Η έκθεση προτείνει σύγχρονες αφηγήσεις γύρω από την κληρονομιά της Σαπφούς μέσα από το έργο έξι γυναικών καλλιτεχνών που συνδυάζουν φωτογραφία, φιλμ και ποίηση. Παρότι έχουν διασωθεί ελάχιστα σπαράγματα στίχων της Λέσβιας λυρικής ποιήτριας, έννοιες όπως ο έρωτας, η ομορφιά και το μυστήριο έχουν συνδεθεί με το μύθο της. Οι καλλιτέχνιδες διερευνούν τον αντίκτυπο που άφησε στη δυτική παράδοση το έργο της, επισημαίνοντας πώς η οικειότητα, η φύση και η μαγεία μπορούν να ειδωθούν στην καθημερινή ζωή και τι αποκαλύπτουν αυτές οι στιγμές για την ταυτότητα μας.

Καλλιτέχνιδες: Elena Aya Bundurakis, Arunà Canevascini, Andi Gáldi Vinkó, Martine Gutierrez, Lucie Khahoutian, Samira Saidi

Την έκθεση συνοδεύει ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων στην Αγία Παρασκευή Λέσβου αλλά και ψηφιακά:

-Τη Δευτέρα 12 Ιουλίου στις 19:00, η Αμερικανίδα επιμελήτρια Suzanna Petot παρουσιάζει τα παρασκήνια της έκθεσης, την έρευνα της γύρω από τη Σαπφώ και τις συμμετοχές των καλλιτέχνιδων σε ένα live talk στο λογαριασμό Instagram @kgoldtemporarygallery. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

-Την Πέμπτη 22 Ιουλίου στις 21:00, θα προβληθεί στην αυλή της K-Gold Temporary Gallery, το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Νίκος Καρούζος – Ο δρόμος για το Έαρ» του Γιάννη Καρπούζη με πρωταγωνιστή το Δημήτρη Καταλειφό. Ένας επίμονος ερευνητής εξετάζει την ταραχώδη ζωή και το ανεξερεύνητο έργο του μοντερνιστή ποιητή Νίκου Καρούζου. Καταδύεται σε ένα πλήθος αρχείων, ταινιών και ιστορικών γεγονότων, περνάει από την Αθήνα, το Ναύπλιο, την Κρονστάνδη και τη Στοκχόλμη, για να καταλήξει στην άνοιξη της ιστορίας που δεν έχει έρθει ακόμη. Προλογίζει ο Νικόλας Βαμβουκλής ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το Μυτιληνιό σκηνοθέτη. Στο πλαίσιο του Film Project Lesvos.

-Την Τρίτη 10 Αυγούστου καλωσορίζουμε τη δημιουργική συνεργασία της K-Gold Temporary Gallery με το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ μουσικής δωματίου στην Ευρώπη. Στις 19:00, ο Νικόλας Βαμβουκλής θα ξεναγήσει το κοινό στο έργο των έξι γυναικών φωτογράφων που παρουσιάζονται στη Gallery, με το finissage της έκθεσης να δίνει τη σκυτάλη στην έναρξη του Φεστιβάλ. Στις 20:15 θα πραγματοποιηθεί κοντσέρτο στον αύλειο χώρο του σχολείου της Αγίας Παρασκευής με την καταξιωμένη πιανίστα Anna Ciborowska σε έργα των Maria Szymanowska και Jules Zarembski. Η δράση, που έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», έχει θέμα «Musique est une femme» και αναδεικνύει τον πλούτο της κληρονομιάς των γυναικών στην ιστορία της Ευρωπαϊκής μουσικής, δημιουργημένη σε περιόδους όπου τα δικαιώματα των γυναικών απαξιώθηκαν.

Κ-GOLD TEMPORARY GALLERY

Η K-Gold Temporary Gallery ιδρύθηκε το 2014 στη Λέσβο με στόχο να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη μέσα από εκθέσεις, περφόρμανς, εκδόσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Έχει παρουσιάσει το έργο καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως Joan Jonas, Bas Jan Ader, Lucy+Jorge Orta, Ana Mendieta, Μαρία Παπαδημητρίου και Ηλία Παπαηλιάκη. Συνεργάστηκε πρόσφατα με τo Italian Council ενώ το 2015 διακρίθηκε ως καινοτόμος πολιτιστική πρωτοβουλία από τη Μητρόπολη της Ναντ.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Arunà Canevascini, Villa Argentina series, 2016, Courtesy of the artist.

Διαβάστε επίσης:

Προχώρα μέχρι να βρεις τη θάλασσα: Ομαδική έκθεση στην K-Gold Temporary Gallery