Πολλά και σημαντικά βιβλία θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο έως τα τέλη του 2015. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τα βιβλία και τους συγγραφείς τους στο σχετικό συνημμένο αρχείο.
Συνοπτικά πρόκειται να κυκλοφορήσουν τα εξής:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

 

Λογοτεχνία

 

Ο βραβευμένος πεζογράφος Δημήτρης Μίγγας στο νέο του μυθιστόρημα Έρως ανίατος γράφει για έναν έρωτα, ανίατο, αλλά και για τη φθορά του σώματος και τις εκπτώσεις φιλοδοξιών και ονείρων. Ο ήρωάς του, ηθοποιός στο επάγγελμα, ερωτεύεται μια μοναχική, ξεχωριστή και ιδιόμορφη γυναίκα (δίχως αυτό να είναι στα σχέδια του δημιουργού). Ο συγγραφέας επιδοκιμάζει την πρωτοβουλία του και αποφασίζει να ασχοληθεί επιπλέον με την έκρηξη και τον αναπότρεπτο μαρασμό της ερωτικής σχέσης. Σελίδα τη σελίδα ξαναβρίσκουν όλα τον κανονικό ρυθμό. Ώσπου η ανατροπή έρχεται από κει που δεν το περιμένεις… Ένα απόγευμα η ηρωίδα επισκέπτεται τον συγγραφέα στο σπίτι του… Κάποιες φορές οι ήρωες ανεξαρτητοποιούνται, λειτουργούν αυτόνομα, ακόμα και ανταγωνιστικά προς τον συγγραφέα. Από ένα σημείο και μετά είναι τέτοια η διαδοχή των γεγονότων, των σκηνών και των διαλόγων που ο συγγραφέας δεν είναι σίγουρος για το πού θα οδηγήσουν οι ήρωές του τον ίδιο και το μυθιστόρημά του.  (Οκτώβριος)

Το νέο μυθιστόρημα του Ηλία Μαγκλίνη Πρωινή γαλήνη είναι η ιστορία ενός νέου ανθρώπου και του ονείρου του  να ξεπεράσει τον εαυτό του, να ανοίξει τους ορίζοντές του, να πετάξει ψηλά μήπως και βρει τον βαθύτερο εαυτό του. Είναι ακόμα μια ιστορία έρωτα, ονείρων, απώλειας και περιπλάνησης στον χρόνο και τον χώρο, από τη Μακεδονία έως το Τέξας και από την Αθήνα έως την Άπω Ανατολή, γεμάτη σύννεφα και ωκεανούς, θλιμμένες γκέισες και μοναχικά, παθιασμένα κορίτσια. Η Πρωινή γαλήνη είναι, τέλος, μια ιστορία ανεκπλήρωτων στόχων και ανολοκλήρωτων πόθων σε μια Ελλάδα που στροβιλίζεται στα απόνερα του Εμφυλίου και στη δίνη ενός ξεχασμένου, άγνωστου πολέμου στην άλλη άκρη του πλανήτη.  (Νοέμβριος)

  • Η αυτοκτονία του Ιωάννη Συκουτρή τον Σεπτέμβριο του 1937 συγκλόνισε την πνευματική Ελλάδα του μεσοπολέμου. Έκτοτε δημιουργήθηκε ένας αστικός μύθος που την εξηγεί με την απόρριψή του από το πανεπιστήμιο, ή την εικαζόμενη ομοφυλοφιλία του η οποία του αποδόθηκε μετά την έκδοση του Συμποσίου του Πλάτωνα. Ο μύθος αυτός είναι ακόμη και σήμερα ζωντανός. Ο βραβευμένος Τάκης Θεοδωρόπουλος στο νέο του βιβλίο H αυτοκτονία του Ιωάννη Συκουτρή (προσωρινός τίτλος) αφηγείται τα γεγονότα μιας σύντομης αλλά πυκνής ζωής που οδήγησαν τον ταλαντούχο ελληνιστή στο απονενοημένο διάβημα, εστιάζοντας κυρίως στον τρόπο με τον οποίο μετέτρεψε το δράμα της σχέσης της σύγχρονης Ελλάδας με το κλασικό της παρελθόν σε προσωπική υπαρξιακή περιπέτεια. Αυτό τον οδήγησε στην απομόνωση και εντέλει στην παραδοχή της ήττας.  (Νοέμβριος)

 Πέρα από τα Παλιά Ασήμια είναι ο τίτλος του πολυαναμενόμενου τελευταίου μέρους της συγκλονιστικής τριλογίας των «Παλιών Ασημιών» της Μαίρης Κόντζογλου. Η τελευταία πράξη στο δράμα του ξεριζωμού του Έλμερ και της Σεβαστής, καθώς και του καταδικασμένου έρωτά τους πλέον εκτυλίσσεται μακριά από την Καππαδοκία, στην Ελλάδα που υποδέχεται το κύμα των προσφύγων μετά τη συνθήκη της Λωζάννης.

