Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη συνεργασία του με το φεστιβάλ ΑΓΩΝ – Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Xώρου, προβάλλοντας τις Βραβευμένες ταινίες της 7ης Διεθνούς Συνάντησης, που οργανώθηκε από το περιοδικό Αρχαιολογία και Τέχνες.

H Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Xώρου, ξεκίνησε το 1996 και διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Οργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία AΓΩN σε συνεργασία με το περιοδικό Αρχαιολογία και Τέχνες.

H απόφαση για την δημιουργία του AΓΩNA στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η ακτινοβολία του ελληνικού πολιτισμού στο χώρο αυτόν υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη της πολιτισμικής ταυτότητας των σύγχρονων κοινωνιών. Στόχος του ΑΓΩΝΑ είναι όχι μόνο να μείνει η Ελλάδα πομπός πολιτισμού όπως ήταν πάντα, αλλά να γίνει και δέκτης και να καταδείξει τη σχέση που υπάρχει μεταξύ των λαών που βρέχονται από τη Μεσόγειο και έχουν κοινές πολιτισμικές ρίζες, εμπειρίες και συγγένειες.

Ο κινηματογράφος αποτελεί τον κατεξοχήν τρόπο διάδοσης της αρχαιογνωσίας στο ευρύ κοινό. Η εικόνα είναι άμεση και μιλά όλες τις γλώσσες. Έτσι, ο ΑΓΩΝ κηρύσσεται διεθνής και το κεντρικό θέμα του είναι η Αρχαιολογία στον Μεσογειακό Χώρο. Με τον όρο Αρχαιολογία, εννοούμε την αναζήτηση που αναφέρεται ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν, μιας κι ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Ο ΑΓΩΝ είναι από το 2002 ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας των  Ευρωπαϊκών  Φεστιβάλ Ταινίας Αρχαιολογικού Περιεχομένου και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. (http://www.fedarcine.com/).

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι: To μυστικό της παγωμένης μούμιας, Λουλάν, οι κοιμισμένες πριγκίπισσες, H γρήγορη τέχνη– O χειρούργος του Aρίμινουμ, H λεηλασία του Σαβά και η ελληνική Λιθοξόοι μαΐστορες: καταγραφή παραδοσιακών τεχνικών για το Μουσείο Mαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτρας – «Διεθνές Πανόραμα»  ανανεώνει και φέτος το φθινοπωρινό του ραντεβού στην πόλη της Πάτρας 2 – 10 Οκτωβρίου 2009 που κατά την διάρκεια του συντελείτε ένας διάλογος για την κοινωνία, την οικολογία, την  ιστορία, την πολιτική, την τέχνη και τον άνθρωπο.