Ξεχωριστή θέση, στην καρδιά αλλά και τον προγραμματισμό μας, έχουν οι συναυλίες του προγράμματος Προσφορά Μουσικής & Μουσική Προσφορά. Συναυλίες αξιώσεων, που πραγματοποιούνται για τέταρτη συνεχή χρονιά υπό τον παγκοσμίως κορυφαίο βιολονίστα και αρχιμουσικό Λεωνίδα Καβάκο. Στόχος, να έρθει η λόγια μουσική κοντά στους λιγότερο ευνοημένους. Και βέβαια, δεν θα σταθούμε σε όσα μας δένουν με τον Λεωνίδα Καβάκο, γιατί είναι πλέον γνωστά. Θα υπενθυμίσουμε, ωστόσο, ότι η σύμπραξή μας θεμελιώνεται στη βάση ενός κοινού συστήματος αξιών. Πηγάζει από την ανάγκη του παγκοσμίως κορυφαίου Έλληνα να προσφέρει, που μας εμπνέει.

Κάθε συναυλία και μια διαφορετική πόλη, ώσπου η Προσφορά Μουσικής & Μουσική Προσφορά να παρασύρει στο ρυθμό της όλη την Ελλάδα. Φέτος, με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από τη γέννηση του Ελληνικού Κράτους, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τιμά τις ανατρεπτικές και πρωτοποριακές πράξεις. Τους ήρωες της ιστορίας αλλά και της καθημερινότητας. Ουσιαστικά, τιμά τις πράξεις προσφοράς, που βρίσκονται και στον πυρήνα του προγράμματος Προσφορά Μουσικής και Μουσική Προσφορά.

Σε λίγες μέρες, το γόνιμο αυτό Πρόγραμμα, θα μας ταξιδέψει σε Κοζάνη, Σέρρες και Κομοτηνή. Το ενδιαφέρον, παλιών και νέων φίλων της συμφωνικής μουσικής, εύλογα οξυμένο. Γιατί ο διεθνούς ακτινοβολίας Έλληνας μουσικός, χτίζει ένα μύθο σε κάθε του εμφάνιση. Ως αρχιμουσικός, αλλά και ως σολίστ, δημιουργεί αυτήν τη μυστηριώδη, άρρητη, διαρκώς αμφίδρομη και ειλικρινή επικοινωνία του κοινού αλλά και των μουσικών, μεταξύ τους και με την υψηλή Τέχνη.

Στην Κοζάνη και την Κομοτηνή, η βραδιά ανοίγει με το μπαρόκ Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε μι μείζονα, BWV 1042 του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, έργο με ιταλικές επιρροές. Συνεχίζεται με τη μεγαλειώδη Συμφωνία αρ.83 σε σολ ελάσσονα, Hob. I/83, του Γιόζεφ Χάυντν, μία από τις έξι συμφωνίες Του Παρισιού, η οποία έχει λάβει το προσωνύμιο Η Κότα, λόγω των παραγόμενων ήχων που αναπαριστούν την κίνηση του συμπαθούς πτηνού. Και ολοκληρώνεται με την εμβληματική Τέταρτη Συμφωνία του Γιοχάνες Μπραμς, απαύγασμα της ωριμότητάς του ως συμφωνικού συνθέτη.

Στις Σέρρες, το Σύνολο Εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών θα παρουσιάσει εμβληματικά γραπτά του ρεπερτορίου μουσικής δωματίου. Συναρπαστικά κείμενα των Μότσαρτ και Μπραμς, με τον Λεωνίδα Καβάκο στο διπλό ρόλο σολίστ και αρχιμουσικού. Ο λόγος για τις δύο δημοφιλείς, πανηγυρικής διάθεσης συνθέσεις του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, τους 6 Contredanses και τη Μικρή Νυχτερινή Μουσική. Ακόμα, το Πρώτο Σεξτέτο για έγχορδα του Γιοχάνες Μπραμς, μία δημιουργία της πρώιμης περιόδου, που όμως συνεχίζει να γοητεύει τους ακροατές μέχρι σήμερα.

Για μια ακόμα φορά ο Λεωνίδας Καβάκος συμπράττει με την ΚΟΑ, την αρχαιότερη Ορχήστρα της χώρας, αφιλοκερδώς, παραχωρώντας την αμοιβή του υπέρ των μεγάλων αναγκών της Ορχήστρας, ενώ τα έσοδα των συναυλιών δίνονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.


Το Πρόγραμμα

Κοζάνη – Κομοτηνή:

ΓΙΟΧΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΜΠΑΧ (1685-1750)
Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ. 2 σε μι μείζονα, BWV 1042

ΓΙΟΖΕΦ ΧΑΫΝΤΝ (1732 – 1809)
Συμφωνία αρ. 83 σε σολ ελάσσονα, Hob. I/83 “η Κότα”

ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΜΠΡΑΜΣ (1833–1897)
Συμφωνία αρ. 4 σε μι ελάσσονα, έργο 98

ΣΟΛΙΣΤ
Λεωνίδας Καβάκος, βιολί

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Λεωνίδας Καβάκος

Σέρρες:

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756-1791)
1. Contredanses (6) για Ορχήστρα K. 462 (K. 448b)
2. Μικρή Νυχτερινή Μουσική, K.525

ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΜΠΡΑΜΣ (1833–1897)
Σεξτέτο για έγχορδα αρ.1, έργο 18

ΣΟΛΙΣΤ
Λεωνίδας Καβάκος, βιολί

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Λεωνίδας Καβάκος