«Εξίσου σημαντική με την ψυχική  υποστήριξη των ανθρώπων που δοκιμάζονται από καρκίνο είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ίδιων αλλά και του κόσμου ευρύτερα. Φέτος –με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου-επιλέξαμε την Τέχνη ως όχημα να στείλουμε τα μηνύματά μας και να ανοίξουμε ένα διάλογο γύρω από το θέμα», δηλώνει ο ψυχίατρος και επιστημονικός υπεύθυνος του ΚΗΨΥΑΚ Δημήτρης Σακελλάρης «Το ντοκιμαντέρ της Ανιές Σκλάβου και του Στέλιου Τατάκη συνιστά μια πολύ καλή αφετηρία γιατί θίγει μια σειρά από ζητήματα σημαντικά για τη θεραπευτική προσπάθεια των ογκολογικών ασθενών», προσθέτει.

Το ντοκιμαντέρ εστιάζει σε ιστορίες γλυκές, ιστορίες πικρές, με αρχή, χωρίς τέλος. Ιστορίες αγάπης, ιστορίες ζωής, παιδικές, παλιές που τις ζούμε, τις σκεφτόμαστε αλλά σπάνια τις ακούμε. Γυναίκες και άντρες λένε προσωπικές τους ιστορίες για το στήθος. Η μεγάλη ιστορία, ο καρκίνος του μαστού. Μία γυναίκα μιλάει για την αρρώστια, για τους φόβους, τις ελπίδες της και για τη δύναμη ψυχής που χρειάζεται. «Ως δημιουργούς ντοκιμαντέρ μας ενδιαφέρει οι ταινίες μας να αποτελούν αφορμή για συζήτηση και σκέψη. Είναι για μας μεγάλη τιμή που με αφορμή το ντοκιμαντέρ μας ‘ΒΥΖΙΑ’ το Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών Καρκίνου θα δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους που ο καρκίνος μπήκε στη ζωή τους  με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να πληροφορηθούν, να μιλήσουν , να μοιραστούν ότι αισθάνονται και να μη νιώθουν μόνοι», αναφέρουν η κοινωνιολόγος και σεναριογράφος, Λιόπη Αμπατζή,  και οι σκηνοθέτες Ανιές Σκλάβου και Στέλιος Τατάκης.

Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης γνωρίζοντας σημαντική αποδοχή από κοινό και κριτικούς ενώ ταξίδεψε και σε άλλα μεγάλα φεστιβάλ στην Ελλάδα αποσπώντας βραβείο στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδα αλλά και στο εξωτερικό (Medimed–Βαρκελώνη 2017, 3ο Hellas Filmbox-Βερολίνο 2018).

Τα βασικά σημεία της ταινίας θα φωτίσουν μετά την προβολή οι σκηνοθέτες μαζί με συνεργάτες και εκπροσώπους του ΚΗΨΥΑΚ που θα μοιραστούν την εμπειρία τους σε μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Μαρία Κοτρώτσου / Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια ΚΗΨΥΑΚ, Ανιές Σκλάβου-Στέλιος Τατάκης / Σκηνοθέτες, Ελένη Ράμμου / Ωφελούμενη ΚΗΨΥΑΚ, Σταυρούλα Μπαρμπαγεωργοπούλου / Ωφελούμενη ΚΗΨΥΑΚ, Μάγια Τσόκλη / Δημοσιογράφος, Σταυρούλα Ντρουφάκου / Παθολόγος-Ογκολόγος

Συντονιστής: Μάριος Σταυρογιαννόπουλος / Ψυχολόγος-ΕΚΨ & ΨΥ

Το ΚΗΨΥΑΚ πιστεύοντας στη σωστή ενημέρωση γύρω από το θέμα του καρκίνου ανοίγει ένα διάλογο για κάτι που μας αφορά όλους-άμεσα ή έμμεσα-μέσω της τέχνης, η οποία απευθύνεται σε όλους. Με άξονα την παροχή βοήθειας για τη διαχείριση των πρωτόγνωρων και δύσκολων συναισθημάτων που γεννά η αναμέτρηση με τον καρκίνο το ΚΗΨΥΑΚ συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν εδώ και 18 χρόνια ένα ευρύ φάσμα ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών σε ασθενείς με καρκίνο και στο κοντινό τους περιβάλλον.