Το Positively Different Short Film Festival 2023 αποτελεί έναν δια-τοπικό κινηματογραφικό χώρο δημιουργίας και αντίστασης. Ανατρέπουμε συλλογικά την υπάρχουσα τάξη που αποσυνδέει και περιορίζει ατομικότητες, κοινότητες και αγώνες. Δημιουργούμε έναν νέο χώρο όπου μπορούμε να είμαστε μαζί με όλη τη διαφορετικότητά μας – ασφαλή και γενναία ταυτόχρονα.

Προσκαλούμε σκηνοθέτ(ρι)ες, ντοκιμαντερίστ(ρι)ες, παραγωγούς οπτικού περιεχομένου, φοιτητ(ρι)ές και αναδυόμενους/ες καλλιτέχν(ιδ)ες να υποβάλουν τις ιστορίες τους. Ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για τις ιστορίες κοινοτήτων και ατόμων που, λόγω των ταυτοτήτων και των βιωμάτων τους, παραμένουν αόρατα.

Το Positively Different Short Film Festival επικεντρώνεται στις πολλαπλές όψεις της καταπίεσης και φιλοδοξεί να προάγει δημιουργικά έργα, πολιτισμικά δίκτυα και πολιτικούς αγώνες από και για τα “αθέατα” των σύγχρονων κοινωνιών. Η ομάδα και το κοινό μας αναζητούν ταινίες μικρού μήκους που αντανακλούν προσωπικό ενδιαφέρον και επείγουσα ανάγκη. Η αισθητική συνοχή μας γοητεύει· η σαφήνεια, η απλότητα, μας ενθουσιάζουν.

Sexual Distancing (2021)

Οι συμμετοχές από την Αφρική στο PDSFF είναι λιγότερες σε σχέση με άλλα μέρη της υφηλίου. Αυτό, ωστόσο, δεν αντανακλά ούτε την ποιότητα ούτε την ποσότητα των παραγόμενων έργων. Το PDSFF23 δίνει χώρο και κίνητρο σε Αφρικανούς κινηματογραφιστές να μοιραστούν τη δουλειά τους.

Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει έναν επιμελημένο κατάλογο 30 ταινιών μικρού μήκους που θα προβληθούν στο κινηματοθέατρο ΤΡΙΑΝΟΝ στην Αθήνα από τις 16 έως τις 19 Μαρτίου και θα διαγωνιστούν για 4 βραβεία – Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Κοινού, Καλύτερης Ελληνικής Παραγωγής, Καλύτερης Αφρικανικής Παραγωγής. Συναυλίες, εργαστήρια και σεμινάρια, ειδικές προβολές, παραστάσεις slam ποίησης και συζητήσεις θα συγκροτήσουν μια δυνατή τριήμερη γιορτή διαφορετικότητας και συντροφικότητας. Την τέταρτη μέρα, οι βραβευμένες ταινίες θα προβληθούν ταυτόχρονα σε ειδικές εκδηλώσεις ανά τον κόσμο. Τουλάχιστον τρεις προβολές θα οργανωθούν στην Ευρώπη και μία στην Αφρική.

Το φεστιβάλ θα υποστηρίξει τα άτομα που εκπροσωπούν τις ταινίες, προκειμένου να παραστούν στις εκδηλώσεις.

Μπορείτε να υποβάλετε τις ταινίες σας μέσω της πλατφόρμας FilmFreeWay.

Προθεσμία early bird (δωρεάν): 25 Αυγούστου 2022
Προθεσμία κανονικής υποβολής (5 ευρώ): 31 Οκτωβρίου 2022

Κεντρική φωτογραφία θέματος: If I go out walking with my dead friends (2021)