Παράλληλα οι αναγνώστες παρακολουθούν την περιπλάνηση του Ομέρ, ενός μουσουλμάνου της Δυτικής Μακεδονίας, που αντίστροφα βρέθηκε, επίσης με την ανταλλαγή πληθυσμών, στην Καππαδοκία,

Η έννοια της πατρίδας, της ταυτότητας και η επιδίωξη της προσωπικής ευτυχίας συνθλίβονται στα γρανάζια της Ιστορίας, σε ένα επικό μυθιστόρημα που φωτίζει τα γεγονότα του παρόντος.  (Νοέμβριος)

Μελέτες – Μαρτυρίες

 

Ο Στάθης Ν. Καλύβας και ο Νίκος Μαραντζίδης, πολιτικοί επιστήμονες και οι δύο, επί σειρά ετών ερευνούν, αρθρογραφούν και γράφουν βιβλία σχετικά με τον Εμφύλιο. Με τη μορφή ερωταπαντήσεων τα Εμφύλια πάθη, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο συνοψίζουν και ερμηνεύουν την ιστορία του Εμφυλίου, ξεκινώντας από το τι είναι εμφύλιος πόλεμος και καταλήγοντας στην κληρονομιά που μας άφησε. Με συνοπτικό τρόπο και άμεση γραφή, ο Στάθης Καλύβας και ο Νίκος Μαραντζίδης επιχειρούν μια συνολική ερμηνεία ενός σύνθετου και πολύμορφου γεγονότος που δίχασε έναν λαό και κατέστρεψε μια χώρα, τραυματίζοντας τη συλλογική τους μνήμη και ταυτότητα. Ο εμφύλιος πόλεμος παρέμεινε για πολλά χρόνια πηγή εντάσεων, διχόνοιας και παθών. Σήμερα όμως έχουμε πια τη δυνατότητα να τον ξανασκεφτούμε με ψύχραιμο και τεκμηριωμένο τρόπο, όχι απαραίτητα για να εντοπίσουμε ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο, και σίγουρα όχι για να αναπαραγάγουμε τη διχόνοια που μοίρασε απλόχερα, όσο για να ανακαλύψουμε τις ποικιλόμορφες πτυχές και διαστάσεις του έτσι όπως αναδύονται μέσα από δεκάδες πρόσφατες έρευνες. Το βιβλίο αποτελεί μια συμβολή στη συλλογική μας αυτογνωσία, στοχεύοντας να αντικαταστήσει τα εμφύλια πάθη με την εμβάθυνση, τη γνώση και τελικά την ωριμότητα.

Ενδεικτικά κάποιοι τίτλοι κεφαλαίων: Τι είδους κόμμα ήταν το ΚΚΕ; Τι ήταν ο δωσιλογισμός και ποιοι ήταν οι δωσίλογοι; Ποιος ήταν ο ρόλος των Βρετανών στον εμφύλιο πόλεμο;  (Σεπτέμβριος)

Η Σοφία Νικολαΐδου αφηγείται το χρονικό της ασθένειάς της, από τη στιγμή που διαγνώστηκε με καρκίνο του στήθους έως τη μαστεκτομή και την εμπειρία της χημειοθεραπείας. Το βιβλίο Καλά και σήμερα: Το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος συνιστά προσωπική κατάθεση της συγγραφέα για μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής της και μας βοηθά να κατανοήσουμε ότι οι δυσκολίες, όταν τελειώνουν και τις αφήνουμε πίσω μας, μας κάνουν να νιώθουμε τη ζωή πιο βαθιά.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα το βιβλίο αποτελεί «ένα ημερολόγιο που καταγράφει εν θερμώ όσα έζησα, όσα έμαθα, όσα σκέφτηκα, όσα φοβήθηκα και όσα έλπισα τους μήνες που πάλεψα με την αρρώστια. Διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού στις 22 Σεπτεμβρίου του 2014. Έκανα μαστεκτομή την 1η Οκτωβρίου και άρχισα χημειοθεραπεία στις 29 του ίδιου μήνα. Αυτό είναι το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος. Μέχρι να νοσήσω, είχα την αλαζονεία του υγιούς. Δεν πίστευα ότι μπορούσε να μου συμβεί. Είχα φίλες που νόσησαν. Νόμιζα ότι καταλάβαινα τι πέρασαν. Δεν είχα ιδέα. Άρχισα να γράφω αυτό το βιβλίο από την πρώτη μέρα που έσκασε η βόμβα. Ήταν το φάρμακο και η θεραπεία μου». (Οκτώβριος)

 

Βιβλία για νέους

 Το τραγούδι των αγαλμάτων της πολυβραβευμένης συγγραφέα νεανικών μυθιστορημάτων Αγγελικής Δαρλάση είναι μια ιστορία για την ταυτότητα, τη φιλία και την ανθρωπιά, με φόντο τη σχετικά άγνωστη ιστορία της απόκρυψης των αγαλμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

Η Αγγελίνα έχει… ενάμισι χέρι κι ο Τίκο δεν βλέπει καλά. Τα παιδιά της γειτονιάς τούς κοροϊδεύουν. Όμως η Αγγελίνα έχει φίλους αγάλματα κι ο Τίκο μπορεί να βλέπει την ομορφιά στα φουρούσια και στ’ ακροκέραμα. Όταν ο πόλεμος χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας στις 28 Οκτωβρίου 1940, για πολλούς Έλληνες, ανάμεσά τους και τα δυο «διαφορετικά» παιδιά, το βασικό μέλημα μοιάζει να είναι: «Να προλάβουμε να κρύψουμε όσα πρέπει να σωθούν. Μόνο έτσι θα σωθούμε». Όπως πάντα έκαναν και κάνουν οι άνθρωποι στους πολέμους.  (Νοέμβριος)

 

 

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

 

Λογοτεχνία

 

