Στις 8 Σεπτεμβρίου 2014 ξεκινούν οι εγγραφές για τα μαθήματα χορού στο Κέντρο Χορού σύγχρονης έκφρασης και δημιουργίας Ακροποδητί. Το Κέντρο Χορού Ακροποδητί, λειτουργεί στη Σύρο από τον Ιανουάριο του 2013. Τα δύο κτίρια που στεγάζουν το Κέντρο Χορού, αποτελούνται από το Στούντιο Μαθημάτων και το Κέντρο Εργαστηρίων, Καλλιτεχνικών Δράσεων και Εκδηλώσεων.

 

Πρωταρχικός στόχος του Στούντιο Μαθημάτων είναι η δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος εξοικείωσης και επαφής με τον κλασικό και το σύγχρονο χορό, αλλά και γενικότερα με την ερευνητική διαδικασία στο χώρο της κίνησης και της έκφρασης.

Οι βασικοί στόχοι του Κέντρου Εργαστηρίων, Καλλιτεχνικών Δράσεων και Εκδηλώσεων, είναι η πολιτιστική ανάπτυξη και ανάδειξη του τόπου, η φιλοξενία και οργάνωση καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και η παροχή καλλιτεχνικής κατοικίας (artistic residency) σε δημιουργούς από όλο τον κόσμο. Ο χώρος είναι ανοιχτός σε συνεργασίες με τους τοπικούς φορείς, τους κατοίκους και τους καλλιτέχνες της Σύρου, όπως και της υπόλοιπης χώρας και του εξωτερικού, προσκαλώντας ανθρώπους κάθε ηλικίας να συμμετάσχουν στις δραστηριότητές του.  

Εκτός από δράσεις που σχετίζονται με το χορό, το Κέντρο προσφέρει στέγη σε κάθε άλλη μορφή τέχνης, έκφρασης και δημιουργίας. Απαραίτητη προϋπόθεση όλων των δράσεων, είναι η υποστήριξη της καλλιέργειας πνεύματος και σώματος, της ελεύθερης δημιουργικής κατάθεσης και της ατομικής και ομαδικής πρωτοβουλίας σε όποια ενέργεια συμβάλλει στην ολοκλήρωση του ατόμου και στην ανάπτυξη των αντιληπτικών και εκφραστικών του δυνατοτήτων.

ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Εβδομαδιαίος, Σταθερός Κύκλος Μαθημάτων

Κλασικό Μπαλέτο

Το κλασικό μπαλέτο, αποτελεί τη βάση κάθε ουσιαστικής εκπαίδευσης στο χορό. Ως το πλέον δομημένο είδος χορού, στηρίζεται στην ανάπτυξη και καλλιέργεια στοιχείων όπως η αρμονία, η μουσικότητα, η πειθαρχία, η δύναμη, ο πλήρης έλεγχος των κινήσεων, η σωστή τοποθέτηση και η ευθυγράμμιση του σώματος. Το μάθημα συνδυάζει τεχνικές από τα 2 βασικά συστήματα κλασικού μπαλέτου, το Αγγλικό (RAD), και το Ρώσικο (Vaganova).

Σύγχρονος Χορός

Η προσέγγιση του χορού μέσα από μια βαθύτερη γνώση του σώματος και των ιδιαιτεροτήτων του, μέσα από τη διεύρυνση και εξέλιξη της αντίληψης και της προσωπικότητας, την αίσθηση του χώρου και του χρόνου, τη χρήση διαφορετικών ρυθμών και ποιοτήτων, τη μετατόπιση του βάρους μέσω της αναπνοής, την εκφραστικότητα και τη φαντασία. Με αφετηρία τις τεχνικές Graham, Limon και Release, αλλά και επιρροές από κάθε έκφανση της σύγχρονης κινητικής έκφρασης, η φυσική, καθημερινή κίνηση, η διαχείριση της ενέργειας, η απομόνωση της κίνησης αλλά και η ανεμπόδιστη ροή της, οργανώνονται σ’ ένα είδος κίνησης και χορού που έφερε την επανάσταση σε όλα τα αυστηρά δομημένα συστήματα και απελευθέρωσε το σώμα και τη δημιουργικότητα των χορευτών σε όλον τον κόσμο.

