Σύμβολα και συμβολισμοί αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά γραφής στην καινούργια δουλειά της Πόπης Τσουκάτου, μέσα σε μία γενικότερη θεματική φωτογραφικής απεικόνισης των Ελευσινίων Μυστηρίων.

Ρόδια, νάρκισσοι, στάχυα αναβιώνουν από το φακό ρεαλιστικά και έντονα, εγείροντας στη μνήμη τον μύθο της Δήμητρας, της Περσεφόνης και του Διονύσου. Η Τσουκάτου κατέχει το μυστικιστικό νόημα αυτής της θεουργίας, χρησιμοποιώντας όλα τα στοιχεία στην εννοιολογική τους μορφή- ως δέλεαρ, εφορεύοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, τη θέωση του ανθρώπου και την αθανατοποίηση της ψυχής. Ο φακός της λειτουργεί ως ένας άλλος μύστης που αντιστοιχίζει θρύλους, θρήνους και συμβολισμούς με την οντική πορεία της ψυχής στην ύλη.

Με αυτά τα εφόδια, η Τσουκάτου αγνοεί, αν και κατέχει πλήρως, την mentality της φωτογραφικής τεχνικής, λειτουργώντας στην προσέγγιση της ως ένα είδος poetic justice του μυστικού νήματος που συνδέει το φωτογραφιζόμενο αντικείμενο με το “ψυχικό” τοπίο.

Επιμέλεια έκθεσης: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΒΑΛΛΑΡΗΣ

Πόπη Τσουκάτου

Η Πόπη Τσουκάτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στο τμήμα Φιλοσοφίας και του Deree/ American College στο τμήμα συγγραφής σεναρίου.

Από τα φοιτητικά της χρόνια συμμετείχε στα κοινά και δούλεψε στον τραπεζικό τομέα και στον τομέα διαφήμισης-επικοινωνίας.

Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στον «Φωτογραφικό Κύκλο» και στο International Center of Photography της Νέας Υόρκης.

Έχει κάνει πέντε ατομικές εκθέσεις, συμμετείχε στην Art Athina, εξέθεσε έργα της στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, συμμετείχε σε ομαδική έκθεση στην Brick Lane Gallery του Λονδίνου και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Έχει κυκλοφορήσει 2 βιβλία με φωτογραφίες ”People Word” [2014] και “Leonidio trough windows” [2019].