Τα δώδεκα διηγήματα της συλλογής Τριλοβίτες (The Stories of Breece D’ J Pancake, προλεγόμενα-μετάφραση: Γιάννης Παλαβός) του Μπρις Ντ’ Τζ. Πάνκεϊκ αποτυπώνουν αριστοτεχνικά το αφιλόξενο φυσικό περιβάλλον και τις αντιξοότητες της ζωής στη γενέτειρα του συγγραφέα, τη Δυτική Βιρτζίνια. Οι ήρωές του είναι αγρότες, ανθρακωρύχοι, ξεπεσμένοι πυγμάχοι, νέοι που ασφυκτιούν στην ύπαιθρο, άνθρωποι εγκλωβισμένοι που ξεσπούν σε πράξεις τυφλής βίας. Ο μελαγχολικός κόσμος του αποδίδεται με λιτή και κοφτή γλώσσα, που συχνά διανθίζεται με λυρισμό και σαρκαστικό χιούμορ.

Ο Πάνκεϊκ γεννήθηκε το 1952 και αυτοκτόνησε το 1979, σε ηλικία είκοσι επτά ετών. Η αυτοκτονία του ανέκοψε πρόωρα μια συγγραφική πορεία που αναμενόταν λαμπρή. Ωστόσο, και μόνο τα δώδεκα διηγήματα που πρόλαβε να ολοκληρώσει αρκούν ώστε σήμερα να θεωρείται σύμφωνα με την Guardian ένας από τους πέντε καλύτερους διηγηματογράφους των τελευταίων πενήντα ετών.  (Σεπτέμβριος)

 Οι ψαράδες (The Fishermen, μετάφραση: Ιωάννα Ηλιάδη), το έξοχο ντεμπούτο του Chigozie Obioma από τη Νιγηρία, είναι μια ιστορία αγάπης, μίσους και εκδίκησης που διαδραματίζεται με φόντο τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στη Νιγηρία της δεκαετίας του ’90. Σε μια μικρή πόλη της δυτικής Νιγηρίας τέσσερα νεαρά αδέλφια –ο μικρότερος είναι εννιά και ο μεγαλύτερος δεκαπέντε– εκμεταλλεύονται την απουσία του πατέρα τους από το σπίτι για να πάνε για ψάρεμα στο απαγορευμένο κοντινό ποτάμι. Εκεί θα συναντήσουν έναν επικίνδυνο τρελό που θα προφητεύσει ότι ο μεγαλύτερος αδελφός θα δολοφονηθεί από ένα από τα αδέλφια του. Αυτή η προφητεία θα σταθεί η αφορμή να διαλυθεί ο ισχυρός δεσμός τους και η αφετηρία μιας αλυσίδας τραγικών γεγονότων σχεδόν μυθικών διαστάσεων. Μια συγκλονιστική αφήγηση με κύριο άξονα τη σύγκρουση μεταξύ παραδοσιακού και δυτικού τρόπου ζωής, εξαιρετική χρήση της γλώσσας και αναφορές στη φύση, τους μύθους και τις δοξασίες της Νιγηρίας, στο έξοχο πρώτο βιβλίο ενός λογοτέχνη που αξιοποιεί με μοντέρνο τρόπο την αφρικάνικη αφηγηματική παράδοση και φαίνεται να έχει μακρά καριέρα μπροστά του.  (Οκτώβριος)


Το βιβλίο είναι υποψήφιο για πολλά και σημαντικά βραβεία:

Shortlisted, FT/OppenheimerFunds Emerging Voices Awards https://www.eiseverywhere.com/ehome/emerging-voices/314308/ (ο νικητής ανακοινώνεται στις 5/10)

Shortlisted, The Edinburgh Festival First Book Awardhttps://www.edbookfest.co.uk/the-festival/first-book-award (ψηφίζει το κοινό, ανακοινώνεται το φθινόπωρο)

Shortlisted, The Center for Fiction First Novel Prizehttp://www.centerforfiction.org/awards/the-first-novel-prize/2015-first-novel-prize-short-list/ (ο νικητής ανακοινώνεται στις 8/12)

Long-listed, The Guardian First Book Awardhttp://www.theguardian.com/books/gallery/2015/aug/14/guardian-first-book-award-2015-longlist-in-pictures (ο νικητής ανακοινώνεται στα τέλη Νοεμβρίου)

Long-listed, Booker Prize for Fiction http://www.themanbookerprize.com/man-booker-prize-2015 (η shortlist ανακοινώνεται στις  15/9)

Περισσότερα για τον συγγραφέα και το βιβλίο (κριτικές, συνεντεύξεις, βίντεο) θα βρείτε στο προσωπικό του site: www.chigozieobioma.com

Η σελίδα του στο facebook: www.facebook.com

Ο λογαριασμός του στο twitter: twitter.com/chigozieobioma

To Κάρολ (Carol, μετάφραση: Θοδωρής Τσαπακίδης) της Patricia Highsmith, ένα μαγευτικό ταξίδι θάρρους, αυτογνωσίας και έντονων συναισθημάτων, είχε πρωτοκυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το 2004. Η δεκαεννιάχρονη Τερίζ νιώθει χαμένη στη σχέση της με τον φίλο της, για τον οποίον νοιάζεται, αλλά δεν νιώθει ερωτική επιθυμία. Όλα θα αλλάξουν, όμως, όταν η Κάρολ, μια πολύ κομψή παντρεμένη γυναίκα, κάνει την εμφάνισή της στο πολυκατάστημα όπου δουλεύει η Τερίζ για να αγοράσει δώρα για την κόρη της. Η Τερίζ θα νιώσει εκείνη τη στιγμή πως η προσωρινή δουλειά της ως πωλήτριας -ίσως και ολόκληρη η ζωή της- δεν είχε άλλο σκοπό πέρα απ’ αυτή την αναπάντεχη συνάντηση. Η ερωτική τους σχέση μέλλει να εξελιχτεί άλλοτε με ήπιο και διστακτικό τρόπο και άλλοτε βουτηγμένη σε κρίσεις και αντεγκλήσεις.