Μοντέρνος Χορός

Μάθημα που φέρνει σε απόλυτη αρμονία την κίνηση με τη μουσική, όπως και το χορό με τη θεατρικότητα. Περιλαμβάνει ασκήσεις και χορογραφίες που συνδυάζουν στοιχεία από τις τεχνικές του κλασικού μπαλέτου, του σύγχρονου χορού και του χορού τζαζ.

Αυτοσχεδιασμός

Αναπόσπαστο κομμάτι κάθε μορφής τέχνης και δημιουργίας, ο αυτοσχεδιασμός, ανοίγει το πεδίο εξερεύνησης και καλλιέργειας όλων των εκφραστικών μέσων με πρωταρχικό υλικό την ιδιαιτερότητα και τη διαφορετικότητα του καθένα. Το μάθημα κινείται ανάμεσα στο παιχνίδι, την ομαδική και ατομική άσκηση, την ελεύθερη και καθοδηγούμενη δημιουργική δράση, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη χρήση του τυχαίου, την αφύπνιση και ενεργοποίηση των αισθήσεων, τη διαδικασία της επιλογής και της μεταμόρφωσης κατά τη δόμηση της σκηνικής παρουσίας.

Contact Improvisation και Partnering

Το μάθημα εξελίσσεται συγχρόνως μέσα από την τεχνική του Contact Improvisation, που φέρνει το σώμα σε επαφή με το χώρο και τα άλλα σώματα, προσφέροντας ανεξάντλητους κινητικούς συνδυασμούς επικοινωνίας, και το Partnering, χορογραφημένο ντουέτο που χτίζεται με βάση την εμπιστοσύνη, τη διερεύνηση και διεύρυνση των ορίων του σώματος, το συγχρονισμό και την αναζήτηση τρόπων συνύπαρξης και μεταφοράς δύο σωμάτων στο χώρο.

Κίνηση – Ενδυνάμωση – Stretching

Μάθημα που στοχεύει στην εκγύμναση, την ευλυγισία και το λύσιμο του σώματος, μέσα από διατάσεις, ασκήσεις αντοχής και ενδυνάμωσης, με ενσωμάτωση βασικών ακροβατικών στοιχείων και απλών κινητικών συνδυασμών.

Θεατρικό Κείμενο – Σκηνική Παρουσία

Μία πολύπλευρη προσέγγιση του θεατρικού κειμένου, με στόχο την προσωπική διαδρομή και έρευνα του λόγου, από τη βουβή εσωτερική φωνή ως τον αρθρωμένο λόγο και τη σκηνική παρουσία. Το μάθημα περιλαμβάνει προετοιμασία σώματος και φωνής και εργασία πάνω σε κείμενα από το παγκόσμιο θεατρικό ρεπερτόριο. Απευθύνεται σε άτομα με ή χωρίς εμπειρία στο θεατρικό λόγο.

Ορθοσωμική Γυμναστική

Ένα πρόγραμμα σωματικής άσκησης με το οποίο, δίνοντας έμφαση στην αναπνοή και τη συνειδητή κίνηση, επιτυγχάνεται αύξηση της μυϊκής αντοχής και δύναμης, βελτίωση της ελαστικότητας των μυών και της ευκαμψίας των αρθρώσεων, χαλάρωση των μυϊκών εντάσεων, πιο λειτουργική και εργονομική κίνηση. Σαν συνέπεια, το σώμα απαλλάσσεται από τις περιττές εντάσεις και τους τυχόν πόνους που αυτές προκαλούν, αποκτά ορθότερη στάση και ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις καθημερινές απαιτήσεις.

