Με αφορμή την ολοκλήρωση της Ψηφιοποίησης του Ιστορικού Αρχείου της Δημόσιας

Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας, η COSMOTE, ο Δήμος Ανδρίτσαινας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν επίσημη παρουσίαση του Συλλεκτικού Τόμου του Ιστορικού Αρχείου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η δημιουργία του Συλλεκτικού Τόμου αποτελεί την κορύφωση μιας συλλογικής προσπάθειας των παραπάνω φορέων και περιλαμβάνει όλο το ψηφιοποιημένο υλικό των χειρόγραφων του Ιστορικού Αρχείου του Αγαθόφρωνα Νικολόπουλου. Μεταξύ των σημαντικών εγγράφων συγκαταλέγονται επιστολές του Ζαν Ζακ Ρουσσώ, του Βασιλιά Όθωνα, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Δημήτρη Πλαπούτα, κ.ά.

Η COSMOTE συμμετείχε σε αυτή την πρωτοβουλία στο πλαίσιο του πολύπλευρου έργου στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών στην Πελοπόννησο, όταν η  Βιβλιοθήκη και το εξαιρετικής σημασίας και αξίας περιεχόμενό της, κινδύνεψαν με ολοκληρωτική καταστροφή. Θέτοντας την τεχνολογία στην υπηρεσία της ιστορίας και του πολιτισμού η COSMOTE στήριξε την πρωτοβουλία αυτή παρέχοντας ένα σύγχρονο μηχάνημα ψηφιοποίησης στη Βιβλιοθήκη και αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση της ψηφιοποίησης.

Μαζί με το κύρος και την προσωπική προσπάθεια της επιστημονικής ομάδας του Α.Π.Θ., είχε ως αποτέλεσμα την εισαγωγή της Ιστορικής Βιβλιοθήκης στην ψηφιακή εποχή και την ένταξή της στο παγκόσμιο δίκτυο ψηφιοποιημένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ο Τόμος, ο οποίος εκδόθηκε σε 2.500 αριθμημένα αντίτυπα, αποτελεί παρακαταθήκη ενός σημαντικού έργου για τη διατήρηση του πολιτισμού, την προώθηση της παιδείας και τη μεταλαμπάδευση της γνώσης στις επόμενες γενιές.