Το Precious Okoyomon είναι ποιητής, σεφ και καλλιτέχνης με έδρα τη Νέα Υόρκη. Έχει μία μοναδική δυνατότητα να δημιουργεί περάσματα σε νέους κόσμους μέσω της τέχνης. Το Okoyomon έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις σε γνωστά ιδρύματα όπως το Luma Westbau, στη Ζυρίχη (2018), το MMK στη Φρανκφούρτη (2020), αλλά και performances σε ανάθεση των Serpentine Galleries, στο Λονδίνο (2019) και του Institute of Contemporary Art, Λονδίνο (2019). Το δεύτερο βιβλίο του But Did U Die?, θα εκδοθεί από τις Serpentine Galleries/Wonder Press μέσα στο 2021.

Για το Frieze New York 2021, το Okoyomon θα παρουσιάσει μία εγκατάσταση, η οποία θα ενεργοποιείται από μία performance και έχει σχεδιαστεί ειδικά για την έκθεση. Επεκτείνοντας τις συνήθεις πρακτικές του, το Okoyomon θα δημιουργήσει ένα έργο ως πύλη προς ένα χώρο όπου μπορεί κανείς να είναι ευάλωτος. Χρησιμοποιώντας ποίηση, αισθητηριακά στοιχεία, γλυπτική, φως και ήχο, το έργο θα είναι ένας ύμνος στην αυτο-έκφραση, γιορτάζοντας την αξία της κοινής, συλλογικής εμπειρίας. Η performance θα κινηματογραφηθεί και είναι διαθέσιμη για online streaming στο Frieze.com από τις 5 Μαΐου και έπειτα, δίνοντας την ευκαιρία σε ένα παγκόσμιο κοινό να εξερευνήσει το πολυμεσικό project.

Το έργο του Okoyomon επιλέχθηκε από κριτική επιτροπή που αποτελείται από τους: Jenny Schlenzka (Εκτελεστική Καλλιτεχνική Διευθύντρια στο Performance Space New York), Ralph Lemon (Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Cross Performance), Vassilis Oikonomopoulos (Επιμελητής, Luma Arles), Stuart Comer (Επιμελητής Media και Performance Art, MOMA).

Η ανάθεση από το Frieze της Νέας Υόρκης θα συμπέσει με μία ακόμα ατομική έκθεση του Okoyomon, FRAGMENTED BODY PERCEPTIONS AS HIGHER VIBRATION FREQUENCIES TO GOD, μία εγκατάσταση που χρησιμοποιεί στάχτη, νερό, άλγη, βρύα, πέτρες και θα μετατρέψει το Performance Space της Νέας Υόρκης σε ένα χώρο θλίψης, πένθους, αλλά και κάθαρσις. Επιπλέον, το Okoyomon θα αναλάβει άλλη μία ανάθεση για το Aspen Art Museum (AAM), από το καλοκαίρι του 2021.

Οι προηγούμενοι νικητές του βραβείου Frieze New York είναι οι Lauren Halsey και Kapwani Kiwanga.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: View of Precious Okoyomon, Earthseed at the Museum Für Moderne Kunst, Frankfurt, 2020. Courtesy of the artist, the Museum Für Moderne Kunst, and Quinn Harrelson / Current Projects. Photo: Axel Schneider