Σε αυτή την περίοδο επιδημίας και εγκλεισμού, η δημιουργία δεν σταματά: ας σκεφτούμε τα μελλοντικά έργα και ας τα προετοιμάσουμε μαζί! Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσκαλεί καλλιτέχνες να δηλώσουν συμμετοχή στο ερευνητικό του πρόγραμμα πάνω στη σύγχρονη κεραμική, στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο, για την περίοδο Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2020.

Το πρόγραμμα αυτό ενθαρρύνει τη διασταύρωση της υπάρχουσας πολιτιστικής κληρονομιάς και των σύγχρονων προκλήσεων της κεραμικής τέχνης. Το Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο επιθυμεί να προσφέρει στους καλλιτέχνες ένα πεδίο δημιουργίας και πειραματισμού σε σχέση με το ιστορικό περιβάλλον και την ανακάλυψη της παραδοσιακής τεχνογνωσίας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες, καθώς και κατοίκους της Ευρώπης ή της λεκάνης της Μεσογείου που επιθυμούν να αναπτύξουν ένα καλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα πάνω στη σύγχρονη κεραμική.

Καλλιτέχνες που προέρχονται από διαφορετικούς τομείς ενθαρρύνονται να παρουσιάσουν ένα έργο καλλιτεχνικής έρευνας που περιλαμβάνει την κεραμική ως μέσο.

Θα επιλεγούν τρεις καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν σε αυτή την δίμηνη καλλιτεχνική διαμονή και οι οποίοι καλούνται να αναπτύξουν σχέσεις συνεργασίας με τους καλλιτεχνικούς και πολιτιστικούς κύκλους του νησιού καθώς και με τους ντόπιους τεχνίτες.

Η επεξεργασία κεραμικών έργων των επιλεγμένων καλλιτεχνών θα συμπληρωθεί με την εκμάθηση παραδοσιακών τεχνικών από έναν δάσκαλο και καλλιτέχνη και μέσω συναντήσεων με ντόπιους τεχνίτες.

Η πρόσκληση αυτή είναι η αφορμή για να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ τεχνιτών και επιλεγμένων καλλιτεχνών που ξεκίνησε το 2019 καθώς και μια μακρόχρονη συνεργασία μεταξύ Ελλήνων, Γάλλων και άλλων καλλιτεχνών.

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν στην υπηρεσία πολιτιστικής συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], υπόψη του Μορφωτικού ακόλουθου.

Βρείτε την ανακοίνωση υποβολής των αιτήσεων καθώς και όλες τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία και την σύνταξη του φακέλου εδώ:  https://www.ifa.gr/el/arts-et-culture/a/8908-appel-a-candidatures-residence-rhodes-el

Η κεραμική είναι παρούσα στη Ρόδο από την Αρχαιότητα. Ωστόσο από το 1929 και έπειτα, η δραστηριότητα άνθισε με τις παραγωγές του ICARO (Industrie Ceramiche Artistiche Rodio – Orientali) η οποία αναβιώνει τη βιομηχανία με λεπτά και ποιοτικά κεραμικά είδη. Αυτό το μοντέλο προέρχεται από μια παράδοση της Faïenza και διαδίδεται στο νησί ενώ είναι υπό ιταλική κατοχή (εμπνέεται από την Ιζνίκ γνωστή ως πλάκες της Λίνδου). Η κεραμική αυτή δραστηριότητα συνεχίστηκε και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και σχημάτισε στο νησί μια κοινότητα κεραμοποιών, εργατών, εμπειρογνωμόνων και συλλεκτών. Σήμερα η τοπική παραγωγή εξαφανίζεται προς όφελος των αντιγράφων κεραμικών από την Ιζνίκ ή το ICARO. Η παράδοση παραμένει, ωστόσο η ανανέωση των γενεών και η μετάδοση της τεχνογνωσίας απειλούνται.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος υποστηρίζεται από το πρόγραμμα La Fabrique de résidences του Γαλλικού Ινστιτούτου του Παρισιού, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συνεργάζεται με την Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας για την υποδοχή των καλλιτεχνών στο παράρτημα της Ρόδου στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό την υλικοτεχνική υποστήριξη του Γαλλικού Προξενείου της Ρόδου και την πόλη της Ρόδου.