Το Σπιρτόκουτο κάνει πρεμιέρα Κεντρική Σκηνή της Στέγης, από την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νιάρρου.

Ένα μικροαστικό διαμέρισμα που στενάζει. Μια τηλεόραση που παίζει αδιάκοπα. Τσιγάρα και φραπές. Το λαϊκό άσμα ενός πατέρα καφετζή, η ταραγμένη φωνή μιας μάνας. Το ρυθμικό παραλήρημα ενός σεξιστή γιου, η άρια του κουνιάδου.

Το οικογενειακό σφαγείο, με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη, ιδιοκτήτη καφετέριας, δεν αργεί να συμβεί. Mέσα σε μια Κυριακή του Αυγούστου όλα τινάζονται στον αέρα. Η βία ανεβάζει ρυθμούς, τα πρόσωπα μπαινοβγαίνουν στο «σπιρτόκουτο» με τα τραγούδια και τις μελωδίες τους. Η σύζυγος Μαρία, τα παιδιά, όλοι εναντίον όλων.

Η ελληνική οικογένεια παραμένει η ίδια, είκοσι χρόνια μετά, σε ένα πολλαπλών στοιχείων μουσικό υπερθέαμα. Πώς μπορεί το «Σπιρτόκουτο» να μεταμορφωθεί σε μιούζικαλ; Εννέα μουσικοί, έντεκα ερμηνευτές και πλήθος άλλων συντελεστών αποτυπώνουν την πραγματικότητα της ελληνικής οικογένειας και, με οδηγό το πρωτότυπο μουσικό έργο των Γιάννη Νιάρρου και Αλέξανδρου Λιβιτσάνου, μας παρουσιάζουν μια καινούρια.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Στέγη για την παράσταση, ο Γιάννης Οικονομίδης είπε: «Το θέμα ήταν πώς να τραγουδηθεί η ιστορία του “Σπιρτόκουτου”. Ήταν σίγουρα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Το σημαντικότερο είναι πως προ εικοσαετίας δημιούργησα το “Σπιρτόκουτο” σε συνθήκες απόλυτης ελευθερίας, το ίδιο συνέβη και τώρα».

Ο Γιάννης Νιάρρος παρατήρησε: «Δεν θέλαμε περφόρμανς, αλλά ένα ελληνικό ρεαλιστικό μιούζικαλ με ποιητική διάσταση. Φίλοι και συνδημιουργοί μαζί. Και νταλκάς, και γλυκά, και σεξισμός, μέσα από διαφορετικές μουσικές επιλογές».

Ο Αλέξανδρος Λιβιτσάνος εξήγησε από την πλευρά του πώς δούλεψε με τον Νιάρρο μέσα στην καραντίνα, ενώ ο Γιάννης Αναστασάκης υπογράμμισε πώς από την πρώτη συνάντηση υπήρξε πολύ καλή επικοινωνία κι ότι ελπίζει η ίδια επικοινωνία να λειτουργήσει με το κοινό.

Η Αγορίτσα Οικονόμου θεωρεί πως η παράσταση και η προετοιμασία της ήταν σαν δώρο που έρχεται μια φορά τα δέκα χρόνια. Εκπροσωπώντας τη Στέγη, η Αφροδίτη Παναγιωτάτου επισήμανε: «Θα είμαστε πάντα περήφανοι με την παραγωγή και το χτίσιμο της ομάδας. Όσο για τη μουσική ποικιλία, περιέχει από τζαζ και καψουροτράγουδα μέχρι πολυφωνικά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo Credit: © Παντελής Ζερβός

Διαβάστε επίσης:

Το Σπιρτόκουτο – The Musical στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση