Η καμπάνια ενημέρωσης Πρώτα ρώτα, που συνδιοργανώνουν η PRAKSIS και η Γ. Γ. Νέας Γενιάς, με αφορμή την Ημέρα κατά των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων στις 26 Ιουνίου, προτρέπει τους νέους να αναλογιστούν τη σχέση τους με τις ψυχότροπες ουσίες και το αλκοόλ με δύο καινούρια ευφάνταστα κοινωνικά μηνύματα.

Στο πρώτο μήνυμα, η φράση Είμαι καλά, αλλοιώνεται από κάποια ουσία, και θέτει στον θεατή το ερώτημα Γιατί να σβήνεις την ουσία;, υποδηλώνοντας ότι η πραγματική ουσία και το νόημα βρίσκονται αλλού. Πράγματι, κάποιοι νέοι δοκιμάζουν ναρκωτικές ουσίες γιατί θα ήθελαν να αισθανθούν καλύτερα. Ωστόσο, η κατανάλωση μιας ψυχότροπης ουσίας μπορεί να προκαλέσει, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες του Τομέα Πρόληψης του ΚΕΘΕΑ, «διαστρέβλωση αντίληψης και αντιδράσεων του ατόμου προς το περιβάλλον, περιορισμό των κοινωνικών του σχέσεων, δυσκολία στη διατήρηση ή ανεύρεση εργασίας, μείωση των επιθυμιών (διατροφικών, σεξουαλικών), εξασθένηση ικανοτήτων (πχ αντίδρασης, αυτοελέγχου, προσοχής)».

Το δεύτερο μήνυμα εστιάζει στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Η νεανική φράση Το ‘χω. Θα οδηγήσω αλλοιώνεται από το κρασί που σχηματίζουν οι βάσεις πολλών ποτηριών.  Η επιλογή του κόκκινου κρασιού δεν είναι τυχαία, αφού παραπέμπει στα τροχαία δυστυχήματα που συμβαίνουν λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 600 συνανθρώπους μας που χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο εξαιτίας του αλκοόλ κάθε χρόνο.

Τα μηνύματα αυτά αποτυπώθηκαν σε περισσότερες από 100.000 κάρτες, οι οποίες θα διανεμηθούν σε νεανικά στέκια (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια γρήγορης εστίασης) σε όλη την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα με την επικοινωνιακή καμπάνια, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη.

Την Παρασκευή 26 Ιουνίου στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί θεματικό απόγευμα ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ στον εναλλακτικό πολυχώρο BLISS στο κέντρο της Αθήνας (Ρόμβης 24Α, Σύνταγμα). Επιστήμονες με πολυετή εμπειρία από τον Τομέα Πρόληψης ΚΕΘΕΑ θα μιλήσουν για τις εξαρτήσεις, ενώ θα πραγματοποιηθεί και το πρωτότυπο δρώμενο Ζωντανή Βιβλιοθήκη, κατά το οποίο άτομα σε απεξάρτηση από την κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ και την ΜΚΟ ΝΗΦΑΛΙΟΙ θα καταθέσουν τις προσωπικές τους μαρτυρίες. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προσφέρονται δωρεάν ροφήματα σε όλους τους επισκέπτες.

Στην Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 26 Ιουνίου, η PRAKSIS θα \»παίζει ενημερωτικά\» στα καταστήματα PLAYROOM (Αλεξάνδρου Σβώλου 44 και Ναυαρίνου 5). Εθελοντές θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό  από τις 19.00 στο ιδιαιτέρως νεανικό κοινό για τις εθιστικές ουσίες αλλά και για το πρόγραμμα \»Πρώτα Ρώτα\», αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι η ενημέρωση γίνεται δικό μας παιχνίδι!

Ενώ, στο πλαίσιο της Ενημερωτικής Καμπάνιας ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ, η ομάδα εθελοντών PRAKSIS Λέσβου, το Σάββατο 27 Ιουνίου, από τις 12:00 π.μ., θα βρεθεί στην πλαζ των Βατερών και συγκεκριμένα στην καφετέρια «ΜΥΛΟΣ». Στον χώρο αυτό θα δημιουργηθεί “Σημείο Ενημέρωσης” όπου και θα διανέμεται πληροφοριακό υλικό σχετικά με την πρόληψη από τις ουσίες εξάρτησης.