Στην αναδρομική έκθεση Ψηφιδωτό-Ποίηση της Κατερίνας Καμπουργιαννίδου- Κοντογιώργη, που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, παρελαύνει η μακρά περίοδος της ψηφιδωτής δημιουργίας από την κλασική, την ελληνιστική και τη βυζαντινή έως τη σύγχρονη εποχή. Στα τελευταία ιδίως έργα της, η δημιουργός εστιάζει τη θεματική και την τεχνική της στα διάφορα ρεύματα της αφαιρετικής τέχνης.

Μάρμαρο, σμάλτο, ημιπολύτιμοι λίθοι, γυαλί, πλαστικό, ψηφιδωτά επιτοίχια, επιδαπέδια τραπέζια, χρηστικά αντικείμενα, με τις πάστες των χρωμάτων να μιλούν κάθε φορά τη γλώσσα της εποχής και της θεματικής του έργου.

Τα μείζονα προβλήματα της εποχής μας, οι αναταράξεις και η ασύμμετρη βία στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πεδίο, αναπαριστώνται συμβολικά μέσα από την έντονη πολυπλοκότητα των έργων και τη σημειολογία των παραστάσεων.

Η μνημειακή τέχνη του ψηφιδωτού προσφέρεται ιδιαίτερα για την ανάδειξη της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Το ψηφιδωτό, ως ποίηση και ως άσκηση ελευθερίας, συνδυάζεται με την αυστηρότητα και τη δυναμική ακαμψία των υλικών σε μία άσκηση αυθεντικής λιτότητας, που μας καλεί σε στοχαστικό διάλογο πάνω στην ανθρώπινη περιπέτεια.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Η Κατερίνα Καμπουργιαννίδου-Κοντογιώργη γεννήθηκε στη Λευκάδα από Μικρασιάτες γονείς και υπηρετεί το ψηφιδωτό από το 1994. Μετά από ένα κύκλο σπουδών στη νομική, την πολιτική επιστήμη και την ιστορία, στην Αθήνα και στο Παρίσι, επιδόθηκε στην τέχνη του ψηφιδωτού, της ζωγραφικής, της ιστορίας της τέχνης και μαθήτευσε σε εργαστήρια σπουδαίων εικαστικών. Παρακολούθησε επίσης σεμινάρια σύγχρονου ψηφιδωτού σε σχολές της Ιταλίας.

Δημιούργησε την «Ομάδα Ψηφιδωτού 10» με αξιόλογο έργο. Μέλος των Εργαστηρίων Τέχνης Αγίας Παρασκευής, της Πανελλήνιας Εταιρείας Λόγου και Τέχνης, του Ελληνικού Συλλόγου Ψηφιδωτού, της Διεθνούς Ένωσης Σύγχρονων Ψηφιδογράφων (AIMC), της Αμερικανικής Εταιρείας Ψηφιδογράφων (SAMA).

Συμμετείχε, από το 1995, σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πιο πρόσφατες στη Ραβέννα της Ιταλίας, ΑΙΜC 2000 και RAVENNA MOSAICO 2015 και 2017, στο Spilimbergo της Ιταλίας 2016, στο Nazzanno της Ρώμης, Pictor Imaginarius 2017 (α’ βραβείο), και 2018, και τελευταία στο Parais-le-Monial της Γαλλίας, AIMC 2018, και στη Chartres, Association les 3R, 2018.

Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις στη Λευκάδα και στην Αθήνα. Η έκθεση στο Ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννη είναι η τέταρτη ατομική. Έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές και σε δημόσιους χώρους.