Καθώς η Χάισμιθ έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των αναγνωστών της ως συγγραφέας μυθιστορημάτων μυστηρίου, το Κάρολ, αρχικά, ξενίζει γιατί σ’ αυτό δεν συναντούμε υποψήφιους δολοφόνους και θύματα… δεν υπάρχουν φόνοι και γρίφοι, αλλά ο έρωτας μιας νεαρής κοπέλας για μια μεγαλύτερη γυναίκα, τον οποίο η συγγραφέας παρακολουθεί και αποδίδει σε κάθε του φάση και με όλες του τις λεπτομέρειες. Φυσικά, όπως και στα υπόλοιπα μυθιστορήματά της, το Κάρολ δεν στερείται «σασπένς», αλλά εδώ προκύπτει από την ένταση των συναισθημάτων, τον φόβο της απόρριψης αλλά και την αμφιθυμία των χαρακτήρων, οι οποίοι, όπως και αλλού, είναι απρόβλεπτοι, σκοτεινοί, πολυεπίπεδοι, με προθέσεις και κίνητρα αδιαφανή έως την ανάγνωση της τελευταίας σελίδας. Και μέχρι το τέλος δεν μας εγκαταλείπει η αίσθηση ενός επικείμενου κινδύνου και η έλευση ενός μοιραίου κακού που θα ανατρέψει την πλοκή και την αναμενόμενη κατάληξη.

Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Τοντ Χέινς με πρωταγωνίστριες τις Κέιτ Μπλάνσετ και Ρούνι Μάρα. Η ταινία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Καννών το 2014 και απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού για την ερμηνεία της Ρούνι Μάρα. Θα προβληθεί στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες στα τέλη Νοεμβρίου.  (Νοέμβριος)

 

 

Βιβλία τσέπης

Η πολύ επιτυχημένη σειρά βιβλίων τσέπης εμπλουτίζεται με δεκαέξι νέα βιβλία, με τους τίτλους της να φτάνουν συνολικά τους πενήντα.

Συγκεκριμένα, θα κυκλοφορήσουν: 1. Η συμφωνία των ονείρων του Νίκου Θέμελη, ένα βιβλίο με θέμα μια οικογένεια, μια κοινωνία στα όρια των αντοχών τους, 2. Η πρώτη εμφάνιση του Πέτρου Τσατσόπουλου, μια βιτριολική ματιά στον κόσμο του θεάματος, 3. Οι θάλασσες του νότου του Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν, μια από τις δημοφιλέστερες περιπέτειες του ιδιόρρυθμου ντετέκτιβ Πέπε Καρβάλιο, 4. Misterioso του Arne Dahl, ενός από τους σπουδαιότερους σύγχρονους συγγραφείς αστυνομικού, 5. Το διεθνές μπεστ σέλερ Το αστέρι του διαβόλου από τον συγγραφέα-φαινόμενο Jo Nesbo, 6. Το καθηλωτικό μυθιστόρημα Οικογενειακά μυστικά της σουηδής Camilla Lackberg, 7. Το εντυπωσιακό ντεμπούτο του σουηδού Johan Theorin Αντίλαλοι νεκρών, 8. Το μυθιστόρημα Τοπικές καταιγίδες του Γουίλιαμ Μπόιντ, ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα με έξυπνη πλοκή γεμάτο μυστήριο και συνωμοσίες, 9. Ο βασιλιάς της Αβάνας του Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα δείγματα της παράδοσης του βρόμικου ρεαλισμού, 10. Το βραβευμένο με Man Booker 2011 μυθιστόρημα του Τζούλιαν Μπαρνς Ένα κάποιο τέλος, 11. Ο χιονάνθρωπος και 12. Η λεοπάρδαλη του Jo Nesbo, η έβδομη και η όγδοοη περιπέτεια του δημοφιλούς Χάρι Χόλε και τέλος δύο από τις πιο αγαπημένες ιστορίες με πρωταγωνιστές τους Πάτρικ και Έρικα της Camilla Lackberg, 13. Η παγωμένη πριγκίπισσα και 14. Σε ζωντανή μετάδοση.

