Το Booze Cooperativa θα φιλοξενήσει στο νέο του χώρο το Press Photo Serbia που διοργανώνεται από το κέντρο φωτογραφίας και αποτελεί

το μεγαλύτερο και το πιο σημαντικό εθνικό γεγονός φωτογραφίας!

Από τις 22 έως τις 25 Νοεμβρίου  2011
 
 

Στα τελευταία 13 χρόνια έχουν οργανωθεί πάνω από 200 εκθέσεις στις πιο μεγάλες πόλεις της Σερβίας,  έχοντας λάβει τις καλύτερές κριτικές από τον τύπο και το κοινό.

Στόχος να δημιουργήσουν ένα ευοίωνο περιβάλλον για την μοντέρνα φωτογραφία ξεπερνώντας τα σύνορα.
Ενθαρρύνουν μια πιο προσωπική και καλλιτεχνική προσέγγιση στην φωτογραφία των μέσων ενημέρωσης με στόχο να συντρίψουν τα στερεότυπα.

Στόχος η δημιουργία και η εξέλιξη νέων τάσεων στο τομέα της φωτογραφία καθώς και την εισαγωγή της Σερβίας και των καλλιτεχνών της στην παγκόσμια φωτογραφική αγορά.

 

Κοινό και μέσα ενημέρωσης

Το Press Photo Serbia έχει γίνει αντικείμενο προσοχής των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων όχι μόνο στη Σερβία αλλά και διεθνώς.

Το ενδιαφέρον που δείχνουν αυξάνεται όχι μόνο από τον ελκυστικό χαρακτήρα της εκδήλωσης αλλά και από την συμμετοχή φωτογράφων που εκπροσωπούν διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το Press Photo Serbia απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε όλες τις τάξεις.

Oι εκθέσεις Press Photo Serbia έχουν παρουσιαστεί από σημαντικές προσωπικότητες όπως τον πρόεδρο της Σερβίας Boris Tadic, τον υπουργό πολιτισμού Nebojsa Bradic, τον αντιπρόσωπο του φεστιβαλ βερολινέζικης φιλμογραφίας στην κεντρική και ανατολική ευρώπη Nikolaj Nikitin  και την διάσημη ηθοποιό Franziska Weisz.

Αποστολή, όραμα και κοινωνική ευθύνη.

Η φωτογραφία έχει ισχυρό αντίκτυπο στην δημιουργία κοινωνικής συνείδησης, λόγω της καθημερινής της παρουσίας και της άμεσης προσβασιμότητας στο κοινό.

Η τεράστια σημασία της σαν μέσο πληροφόρησης είναι ευρέως αναγνωρισμένη στον κόσμο όμως αρκετά παραμελημένη στην Σερβία.

Το Press Photo Serbia ως ετήσιο πρότζεκτ συμβάλει στην ανάπτυξη της φωτογραφίας στην Σερβία και παίζει καθοριστικό ρόλο στο να θέσει υψηλότερους και πιο επαγγελματικούς στόχους στους φωτογράφους, ενώ ευαισθητοποιεί το κοινό στον τρόπο που διαχειρίζεται την πρόσληψη πληροφοριών σε σχέση με το φωτογραφικό ρεπορτάζ.

Κατά την διάρκεια του Press Photo Serbia, επιλέγεται από ομάδα κριτών, το καλύτερο φωτορεπορτάζ της σεζόν.
 

Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι βραβεύονται και η έκθεση των έργων τους περιοδεύει στην Σερβία και στο εξωτερικό, παράλληλα εκδίδονται κατάλογοι οι οποίοι στέλνονται σε μέσα ενημέρωσης, μουσεία, βιβλιοθήκες, πολιτιστικά κέντρα, πρεσβείες και προξενεία της Σερβίας.

Η κριτική επιτροπή σχηματίζεται κάθε χρόνο από φωτογράφους διεθνούς φήμης. Πέρυσι ανάμεσα τους ήταν ο Donald Weber από τον Καναδά και ο Oleg Klimov από την Ρωσία.

Διεθνής προώθηση των τεχνών και της δημιουργικότητας της Σερβίας

Με την υποστήριξη του υπουργείου πολιτισμού της Σερβίας και της ένωσης των μέσων ενημέρωσης και πληροφόρησης, η περσινή έκθεση συμπεριλήφθηκε σε μεγάλες ευρωπαϊκές φωτογραφικές διοργανώσεις, όπως τον μήνα φωτογραφίας στην Αθήνα και στο Paris Photo, παίρνοντας εξαιρετικές κριτικές οι οποίες συνέβαλαν σημαντικά στην προώθηση της Σερβίας στο εξωτερικό.

Διαμέσου της έκθεσης Press Photo Serbia καθιερώθηκε η συνεργασία με το κέντρο ανάπτυξης φωτογραφίας και με το World Press Photo.

Στόχος τους είναι να αναπτύξουν περαιτέρω διαδικτυακή σχέση με οργανισμούς που ασχολούνται επαγγελματικά με την φωτογραφία διεθνώς.

Στο Booze θα φιλοξενηθούν οι φωτογραφίες των:

1. SAŠA ČOLIĆ
2. MARIJA JANKOVIĆ
3. NEMANJA JOVANOVIĆ
4. NOVAK ĐUROVIĆ
5. MARKO RISOVIĆ
6. GORAN SIVAČKI
7. SANJA KNEŽEVIĆ
8. MILOŠ BIČANSKI
9. NEMANJA PANČIČ
10. MARKO ĐOKOVIĆ
11. IGOR PAVIČEVIĆ
12. ZORANA JEVTIĆ
13. MILOŠ BIČANSKI
14. FADIL ŠARKI
15. MARKO RISOVIĆ
16. SALINGER IGOR
17. MILORAD MILANKOVIĆ
18. DANILO PETERNEK
19. NEBOJŠA RAUS
20. MILORAD DRCCA
21. IVAN GRLIĆ
22. SIVAČKI GORAN
23. MATT LUTTON
24. LUKA TRAJKOVIĆ
25. RADE KRSTINIĆ

 

Φωτογραφίες θέματος:
1.DANILO PETERNEK, 2. FADIL ŠARKI, 3. LUKA TRAJKOVIĆ, 4. MARKO DJURICA, 5. MARKO RISOVIĆ