Yoga

*από 15 Οκτωβρίου

Yoga σημαίνει ένωση. Αποτελεί ένα μονοπάτι δίχως τέλος που μέσα από τη σωματική και νοητική άσκηση καταφέρνει να μας μεταφέρει στο παρόν. Η μέθοδος διδασκαλίας του Yoga Works περιλαμβάνει ροή Vinyasa και ευθυγραμμίσεις, σε συνδυασμό με προσεχτική αλληλουχία των Asana, έτσι ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν τις θεμελιώδεις γνώσεις που χρειάζονται για να αφουγκραστούν το σώμα τους με επιδεξιότητα, ακεραιότητα και ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα τιμούν τη μοναδικότητά τους. Βασικό στοιχείο της συγκεκριμένης μεθόδου είναι η συνειδητή και δυναμική πρακτική των Asana. Η χαρακτηριστική οπτική του Yoga Works αντλεί έμπνευση από τρία διαφορετικά συστήματα Yoga: την Ashtanga, την Iyengar και τη Vini.

Θεατρικό Παιχνίδι

Το παιχνίδι είναι η πρώτη μύηση του παιδιού στην τέχνη. Ειδικότερα το θεατρικό παιχνίδι μυεί το παιδί στο θεατρικό φαινόμενο. Η θεατρική δράση είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που προωθεί τον αυθορμητισμό, ενώ μέσω του παιχνιδιού και του αυτοσχεδιασμού καλλιεργείται η σωματική έκφραση των συναισθημάτων, η αίσθηση του ρυθμού, της κίνησης και του χώρου. Παράλληλα, τα παιδιά ασκούνται στο να ακούν το σώμα τους και να εξερευνούν τις δυνατότητες τους, αναπτύσσοντας μ’ αυτόν τον τρόπο, περαιτέρω, τις κινητικές τους ικανότητες και την αίσθηση ισορροπίας.

Open Jam

Ανοιχτός αυτοσχεδιασμός σε κίνηση και ήχο, με αφετηρία την ελεύθερη έρευνα κίνησης και έκφρασης και τη συμμετοχή ζωντανής μουσικής.

Διδασκαλία: Ιωάννα Αντώναρου, Ναμπίλ ελ Μπαράζ, Θαλασσινή Νομικού, Μάντη Παπανδρέου, Αγγελική Σιγούρου, Κωστής Τάσου, Αριάδνη Ψυχογιοπούλου

 

Σεμινάρια και Εργαστήρια

Επιμορφωτικά-Εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια θεωρητικού και πρακτικού περιεχομένου [παραστατικές, εικαστικές, πλαστικές τέχνες] προγραμματίζονται κατά τη διάρκεια όλου του έτους με εισηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σεμινάρια Χορού: Προγραμματίζονται κατά τη διάρκεια όλου του έτους, σύμφωνα με τις ανάγκες, επιθυμίες και στόχους των υπευθύνων του Στούντιο αλλά και των μικρών και μεγάλων μαθητών του, με προσκεκλημένους δασκάλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

• Καλλιτεχνικές Δράσεις και Εκδηλώσεις

• Akropoditi Dance Fest (Θεσμός που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2013 με την υλοποίηση του πρώτου Φεστιβάλ Χορού στη Σύρο)

• Παραστάσεις

• Βιβλιοθήκη και Ταινιοθήκη με υλικό σχετικό με τις παραστατικές και τις εικαστικές τέχνες

• Προβολές – Διαλέξεις

• Διάθεση του χώρου για προετοιμασία/πρόβες παραστάσεων καθώς και για πάσης φύσεως καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

• Συνεργασίες και ανταλλαγές με καλλιτέχνες του εξωτερικού [Artistic Residencies]

• Σχεδιαστικές υπηρεσίες – Akropoditi Design Team [γραφιστικά, κοστούμια, σκηνικά]