Ακόμα, στο πλαίσιο της σειράς βιβλίων τσέπης δημιουργείται μια υποσειρά με μπεστ σέλερ μεγάλων συγγραφέων που εκδίδονται απευθείας σε μορφή pocket και δεν έχουν κυκλοφορήσει ξανά στα ελληνικά. Η σειρά Pocket: Πρώτη εμφάνιση εγκαινιάζεται με δύο συναρπαστικά αστυνομικά μυθιστορήματα:

Ο μπεστελερίστας James Patterson και ο επιτυχημένος σεναριογράφος Marshall Karp δημιουργούν τη σειρά βιβλίων-μπλοκμπάστερ NYPD RED: ιλιγγιώδης δράση, ανελέητη καταδίωξη, αναπάντεχες ανατροπές και μια ειδική ομάδα αστυνομικών που αναλαμβάνει την προστασία των πλούσιων, διάσημων και ισχυρών της Νέας Υόρκης. Στο πρώτο βιβλίο της σειράς Φόνοι στο Μανχάταν (μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής) ένας πανίσχυρος κινηματογραφικός παραγωγός δηλητηριάζεται την πρώτη μέρα του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Μανχάταν. Και αυτή είναι μόνο η αρχή για μια σειρά εγκληματικών ενεργειών: ένας ηθοποιός σκοτώνεται σε γυρίσματα, μια μολότοφ εκρήγνυται στην πρεμιέρα μιας ταινίας. Ο ντετέκτιβ Ζακ Τζόρνταν με τη νέα του συνεργάτιδα την Κάιλι Μακντόναλντ αναλαμβάνουν την υπόθεση, ενώ όλος ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα. Ο δολοφόνος έχει σχεδιάσει κάθε φόνο έως την παραμικρή του λεπτομέρεια, ενώ ετοιμάζει ένα εκρηκτικό φινάλε που θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στο Χόλιγουντ…  (Νοέμβριος)

Δείτε το trailer του βιβλίου:

Περισσότερα για τα βιβλία του Patterson θα βρείτε στο προσωπικό του site: www.jamespatterson.com

Ο Peter May είναι δημοσιογράφος και ένας από τους πιο αξιόλογους σεναριογράφους της σκοτσέζικης τηλεόρασης. Πριν από μερικά χρόνια αποφάσισε να αφιερωθεί στη συγγραφή μυθιστορημάτων. Για τα βιβλία του έχει βραβευτεί με διάφορα βραβεία σε διάφορες χώρες. Ο ήρωάς του Έντσο Μακλάουντ είναι ερευνητής βιολόγος, ειδικός στην ιατροδικαστική έρευνα, βάζει στοίχημα να λύσει τις επτά πιο διαβόητες υποθέσεις στη Γαλλία χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία. Στο συναρπαστικό μυθιστόρημα Υπεράνω του νόμου (Extraordinary People, μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη) θα ανακαλύψει μυστηριώδη στοιχεία βαθιά μέσα στις κατακόμβες του Παρισιού, καθώς ο δολοφόνος βήμα βήμα τον οδηγεί στην παγίδα του. Θα είναι ο Έντσο το επόμενο θύμα;  (Νοέμβριος)

Περισσότερα για τον συγγραφέα και τα βιβλία του (κριτικές, συνεντεύξεις, βίντεο) θα βρείτε στο προσωπικό του site: www.petermay.co.uk

            Η σελίδα του στο facebook: https://www.facebook.com/petermayauthor

 

Αστυνομικό

 

Το μυθιστόρημα Περισσότερο αίμα (Blood on Snow 2, μετάφραση από τα νορβηγικά: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη), η συνέχεια του μπεστ σέλερ Αίμα στο χιόνι από τον βασιλιά της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας Jo Nesbo, καλεί τον αναγνώστη να λύσει ένα ιδιότυπο σταυρόλεξο: Ποιος είναι ο Ουλφ; Και τι σχέση έχει με τον μεγαλομαφιόζο Ψαρά; Γιατί ένας πληρωμένος δολοφόνος ν’ αδυνατεί να σκοτώσει; Και πώς γίνεται το πτώμα ενός ανθρώπου που δολοφονείται στο Όσλο να εμφανίζεται στη Βραζιλία;

Μια ηλιόλουστη νύχτα καλοκαιριού στον παγωμένο βορρά, ένας άνδρας καταφθάνει σ’ ένα λαπωνέζικο χωριό κουβαλώντας μια δερμάτινη τσάντα, ένα πιστόλι κι ένα τσαντάκι γεμάτο χαρτονομίσματα. Το όνομά του είναι Ουλφ. Ή μπορεί και να μην είναι. Είναι πληρωμένος δολοφόνος. Ή μπορεί και να μην είναι. Θα συναντήσει μια πανέμορφη γυναίκα που μπορεί να είναι ή και να μην είναι χήρα, έναν ιεροκήρυκα που μπορεί να πιστεύει ή και να μην πιστεύει στον Θεό, τον τρελό του χωριού που μπορεί να είναι ή και να μην είναι διάνοια, έναν τάρανδο που μπορεί να είναι ή να μην είναι καλός οιωνός. Ο Ουλφ ισχυρίζεται ότι έχει έρθει στο χωριό για κυνήγι. Όμως ούτε η σεζόν είναι σωστή, ούτε για κυνηγός μοιάζει, ούτε τουφέκι κουβαλάει. Επειδή αυτή τη φορά το θήραμα είναι ο ίδιος. Τον κυνηγούν γιατί δεν έκανε σωστά τη δουλειά του στο Όσλο. Γιατί σκεφτόταν παραπάνω απ’ ό,τι έπρεπε. Γιατί δεν μπορούσε να τραβήξει τη σκανδάλη.

