Μέχρι τις 30 Αυγούστου θα παραμείνει η έκθεση για την Προκολομβιανή Τέχνη στο Μουσείο Μπενάκη, η οποία παρουσιάζει για πρώτη φορά την ιδιαίτερα σημαντική Συλλογή του Γιώργου Γόντικα, η οποία δωρήθηκε πρόσφατα στο Μουσείο.

Η Συλλογή αποτελεί το μοναδικό καταγεγραμμένο σύνολο έργων Προ-Κολομβιανής τέχνης στην Ελλάδα (κεραμικά αγγεία, ειδώλια, λίθινα αντικείμενα και εργαλεία). Τόσο η έκθεση, όσο και η συλλογή, επικεντρώνονται στους πολιτισμούς των Άνδεων της Νότιας Αμερικής (Περού, Κόστα Ρίκα, Εκουαδόρ και Μεξικό), που χαρακτηρίζονταν από κοινές πράξεις λατρείας και πολλά κοινά τεχνολογικά στοιχεία.

Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί η άγνωστη, για τα ελληνικά δεδομένα, τέχνη των προκολομβιανών χωρών μέσα από αντικείμενα της καθημερινής και θρησκευτικής ζωή των πολιτισμών των Άνδεων.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ θα κυκλοφορήσει δίγλωσσος επιστημονικός κατάλογος (στα ελληνικά και στα αγγλικά), το υλικό του οποίου επεξεργάστηκαν οι Αγάπη Φιλίνη και Colin McEwan.