Το έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Τίτος Ανδρόνικος ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου στη Σκηνή Κοτοπούλη, ενώ στη Νέα Σκηνή θα παρουσιαστεί το αντισυμβατικό κείμενο του Γκέοργκ Μπύχνερ, Λεόντιος και Λένα σε σκηνοθεσία Λοράν Σετουάν. Οι δύο παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα την Κυριακή 18 Απριλίου και αναμένονται από το θεατρόφιλο κοινό με μεγάλη ανυπομονησία.

Ο Τίτος Ανδρόνικος, έργο της νεανικής περιόδου του Ουίλλιαμ Σαίπξηρ, η τραγωδία της εκδίκησης όπως συχνά χαρακτηρίζεται, παρουσιάζεται μέσα από την σύγχρονη και αντισυμβατική σκηνοθετική ματιά της Άντζελας Μπρούσκου για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο. Ένα έργο σκοτεινό και βίαιο αλλά ταυτόχρονα καθηλωτικό με φόντο την πολιτική και την εξουσία.

Ο Ρωμαίος Στρατηγός Τίτος Ανδρόνικος επιστρέφει θριαμβευτικά στη Ρώμη μετά τον εκστρατεία του ενάντια στους Γότθους, με ένα επικίνδυνο λάφυρο – την Βασίλισσα των ηττημένων, Ταμόρα. Όταν αποφασίζει να θυσιάσει το γιο της στους θεούς, ένας επικίνδυνος κύκλος εκδίκησης και αίματος ανοίγει και παγιδεύει τους ήρωες.  Η δίψα για δύναμη και εκδίκηση και η διαστροφή της εξουσίας ενεργοποιούν τα πιο ακραία ένστικτα σε ένα έργο που η ανθρώπινη σκληρότητα δεν γνωρίζει όρια.

Η Άντζελα Μπρούσκου, σκηνοθέτης της παράστασης, σημειώνει:
Αν μας αφορά σήμερα ο Τίτος Ανδρόνικος, είναι γιατί η εμπορευματοποίηση της φρίκης έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς  μέσα από την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και την εύκολη πρόσβαση στο internet. Οι εικόνες του ανθρώπινου πόνου, τα βασανιστήρια και ο εξευτελισμός του ανθρώπινου σώματος δυστυχώς δεν είναι προνόμιο μόνο της ελισαβετιανής εποχής. Η αναπαράσταση της βίας σήμερα πάνω στη σκηνή έρχεται να θέσει το θέμα της βίας ως διασκέδαση και αισθητικό γεγονός.

Συντελεστές
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας, Σκηνοθεσία – Κοστούμια: Άντζελα Μπρούσκου
Μουσική: Απόλλων Ρέτσος, Σκηνικά: Γκάι Στεφάνου, Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος, Κίνηση: Ηλίας Χατζηγεωργίου, Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Παπαδοπούλου.

Παίζουν
Κώστας Βασαρδάνης, Δημήτρης Αγαρτζίδης, Μηνάς Χατζησάββας, Θέμης Πάνου, Ιπποκράτης Δελβερούδης, Παναγιώτης Κατσώλης, Παναγιώτης Λάρκου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Πέτρος Μαλάμας, Ηλίας Κουνέλας, Κώστας Φαλελάκης.

Όσο για το έργο του Μπύχνερ, Λεόντιος και Λένα, ο πρίγκιπας Λεόντιος πλήττει Τόσο νέος μέσα σ’ έναν τόσο γερασμένο κόσμο, ο Λεόντιος νιώθει άδειος και απογοητευμένος. Ο βασιλιάς πατέρας του επιμένει να τον παντρέψει με μια πριγκίπισσα, που ο Λεόντιος δεν έχει δει ποτέ, τη Λένα. Ο πρίγκιπας εναντιώνεται στη βασιλική διαταγή και εγκαταλείπει τη χώρα του. Στην περιπλάνησή του,  όμως ο Λεόντιος θα συναντήσει τη Λένα– που έχει και αυτή εγκαταλείψει τη χώρα της για τον ίδιο θα λόγο – χωρίς όμως να γνωρίζει ποια είναι.

Ο ανερχόμενος στον ευρωπαϊκό χώρο, Γάλλος σκηνοθέτης Λοράν Σετουάν, έχοντας ήδη στο ενεργητικό του σκηνοθεσίες των υπόλοιπων έργων του Μπύχνερ, επιμένει και σε αυτή τη δουλειά του στην ξεχωριστή βαθύτερη σχέση που ο κάθε ηθοποιός αναπτύσσει με το κείμενο μέσα από το σώμα του. Το θέατρο του δεν εστιάζει στην ψυχολογική προσέγγιση των ρόλων δημιουργεί όμως τις συνθήκες προκειμένου θεατής και ηθοποιός να μοιραστούν ένα κοινό βίωμα με κυρίαρχο το θέμα της σύγκρουσης ανάμεσα στο νόμο και την επιθυμία.

Συντελεστές
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας, Σκηνοθεσία: Λοράν Σετουάν, Σκηνικά: Πάτρικ Κοχ
Κοστούμια: Ίμκε Σλέγκελ, Επιμέλεια κίνησης: Γιαν Μπούρκχαρτ, Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, Βοηθός σκηνοθέτη: Ξένια Θεμελή.

Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Κόρα Καρβούνη, Δημήτρης Μοθωναίος, Μάκης Παπαδημητρίου, Δημήτρης Πασσάς, Εύη Σαουλίδου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη.