Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία των Λάκη και Άρη Ιωνά, εμπνευσμένη από τον «Μεγάλο Ανατολικό» του Αντρέα Εμπειρίκου, θα προβληθεί για μία και μοναδική προβολή στον κινηματογράφο Τριανόν την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μία από τις λίγες φορές που το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το «The Great Eastern», μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και τις προβολές στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και του αφιερώματος «Hallucinations» της documenta 14 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Την προβολή θα ανοίξει συναυλία με τους The Callas, στην πρώτη τους εμφάνιση με τη νέα σύνθεση του συγκροτήματος. Στο live της Τρίτης θα ακουστούν παλιότερα και νέα τραγούδια, που συμπεριλαμβάνονται στον καινούριο τους δίσκο που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2018 σε συνεργασία με τον Lee Ranaldo των Sonic Youth.

The Great Eastern

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Λάκης και Άρης Ιωνάς / The Callas
Παίζουν: Ηρώ Σοφουλάκη, Δημήτρης Πολιτάκης, Κάτια Δημοπούλου, Ηλίας Παπαζαχαρίας, Valisia Odell
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κοτσέλης
Μουσική: Lee Ranaldo with The Callas
Ήχος: Νίκος Τριανταφύλλου
Παραγωγή: Λάκης και Άρης Ιωνάς / The Callas
Συμπαραγωγοί: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Haos Film, Athens Filmakers’ Co-Operative
Executive Producer: Βένια Βέργου

Σύνοψη

«Απομόνωση, ελπίδα, κάβλα και σκοτάδι. Πέντε άνθρωποι στέκονται σαν δέντρα, περιμένουν σε ένα απομονωμένο νησί το υπερωκεάνιο «The Great Eastern» να τους μαζέψει για ένα ταξίδι προς κάποια ελπίδα. Μια μικρή πεταλούδα πετάει ανάμεσά τους και τα κάνει όλα σκατά».

Έχοντας ως αφετηρία το συνολικό έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου με τις σουρεαλιστικές αναφορές του και ειδικότερα το magnum opus του, τον «Μεγάλο Ανατολικό», η ταινία αναφέρεται στην προσμονή για την Ουτοπία – Έρωτα.

Αυτό το μεσοδιάστημα μεταξύ της καθημερινής ζωής και της Ουτοπίας που συνεχώς έρχεται, που συνεχώς την αναζητάμε, αποτελεί το πεδίο δράσης της ταινίας. Εκεί όπου ο «Παλιός Κόσμος» παραμένει «Παλιός», με τις αδυναμίες και το σκοτάδι του. Εκεί όπου ο «Νέος Κόσμος» είναι έτοιμος να ανατείλει. Εκεί είναι όπου η ανθρώπινη αδυναμία εκδηλώνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση. Εκεί είναι που ο Έρωτας είναι συγχρόνως τόσο ανθρώπινος και τόσο θεϊκός.

Βιογραφικό The Callas

Οι The Callas είναι η κορυφή ενός καλλιτεχνικού εργοστασίου που παράγει έργα τέχνης, μουσική, ταινίες, περιοδικά, εκδηλώσεις, εκθέσεις τέχνης και ξεκίνησε από τους αδελφούς Λάκη και Άρη Ιωνά.

Τον Δεκέμβριο του 2016 έκαναν την πρεμιέρα της τελευταίας τους ταινίας «The Great Eastern» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και κατόπιν την παρουσίασαν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Τον Οκτώβριο του 2107 πραγματοποίησαν την τρίτη τους ατομική έκθεση στο Kustera Projects Red Hook στη Νέα Υόρκη, ενώ αναμένεται μέσα στο 2018 να κυκλοφορήσει ο νέος τους δίσκος σε συνεργασία με τον Lee Ranaldo (Sonic Youth). Την παραγωγή στα δύο τελευταία μουσικά άλμπουμ τους, “Am I Vertical?” και “Half Kiss, Half Pain” υπογράφει ο Τζιμ Σκλαβούνος.

Τα μέλη του μουσικού συγκροτήματος είναι οι: Άρης Ιωνάς, Λάκης Ιωνάς, Χρυσάνθη Τσουκαλά, Μαριλένα Πετρίδου και Χρήστος Μπεκίρης.

Το 2013 ολοκλήρωσαν την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τους “Lustlands” (HAOS Film) και το 2016 ολοκληρώθηκε η νέα τους ταινία “The Great Eastern”, της οποίας το soundtrack συν-έγραψαν με τον Lee Ranaldo .

Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν εκδώσει σημαντικά περιοδικά για την αθηναϊκή underground σκηνή (μουσική / τέχνη / κινηματογράφος), όπως το περιοδικό Velvet και το περιοδικό Lust. Το προσωπικό τους στούντιο είναι ένας από τους πιο ενεργούς πολιτιστικούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας. Υπό το όνομα Velvet Room διοργανώνουν συναυλίες και εκθέσεις με μερικούς από τους πιο δραστήριους σύγχρονους καλλιτέχνες.