Μέχρι και τις 6 Σεπτεμβρίου θα είναι σε ισχύ τα προγράμματα εθελοντικής δασοπροστασίας, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τη WWF Ελλάδας και την Πίνδο Περιβαλλοντική, τα οποίο διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Καλλιστώ.

Σε συνεργασία και συντονισμό με τις τοπικές αρχές, αλλά και με την κατάλληλη εκπαίδευση και τον απαραίτητο εξοπλισμό, οι εθελοντές και οι εθελόντριες θα οργανωθούν σε ομάδες δασοπροστασίας και θα εποπτεύουν ευαίσθητες δασικές εκτάσεις στελεχώνοντας πυροφυλάκια και  κάνοντας περιπολίες με κατάλληλα οχήματα, από τη Βάλια Κάλντα (με έδρα τη Βοβούσα) μέχρι το Γράμο (με έδρα την Καλή Βρύση).

Ο περσινός απολογισμός ενθαρρύνει τις προσπάθειες της Καλλιστώς για ενεργή συμμετοχή όλων στην προστασία των δασών. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια των περσινών προγραμμάτων δασοπροστασίας οι εθελοντές και οι εθελόντριες που βρέθηκαν στις δύο περιοχές παρέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, αντιμετώπισαν 19 περιστατικά και συμμετείχαν ενεργά συμβάλλοντας στο δύσκολο έργο των πυροσβεστών.

Η Καλλιστώ πιστεύοντας πως υπάρχει ρόλος, θέση και δουλειά για όλους, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στα προγράμματα εθελοντικής δασοπροστασίας του φετινού καλοκαιρού, με την προτροπή να μη μείνουμε αμέτοχοι! Τα προγράμματα θα διαρκέσουν έως τις 6 Σεπτεμβρίου και μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει τα 18.

Οι ομάδες των εθελοντών και εθελοντριών θα κάνουν περιπολίες σε δασικές περιοχές και θα στελεχώσουν φυλάκια που δεν καλύπτονται, ενώ παράλληλα η δημοσιοποιημένη παρουσία των ομάδων θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε ενδεχόμενα εγκληματικών ενεργειών (εμπρησμών), μειώνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Αναλυτικά:
Βοβούσα: 26 Ιουλίου- 9 Αυγούστου, 9 Αυγούστου- 23 Αυγούστου, 23 Αυγούστου- 6 Σεπτεμβρίου
Γράμος: 19 Ιουλίου- 2 Αυγούστου, 2 Αυγούστου- 16 Αυγούστου, 16 Αυγούστου- 30 Αυγούστου
Γρεβενά: 2 Αυγούστου-16 Αυγούστου, 16 Αυγούστου- 30 Αυγούστου