Το κορυφαίο κείμενο του Αισχύλου ανοίγει τον κύκλο της έρευνας και του πειραματισμού γύρω από το αρχαίο δράμα σε κλειστό χώρο στο Εθνικό Θέατρο.

Ο Προμηθέας Δεσμώτης, το κορυφαίο κείμενο του Αισχύλου ανοίγει τον κύκλο της έρευνας και του πειραματισμού γύρω από το αρχαίο δράμα σε κλειστό χώρο στο Εθνικό Θέατρο.

Η προσέγγιση του σκηνοθέτη Σωτήρη Χατζάκη επικεντρώνεται στο θέμα της προόδου. Κατά πόσο δηλαδή τα δώρα του Προμηθέα στον άνθρωπο τον οδήγησαν σε μια ευημερία που αποθεώνει την τεχνογνωσία ή την εγκλώβισαν σε μια υπηρεσία της τεχνολογικής κατασκευής.

Ο παράσταση παρουσιάστηκε στο Χονγκ Κονγκ από την 1 έως τις 3 Νοεμβρίου στο Φεστιβάλ Μεσογειακών Τεχνών και στη συνέχεια ταξίδευσε στη Φρανκφούρτη στις 8 Νοεμβρίου για τις Ημέρες Πολιτισμού που διοργανώνονται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου για την οποία τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί αρκετές μέρες πριν, έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από το κοινό του θεσμού.

Στην Αθήνα η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου στη Νέα Σκηνή. Η μετάφραση του έργου είναι του Κ.Χ.Μύρη, σκηνικά της Ερσης Δρίνη και κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ

Η μουσική είναι του Δημήτρη Παπαδημητρίου, η χορογραφία του Δημήτρη Σωτηρίου και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου. Ο Νίκος Αρβανίτης ερμηνεύει τον Προμηθέα και η Λυδία Φωτοπούλου την Ιώ. Παίζουν επίσης: Αριστοτέλης Αποσκίτης, Χρήστος Νίνης, Θέμης Πάνου.

Ο Προμηθέας Δεσμώτης είναι το πρώτο μέρος της ομώνυμης τριλογίας του Αισχύλου που διασώθηκε. Ελάχιστα είναι τα σωζόμενα αποσπάσματα από τα άλλα δύο μέρη της τριλογίας: ο Προμηθέας Λυόμενος και ο Προμηθέας Πυρφόρος.

Το ατόπημα του του Προμηθέα να δώσει τη φωτιά στους θνητούς και να γίνει έτσι ο δημιουργός των ανθρώπινων τεχνών, τιμωρείται ανελέητα από τον Δία. Ο Αισχύλος ανέδειξε έτσι το πρόσωπο του Προμηθέα ως το αιώνιο σύμβολο του ελεύθερου πνεύματος που αντιδρά στην τυραννία και στην εξουσία.

INFO
Ευμολπιδών 41, Γκάζι
τηλ. 210.3455020, 801-11-60000 από σταθερό, 210.6786000 από κινητό.
Προ- παράσταση: Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στις 21:30, τιμή εισιτηρίου 12Euro
Εναρξη 15 Νοεμβρίου-Λήξη παραστάσεων 9 Δεκεμβρίου
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.30
Κυριακή στις 19.30
Τιμή εισιτηρίου: Τρίτη, Τετάρτη 18 Euro, Πέμπτη 15 Euro, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 20 Euro, Φοιτητικό ή Νεανικό κάτω των 23 ετών, 12 Euro