Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης – 1821. Ο Αγώνας στη θάλασσα

Πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 8 Ιουνίου, η επίσημη παρουσίαση της επετειακής έκθεσης «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821. Ο Αγώνας στη θάλασσα» στην Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021».

Η έκθεση παρουσιάζει μέσα από αρχειακά τεκμήρια και μουσειακά κειμήλια, την ελληνική Ιστορία που είναι συνυφασμένη με τη θάλασσα, την εποποιία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, παράλληλα με την πολεμική μαεστρία και την ικανότητα των Ελλήνων στο θαλάσσιο εμπόριο.

Διάρκεια Έκθεσης: 9 Ιουνίου 2021- 31 Μαρτίου 2022
Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη.

Περισσότερες πληροφορίες για την επίσημη παρουσίαση εδώ | Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση – κράτηση θέσεων εδώ.

*Α. Κάλβος, Ωδή 8η Εις Αγαρηνούς

Χρήστος Μποκόρος. 1821, η γιορτή

Από την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, το Μουσείο Μπενάκη και η Εταιρία Κοινωνικού Έργου και Πολιτισμού (ΕΚΕΠ) παρουσιάζουν το πρωτότυπο αρθρωτό έργο του Χρήστου Μποκόρου με τον τίτλο «1821, η γιορτή», στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη, το πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021».

Η έκθεση παρουσιάζει το πρωτότυπο αρθρωτό έργο του Χρήστου Μποκόρου με τον τίτλο «1821, η γιορτή», σε τέσσερις ενότητες:
Η Γαλανόλευκη: ο απόηχός της.
Η Ιστορία: το φως και το σκοτάδι της.
Οι Ήρωες, επιφανείς και αφανείς: ο ίσκιος και το αίμα τους.
Η Δόξα μονάχη: ψηλά στην κεφαλή μιας μεγάλης έρημης τράπεζας, Μνήμη δαφνοφόρος, και μπροστά της ένα αρνάκι που μας κοιτάει κατάματα.

Διάρκεια έκθεσης: 19 Μαΐου 2021 – 10 Οκτωβρίου 2021
Περισσότερες πληροφορίες για την έναρξη της έκθεσης εδώ | Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ.

Η Γυναίκα στην Επανάσταση του 1821 | Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη  παρουσιάζει στους εκθεσιακούς του χώρους την έκθεση «Η Γυναίκα στην Επανάσταση του 1821». Όλα τα σημαντικά εκθέματα της θεματικής αυτής έκθεσης προέρχονται από την πολύτιμη Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της Πρωτοβουλίας 1821-2021.

Διάρκεια έκθεσης: Έως 31 Οκτωβρίου 2021 | Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21

Οι δράσεις του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, με τίτλο ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21, κορυφώνονται με το άνοιγμα της μεγάλης επετειακής έκθεσης για τον Αγώνα του 1821 στην έδρα του στην Αθήνα, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. 

Η κεντρική επετειακή έκθεση, που πραγματοποιείται στο μεγαλύτερο μέρος της με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο των δράσεων της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» περιγράφει όλη την ιστορική περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Αναδεικνύει την προετοιμασία, το ξέσπασμα, την ακτινοβολία και την παρακαταθήκη της μέσα από σπάνια κειμήλια και αρχειακό υλικό. Η έκθεση εστιάζει στους ανθρώπους που αναδείχθηκαν σε ήρωες επειδή αντεπεξήλθαν σε εξαιρετικές περιστάσεις, και στις κοινωνικές και ιδεολογικές εμπειρίες που άλλαξαν, πριν και μετά το ΄21, τον τρόπο με τον οποίο γινόταν αντιληπτός ο κόσμος. Για πρώτη φορά μια επετειακή έκθεση για τον Αγώνα του 1821 θα εμπλουτιστεί με διαδραστικά εκπαιδευτικά εκθέματα, που σχεδιάζονται από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους κατέχει το διαδραστικό έκθεμα για τη Χάρτα του Ρήγα που υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Κυριακή, 8:30-14:30. Είσοδος ελεύθερη
Περισσότερα για την έναρξη της έκθεσης εδώ | Περισσότερες πληροφορίες για την κεντρική έκθεση εδώ.

Ταυτόχρονα, η έκθεση εξακτινώνεται σε μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς σε όλη την Ελλάδα με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας και των Ιδρυμάτων: ΕυγενίδουΚαπετάν Βασίλη & Κάρμεν ΚωνσταντακοπούλουΛαμπράκηΑικατερίνης ΛασκαρίδηΚοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και  Μποδοσάκη.

Το ΕΙΜ παρουσιάζει την ψηφιακή ξενάγηση της επετειακής του έκθεσης «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ‘21», η οποία φωτίζει μέσα από ιστορίες δεκάδων τεκμηρίων αθέατες πλευρές της Επανάστασης.

Η ψηφιακή ξενάγηση απευθύνεται τόσο στους φυσικούς επισκέπτες της έκθεσης όσο και στους διαδικτυακούς. Μέσα από 57 σημεία ενδιαφέροντος και 213 ιστορίες, που θα εμπλουτίζονται σταδιακά, παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά εκθέματα των 7 ενοτήτων της έκθεσης. Κάθε έκθεμα παρουσιάζεται μέσα από εικόνες, κείμενα (ελληνικά, αγγλικά) και ήχο.