Ο Nesbo με τη διλογία Αίμα στο χιόνι, τα δικαιώματα της οποίας έχουν ήδη αγοραστεί από τον Λεονάρντο ντι Κάπριο για κινηματογραφική διασκευή, αποδεικνύει πως είναι ο απόλυτος βασιλιάς της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας. Το αποδεικνύουν άλλωστε καθημερινά οι πωλήσεις των βιβλίων του που ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.  (Σεπτέμβριος)

Περισσότερα για τον συγγραφέα και τα βιβλία του (συνεντεύξεις, κριτικές, βίντεο) θα βρείτε στο προσωπικό του site: www.jonesbo.com

Η σελίδα του στο facebook: https://www.facebook.com/jonesboauthor

Ιανουάριος. Η Φιελμπάκα είναι παγωμένη. Ένα μισόγυμνο κορίτσι τρέχει μέσα στο χιονισμένο δάσος και πετάγεται στη μέση του δρόμου.  Ο διερχόμενος οδηγός δεν έχει χρόνο να αντιδράσει, δεν προλαβαίνει καν να στρίψει το τιμόνι.
Όταν ο επιθεωρητής Πάτρικ και η ομάδα του λαμβάνουν σήμα για το ατύχημα, η ταυτότητα του κοριτσιού έχει ήδη εξακριβωθεί. Είχε εξαφανιστεί τέσσερις μήνες πριν καθ’ οδόν για το σπίτι της από την τοπική σχολή ιππασίας και κανείς δεν την είχε δει έκτοτε. Το σώμα της φέρει σημάδια απίστευτων βιαιοτήτων και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην είναι αυτή το τελευταίο ή το μόνο θύμα.
Ταυτόχρονα, η Ερίκα ερευνά μια παλιά οικογενειακή τραγωδία που οδήγησε στον θάνατο ενός άντρα. Επισκέπτεται αμέτρητες φορές τη σύζυγό του, η οποία καταδικάστηκε για τον φόνο του, χωρίς όμως να μπορεί να διαπιστώσει τι πραγματικά συνέβη. Τι της κρύβει; Η Ερίκα υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Φαίνεται πως το παρελθόν ρίχνει βαριά τη σκιά του στο παρόν.

Ο θηριοδαμαστής (The Lion Tamer, μετάφραση από τα σουηδικά: Γρηγόρης Κονδύλης) είναι η ένατη περιπέτεια του επιθεωρητή Πάτρικ και της αγαπημένης του Ερίκα από τη σουηδή Camilla Lackberg, τα βιβλία της οποίας ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια αντίτυπα σε πωλήσεις παγκοσμίως. Με θεματικούς άξονες αγνοούμενα κορίτσια, σίριαλ κίλερ και οικογενειακές τραγωδίες του παρελθόντος, η ίδια η συγγραφέας το χαρακτηρίζει ως το πιο σκληρό και σκοτεινό από όσα βιβλία έχει γράψει έως σήμερα.  (Σεπτέμβριος)

Η διεθνώς εδώ και δέκα χρόνια αναγνωρισμένη Camilla Lackberg βλέπει τα βιβλία της να εκδίδονται σε περισσότερες από 30 χώρες, ενώ από τα Χριστούγεννα του 2012 προβάλλεται στη σουηδική τηλεόραση σειρά βασισμένη στα μυστήρια της Φιελμπάκα. Ένα από τα βιβλία της σειράς, Το παιδί από τη Γερμανία (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2013), μεταφέρθηκε στο σινεμά σε σκηνοθεσία του σουηδού Περ Χάνεφγιορντ. Η ικανότητα της Lackberg να χειρίζεται ταυτόχρονα πολλά και διαφορετικά ζητήματα –εκτός από τα εγκλήματα– είναι εντυπωσιακή. Ακόμα και αν μπορείς εύκολα να αναγνωρίσεις τους ήρωες, νέες αινιγματικές πληροφορίες έρχονται στο φως. Ο κατάλληλος βαθμός αβεβαιότητας κρατά αμείωτη την προσοχή του αναγνώστη. Οικογενειακή ζωή και αστυνομική έρευνα, παρόν και παρελθόν, επικίνδυνες καταστάσεις και κωμικά στοιχεία: ένας καταπληκτικός συνδυασμός, η τέλεια ισορροπία από τη σκανδιναβή βασίλισσα των μπεστ σέλερ. 

Περισσότερα για την Camilla και τα βιβλία της (συνεντεύξεις, κριτικές, βίντεο) θα βρείτε στο προσωπικό της site: www.camillalackberg.com

Η σελίδα της στο facebook: https://www.facebook.com/camillalackberg

Το κανάλι της στο youtube: http://www.youtube.com/user/CamillaLackberg

Μία από τις πλέον ταλαντούχες σύγχρονες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας φαίνεται πως είναι η ιρλανδέζα Tana French. Το βιβλίο της Ο Τόπος των Πιστών (Faithful Place, μετάφραση: Αναστασία Καλλιοντζή) είναι ένα από τα καλύτερα θρίλερ των τελευταίων χρόνων και έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές. Το 1985 ο δεκαεννιάχρονος Φρανκ και το κορίτσι του Ρόζι καταστρώνουν ένα μυστικό σχέδιο να κλεφτούν και να πάνε στην Αγγλία για να ξεκινήσουν εκεί τη ζωή τους μακριά από τις προβληματικές οικογένειές τους. Η Ρόζι όμως δεν θα εμφανιστεί στο ραντεβού τους και ο Φρανκ θα υποθέσει πως απλώς αποφάσισε να την κοπανήσει μόνη της. Επί είκοσι δύο χρόνια ο Φρανκ, ο οποίος γίνεται μυστικός αστυνομικός, θα αποφύγει να επιστρέψει στην παλιά τους γειτονιά στο Δουβλίνο, στον Τόπο των Πιστών. Ώσπου μια μέρα η μικρότερη αδερφή του, η Τζάκι, του ανακοινώνει πως βρέθηκε η βαλίτσα της Ρόζι σ’ ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι. Ο Φρανκ απρόθυμα επισκέπτεται το μέρος και τότε όλα ανατρέπονται: Μήπως η Ρόζι δεν έφυγε μόνη της, χωρίς αυτόν, αλλά κάποιος την εμπόδισε να πάει στη συνάντησή τους;

