Η εξοικονόμηση ενέργειας και η προστασία του περιβάλλοντος αποτέλεσαν τα κύρια θέματα στις δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν από το Υπουργείο Μεταφορών, στο πλαίσιο υλοποίησης της πολιτικής του για τις «πράσινες μεταφορές».

Η πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε είχε θέμα την «εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια οργανισμών, εποπτείας ΥΜΕ», υπό την προεδρία του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών κ. Σίμος Σιμόπουλος, ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του ΥΜΕ για τις «Πράσινες Μεταφορές» κ. Αλέξανδρος Βραχνός, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εποπτευομένων από το ΥΜΕ ΔΕΚΟ Μεταφορών, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της ΥΠΑ κ. Αναστάσιος Κόκκινος και ο Γενικός Διευθυντής Διοικητικής Υποστήριξης του ΥΜΕ κ. Βασίλης Καλιβωκάς.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν οι κατασκευές «πράσινων ταρατσών», δηλαδή η χρήση φυτών με μικρή κατανάλωση νερού, και αποφασίστηκε εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να εκπονηθούν μελέτες για την υλοποίηση τους, στα κτίρια του του ΥΜΕ, στην περιοχή Παπάγου, του ΗΣΑΠ, στην οδό Αθηνάς στην Ομόνοια και του ΟΣΕ, στην οδό Καρόλου, στην περιοχή του Μεταξουργείου.

Η δημιουργία των «πράσινων ταρατσών» θα εξασφαλίσει σημαντική βελτίωση της θερμομόνωσης της στέγης, αποφεύγοντας ιδιαίτερα την πυράκτωση του τσιμέντου ιδιαίτερα τις καλοκαιρινές ημέρες και την εκπομπή θερμότητας τις νύχτες, συμβάλλοντας θετικά στη διατήρηση του μικροκλίματος της περιοχής.

Παράλληλα, δημιουργείται ένας μικρός κήπος στις ταράτσες των κτιρίων με περιβαλλοντολογικά και αισθητικά αποτελέσματα και οφέλη, βοηθώντας ταυτόχρονα στη μείωση του «φαινομένου του θερμοκηπίου».

Η δεύτερη σύσκεψη, που ακολούθησε, αφορούσε στην «εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτίρια κατασκευές και χώρους οργανισμών, εποπτείας ΥΜΕ».

Αυτή τη φορά συμμετείχαν, επίσης, οι κ.κ. A. Γκαρής, Δ/νων Σύμβουλος ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, Γ. Κανέλλος, Δ/ντης Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Πάρκων ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, Μ. Κάλλιος, Δ/ντης Εταιρικής και Στρατηγικής Ανάπτυξης ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ.

Οι παραβρισκόμενοι συζήτησαν σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτίρια κατασκευές και χώρους οργανισμών και αποφασίστηκε η σύνταξη των προτάσεων κάθε φορέα για την εγκατάσταση πιλοτικών φωτοβολταϊκών συστημάτων, οι οποίες θα υποβληθούν προς έγκριση στις αρμόδιες αρχές.

Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων προβλέπεται να γίνει στους εξής χώρους: Αεροδρόμιο Κυθήρων (εγκατάσταση ισχύος 100 Kw), Αμαξοστάσιο Τραμ, Ελληνικό (εγκατάσταση ισχύος 150 Kw), Αμαξοστάσιο ΕΘΕΛ, Ανθούσα (εγκατάσταση ισχύος 20 Kw), Κτίριο σταθμού ΗΣΑΠ, Πειραιά (εγκατάσταση ισχύος 80 Kw), Σταθμοί ΗΣΑΠ, Αττικής και Ειρήνης (εγκατάσταση ισχύος από 35 Kw), Αμαξοστάσιο ΗΛΠΑΠ, Κόκκινος Μύλος (εγκατάσταση ισχύος 35 Kw), Εμπορευματικό κέντρο ΟΣΕ, Θριάσιο Πεδίο (εγκατάσταση ισχύος 100 Kw) και Σταθμοί ΟΣΕ, Ρουφ, Ρέντη, Κόρινθος (εγκατάσταση ισχύος από 30 Kw).