Μια χώρα των θαυμάτων όπου παγιωμένοι κανόνες παύουν να υφίστανται. Ένας κόσμος που μπορεί να είναι ταυτόχρονα ονειρικός και πραγματικός, ρομαντικός και σκληρός, όμορφος και άσχημος. Στη χώρα αυτή: οι πεταλούδες έχουν ανθρώπινο πρόσωπο, ο φόβος μπερδεύεται με τη γοητεία, ο χρόνος μπορεί να σταματά, οι καθρέφτες παραμορφώνουν το είδωλο μας, το δάσος κρύβει πάντα κάποιο μυστικό, το τέλος μοιάζει με αρχή, οι γάτες πετούν, το υπερβολικό είναι λίγο, οι μύθοι μπλέκουν με τα παραμύθια και το καλό πολεμά το κακό όπως ένα ευαίσθητο ρομπότ πολεμά ένα γιγάντιο χταπόδι.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες/έργα:

-Yuliya Lanina, Theme and Variations, ΗΠΑ 2013, 10.28
-Carla Chan, Black moves, Γερμανία 2016, 2.35
-Natalie Plaskura, Faint, Γερμανία 2014, 5.58
-Kirill Savateev, Д, Ρωσία 2016, 2.17
-Isabel Perez del Pulgar, Opus III Desespoir du singe, Γαλλία 2015, 8.10
-Rick Niebe, Mannequin, Ιταλία 2016, 8.52
-Mauricio Sanhueza, Nyan Cat (Psycho Cat), Περού 2015, 1.54
-Daniel Moshel, MeTube 2: August Sings Carmina Burana, Αυστρία 2016, 5.42
-Maria Korporal, Give us back our shadows, Γερμανία 2014, 6.46
-Stephanie Winter, Tristes Deserts – A Robot’s Tale, Αυστρία 2015, 8.18

Εκτός από το Video Art Μηδέν, το Espacio Enter φιλοξενεί στο πρόγραμμα του ενότητες από μια σειρά σημαντικών διεθνών φεστιβάλ και διοργανώσεων για τη βιντεοτέχνη και τις ψηφιακές μορφές τέχνης, όπως την Ars Electronica, το Japan Media Arts Festival, το ρωσικό φεστιβάλ Now&After, το CineWest Sidney, το ArtFutura κ.α.

Video Art Μηδέν

Το Μηδέν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός με διεθνή δράση για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης και ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2005 από μια ανεξάρτητη ομάδα Ελλήνων καλλιτεχνών με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της. Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς στο εξωτερικό, έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πιο επιτυχημένες και ενδιαφέρουσες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία.

Δημιούργησε ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.

Ενότητες προβολών του Μηδέν έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, και έχουν φιλοξενηθεί σε σημαντικά φεστιβάλ και μουσεία του εξωτερικού.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιούλα Παπαδοπούλου & Μαργαρίτα Σταυράκη


Φωτογραφία θέματος: Yuliya Lanina, Theme and Variations