Η αίθουσα τέχνης ALMA παρουσίαζει την ομαδική έκθεση «ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΚΕΝΟ», σε επιμέλεια Χρίστου Χριστοφή. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Tρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016, στις 20:00.

Η ιδέα για αυτή την έκθεση προέκυψε από το έργο της Αγγλίδας γλύπτριας Rachel Whiteread (γ.1963, Βραβείο Turner 1993). Τα γλυπτά της, καλούπια συνηθισμένων αντικειμένων, αποτυπώνουν τον άδειο περιβάλλοντα χώρο (negative space) και αντιστρέφουν τους ρόλους ανάμεσα στο «κενό» και στο «πλήρες».

Το «κενό» και το «πλήρες», το γεμάτο και το άδειο είναι στοιχειώδεις έννοιες διαχείρησης του χώρου είτε δισδιάστατου είτε τρισδιάστατου στην τέχνη, αλλά μέχρι εκεί. Είναι σα να γίνεται λόγος για τη βασική σύνταξη Υποκείμενο-Ρήμα-Αντικείμενο, τη στιγμή που ο σύγχρονος λόγος, πεζός, μα κυρίως ποιητικός, μπορεί να κάνει και δίχως. Συνήθως βέβαια ό,τι ξεπερνάμε το έχουμε κατακτήσει και εμπεριέχεται στην πρότασή μας λανθάνον. Σίγουρα σε ένα έργο τέχνης σήμερα η ταύτηση του «πλήρους» με το «θέμα» και του «κενού» με το «φόντο» είναι οριστικά ξεπερασμένη, παρόλαυτα αναγνωρίζουμε μορφολογικά στην καλλιτεχνική διατύπωση (μουσική,θέατρο, λόγος, εικόνα, χώρος κλπ) τη διαδοχή γεμάτου και άδειου, ήχου και παύσης.

Επελέγησαν έργα στα οποία θεωρούμε αξιοσημείωτη τη διαχείρηση του πλήρους σε σχέση με το κενό σε βαθμό που η «παλιά» τούτη σχέση είναι αναγνωρίσημο συστατικό της συγκεκριμένης εικαστικής τους πρότασης.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Βανέσσα Αναστασοπούλου, Χρήστος Δημητριάδης, Μανώλης Μπιτσάκης, Μάρτιν Ντόνεφ, Χρήστος Κωτσούλας (Capten) και Μάριος Φούρναρης.

Έργο: Μάριος Φούρναρης