Ένα καθηλωτικό θρίλερ λογοτεχνικών αξιώσεων, ποτισμένο με μαύρο χιούμορ. Σκοτεινό, συχνά ανατριχιαστικό, αλλά με εξαιρετική ατμόσφαιρα, κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η πολυβραβευμένη Tana French αφηγείται αριστοτεχνικά μια ιστορία που τη σκέφτεσαι μέρες μετά με έναν ήρωα που δύσκολα ξεχνιέται.  (Οκτώβριος)

Περισσότερα για την Tana French και τα βιβλία της θα βρείτε στο προσωπικό της site: www.tanafrench.com

Η σελίδα της στο facebook: https://www.facebook.com/TanaFrench

Ο σκοτσέζος Ian Rankin έγινε τον Μάρτιο του 2015 μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας του Εδιμβούργου και ο πρώτος συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας στον οποίο επιφυλάσσεται αυτή η τιμή. Το βιβλίο Φάκελος Ρέμπους: Οι άγνωστες υποθέσεις (μετάφραση: Νάντη Σακκά) αποτελεί την επιτομή της δράσης του διάσημου ήρωα του Rankin Τζον Ρέμπους και η ιδανική εισαγωγή στον κόσμο του επιθεωρητή για όσους δεν τον έχουν γνωρίσει ακόμη. Στις σελίδες του έρχονται στο φως δεκαεπτά άγνωστες και αδημοσίευτες συναρπαστικές υποθέσεις του ευφυή, οξύθυμου και εντελώς απρόβλεπτου Ρέμπους, που σκιαγραφούν την εξέλιξη της καριέρας του, από τα πρώτα του βήματα έως τη συνταξιοδότησή του και μεταφέρουν τον αναγνώστη στη σκοτεινή πλευρά του Εδιμβούργου.  (Νοέμβριος)

Περισσότερα για τον Ian Rankin και τα βιβλία του (συνεντεύξεις, κριτικές, βίντεο) θα βρείτε στο προσωπικό του site: www.ianrankin.net

 

Φαντασία

 

Το μυθιστόρημα του συγγραφέα-φαινόμενο George R. R. Martin Το όνειρο του Μισισιπή (Fevre Dream, μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη) είναι ένας ποταμός αίματος και περιπέτειας που θα παρασύρει τον αναγνώστη στην καρδιά του σκότους. Ο Άμπνερ Μαρς, καπετάνιος ποταμόπλοιου με μεγάλα οικονομικά προβλήματα, υποψιάζεται πως κάτι δεν πάει καλά με τον πλούσιο αριστοκράτη που τον προσεγγίζει κάνοντάς του μια πολύ επικερδή προσφορά. O Τζόσουα Γιορκ, με την αφύσικη χλωμάδα και τα ατσάλινα γκρίζα μάτια, δεν νοιάζεται που ο παγωμένος χειμώνας του 1857 έχει αφανίσει τον εμπορικό στολίσκο του Μαρς εκτός από ένα σαράβαλο ποταμόπλοιο. Ούτε που δεν πρόκειται να αποσβέσει την επένδυσή του ακόμα κι αν περάσει μια δεκαετία. Αρκεί ο καπετάνιος να μην ασχοληθεί ποτέ με το γιατί ο ίδιος θέλει να  ταξιδέψει στον Μισισιπή, όσο παράξενες ή εκκεντρικές κι αν του φανούν οι ενέργειές του. Όταν τελικά το Όνειρο του Μισισιπή ξεκινά το παρθενικό ταξίδι του, ο Μαρς συνειδητοποιεί ότι έχει γίνει συμμέτοχος σε έναν σκοπό πιο καταχθόνιο αλλά και πιο ευγενή ακόμα και από τον πιο απίθανο εφιάλτη του.  (Νοέμβριος)

Ο Martin έχει τιμηθεί έξι φορές με το βραβείο Locus, τέσσερις φορές με το βραβείο Hugo, δύο φορές με το βραβείο Nebula, ενώ έχει κατακτήσει επίσης τα βραβεία World Fantasy και Bram Stoker. Το 2011 συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού Time με τα «100 άτομα που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως», ενώ το 2012 κέρδισε το Παγκόσμιο Βραβείο Φαντασίας για το σύνολο του έργου του. Τα βιβλία του έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Περισσότερα για τον George R. R. Martin και τα βιβλία του θα βρείτε θα βρείτε στο προσωπικό του site: www.georgerrmartin.com

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ

 Οι πύλες της Ρώμης είναι ο τίτλος του πέμπτου βιβλίου της σειράς Οι Φύλακες του Χρόνου του Άλεξ Σκάροου (Alex Scarrow,Time Riders: Gates of Rome, μετάφραση: Βούλα Αυγουστίνου).

Η Αποστολή Έξοδος –η μεταφορά 300 Αμερικανών από το έτος 2070 στο 54 μ.Χ. με σκοπό την κατάλυση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας– καταλήγει σε φιάσκο, καθώς οι μισοί από αυτούς φτάνουν δεκαεπτά χρόνια πριν από τον καθορισμένο χρόνο, κατά την περίοδο ηγεμονίας του διεστραμμένου αυτοκράτορα Καλιγούλα.

Ο Λίαμ ταξιδεύει στο παρελθόν προκειμένου να ερευνήσει το θέμα, αλλά όταν η Μάντι και η Σαλ επιχειρούν να ξεφύγουν από μια ομάδα εκτελεστών που προσπαθούν να καταστρέψουν το αρχηγείο τους, όλοι οι Φύλακες του Χρόνου παγιδεύονται στο παρελθόν. Οπλισμένος με πολύτιμες γνώσεις για το μέλλον, ο Καλιγούλας είναι πλέον πιο ισχυρός από ποτέ. Αλλά με το αρχηγείο τους ανυπεράσπιστο και υπό απειλή, πώς θα καταφέρουν οι Φύλακες του Χρόνου να επιστρέψουν στο 2001 και να διορθώσουν την Ιστορία;  (Νοέμβριος)

Περισσότερα για τα βιβλία της σειράς και τον συγγραφέα θα βρείτε στο site http://www.time-riders.co.uk/

To επίσημο site του συγγραφέα: www.alexscarrow.com

Η Κ. Τζ. Ντόχερτι (C. J. Daugherty) είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος και έχει πλέον αφοσιωθεί στη συγγραφή βιβλίων νεανικής λογοτεχνίας. Στο πέμπτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς Νυχτερινό σχολείο με τίτλο Το φινάλε (Night school: Endgame, μετάφραση: Ράνια Μπουμπουρή) οι μαχητές της Κιμμέριας Ακαδημίας έχουν χάσει την αρχηγό τους και η τύχη του Κάρτερ Ουέστ αγνοείται. Όμως, έχει νικήσει πράγματι ο Ναθάνιελ; Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να τον σταματήσει; Η Άλι και οι σύντροφοί της έχασαν κάποια σημαντικά πιόνια στη θανάσιμη αυτή παρτίδα, ωστόσο υπάρχει τρόπος να ανακάμψουν και να σχεδιάσουν την εκδίκησή τους… Διακυβεύονται πολλά σε αυτή την ιστορία. Τα πιόνια έχουν στηθεί για την τελική αναμέτρηση. Ο χρόνος έχει τελειώσει. Το φινάλε πλησιάζει. Είναι πια ζήτημα ζωής και θανάτου.  (Νοέμβριος)

Δείτε περισσότερα για τη συγγραφέα και τα βιβλία στο προσωπικό της site: www.cjdaugherty.com

Η σελίδα της στο facebook: https://www.facebook.com/CJAuthor

Δείτε το book trailer: http://www.cjdaugherty.com/2015/06/08/see-the-endgame-book-trailer/

 

Η σειρά Ο πόλεμος της Θεάς της Κένταρ Μπλέικ (Kendare Blake) αποτελεί ένα συναρπαστικό, υπερφυσικό θρίλερ που συνταιριάζει την αρχαία ελληνική μυθολογία με τη σύγχρονη κουλτούρα. Στο συναρπαστικό δεύτερο βιβλίο με τίτλο Θνητοί Θεοί (Goddess War: Mortal Gods, μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση) o Άρης, ο θεός του πολέμου, οδηγεί τους υπόλοιπους ετοιμοθάνατους θεούς στη μάχη. Αυτό δεν την πειράζει καθόλου την Αθηνά. Είναι έτοιμη να ξεκινήσει τον δικό της πόλεμο – άλλωστε, ποτέ δεν τον συμπάθησε. Αν είναι τυχερή, οι νικητές θεοί θα ξαναβρούν τη χαμένη αθανασία. Αν όχι, θα τους έχει τουλάχιστον σκοτώσει και θα μπορέσει μαζί με τον Ερμή να πεθάνει ήσυχη. Η Κασσάνδρα Γουίβερ είναι ένα όπλο της μοίρας. Το κορίτσι που σκοτώνει θεούς. Το μόνο που θέλει όμως η ίδια είναι να ξαναγυρίσει στη ζωή ο θεός που αγαπούσε κι έχει χάσει. Αν δεν μπορέσει να τα καταφέρει, οι υπόλοιποι θεοί μπορούν να καούν – με πρώτη και καλύτερη τη φόνισσά του, την Αφροδίτη. Η συμμαχία μεταξύ Κασσάνδρας και Αθηνάς βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί και ο πόλεμος τους οδηγεί σε μια ανά την υφήλιο αναζήτηση χαμένων θεών, παλιών εχθρών, και του Αχιλλέα, του μεγαλύτερου πολεμιστή που έχει γνωρίσει ο κόσμος. Καθώς η μάχη κλιμακώνεται, η Αθηνά και η Κασσάνδρα πρέπει να βρουν τρόπο να συνεργαστούν. Γιατί, αν δεν τα καταφέρουν, τους περιμένει μοίρα χειρότερη κι από τον θάνατο.  (Νοέμβριος)

Περισσότερα για τη συγγραφέα και τα βιβλία της (βίντεο, κριτικές και συνεντεύξεις) θα βρείτε στο προσωπικό της site: kendareblake.com

 

 

ΜΕΛΕΤΕΣ – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

 

Το βιβλίο 17 αντιφάσεις και