Ο Πολυχώρος Vault, ξεκινάει το πρόγραμμά του για τη φετινή θεατρική περίοδο 2015- 2016 με 10 παραστάσεις, πέντε που ξεχώρισαν από κοινό και κριτικούς την περασμένη σεζόν και πέντε νέες παραγωγές. Εννέα σκηνοθέτες (Βίκη Αδάμου, Δημήτρης Κανέλλος, Σοφία Καραγιάννη, Γρηγόρης Καραντινάκης, Δημήτρης Καρατζιάς, Βαγγέλης Λάσκαρης, Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Ένκε Φεζολλάρι) εγκαινιάζουν με τις παραστάσεις τους την φετινή θεατρική χρονιά του Πολυχώρου.

Το Vault που συνεχίζει για τέταρτη χρονιά να στηρίζει το νεοελληνικό έργο (Λιλύ Ζωγράφου, Γιάννη Καλαβριανό, Πάνο Μπρατάκο, Χριστίνα Σαμπανίκου, Μάκη Τσίτα) εστιάζοντας στο πολιτικοποιημένο θέατρο, θα παρουσιάσει μια σειρά από σύγχρονα έργα, περιλαμβάνοντας τρεις δυνατούς μονολόγους (Μάρτυς μου ο Θεός, Επάγγελμα Πόρνη, Αυτό που εγώ ονομάζω λήθη), κοινωνικά δράμματα (Μικρές Ιστορίες Φόνων, Marvins Room, Το παγκάκι, ΜπΑτσος) και κωμωδίες (Πρακτόρισσες, Mr. Kolpert, Σκάσε ή η χαμένη παντόφλα του Μανώλη Καρέλη).

ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΤΟΥ VAULT ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΖΟΝ 2015 -16:

ΑΠΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟ:

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΡΝΗ, της Λιλής Ζωγράφου, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι (2η χρονιά)

ΤΟ ΠΑΓΚΑΚΙ, του Alexander Gelman, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη (3η χρονιά)

MR. KOLPERT, μαύρη κωμωδία του David Gieselmann, σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη

ΠΡΑΚΤΟΡΙΣΣΕΣ, η κωμωδία του Γιάννη Καλαβριανού, σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου

ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΟΝΩΝ, του Πάνου Μπρατάκου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά (2η χρονιά)

ΣΚΑΣΕ ή Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΑΝΤΟΦΛΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΡΕΛΗ, μαύρη κωμωδία της Χριστίνας Σαμπανίκου, σε σκηνοθεσία Bίκυς Αδάμου (2η χρονιά)

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΩ ΟΝΟΜΑΖΩ ΛΗΘΗ, του (βραβευμένου Γάλλου πεζογράφου και θεατρικού συγγραφέα) Laurent Mauvignier , σε μετάφραση Σπύρου Γιανναρά και σκηνοθεσία Δημήτρη Κανέλλου, συμπαραγωγή Vault με Κινητήρας Στούντιο (Artistic Residency Centre)

ΜΠΑΤΣΟΣ (1η Πανελλήνια Παρουσίαση), του Félix Estaire,  σε μετάφραση Κατερίνας Χριστοδούλου και σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου

ΜΑΡΤΥΣ ΜΟΥ Ο ΘΕΟΣ,  (βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014), του Μάκη Τσίτα, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη (2η χρονιά)

ΑΠΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ:

MARVINS ROOM (1η Πανελλήνια Παρουσίαση), του πολυβραβευμένου Scott McPherson, σε μετάφραση Μελισσάνθης Μάχουτ και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

 

• Επάγγελμα Πόρνη (2η χρονιά), της Λιλής Ζωγράφου, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι

 

Μετά τις sold out παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και την πετυχημένη περιοδεία ανά την Ελλάδα το «Επάγγελμα Πόρνη» βρίσκει στέγη στο Vault.

Κομψή, φιλοσοφημένη, εκκεντρική, εστέτ, μαγκιόρα, σκληρή, τρυφερή η Λιλή Ζωγράφου περνάει δια πυρός και σιδήρου και βγαίνει νικήτρια-μιας και η ουσία της δεν αλλοιώνεται καταμαρτυρώντας πως «Η ζωή νικά!».
Έχοντας το μότο αυτό ως πηγή έμπνευσης, ο Ένκε Φεζολλάρι σκηνοθετεί την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου στις ιστορίες «Της Χούντας» από το βιβλίο «Επάγγελμα Πόρνη» της Λιλής Ζωγράφου. Δύο ιστορίες αυτοβιογραφικές που δίνουν το στίγμα της εποχής και σκιαγραφούν τη συγγραφέα – ορόσημο της Ελλάδας της μεταπολίτευσης: μίας γυναίκας αγωνίστριας ενάντια σε κάθε μορφή βίας. Σε κάθε καθεστώς που εξαθλιώνει την ανθρώπινη υπόσταση και σε κάθε αυτεπάγγελτη εξουσία που στερεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.


Παίζει η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου

Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης

Έναρξη παραστάσεων: Σάββατο 03 Οκτωβρίου έως Κυριακή 22 Νοεμβρίου (για 16 παραστάσεις)

• Το παγκάκι (2η χρονιά), του Αλεξάντερ Γκέλμαν, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη

Μια τυχαία συνάντηση σ’ ένα πάρκο. Μία αστεία και συνάμα πικρή ιστορία για το πώς ένας άνδρας και μια γυναίκα κάνουν μαζί την διαδρομή από το ψέμα στην αλήθεια.

Ένα ζευγάρι με θεμελιώδεις διαφωνίες αλλά και πίστη στον έρωτα που αδυνατεί να βρει την ποθητή και για τους δύο λύση, το κοινό πεδίο συνεύρεσης. Δυο ξεροκέφαλα όντα που εναγωνίως ψάχνουν την αγάπη, ενώ ταυτόχρονα το σκάνε απ’ αυτή μόλις βρεθεί. Και οι δύο ψάχνουν για μια καινούργια αρχή, ενώ από καιρό γνωρίζουν πως την έχουν ήδη κάνει…

Παίζουν: Αλέξανδρος Καλπακίδης, Έλενα Μαρσίδου

Μουσική: Κίτρινα Ποδήλατα

Έναρξη παραστάσεων: Δευτέρα 05 Οκτωβρίου έως Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

 

• Mr. Kolpert, του David Gieselmann, σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη

 

Η μαύρη κωμωδία του David Gieselmann, μόνιμου συνεργάτη της Schaoubuhne του Βερολίνου και του Royal Court Theatre του Λονδίνου. Το 1999 μετά την πρεμιέρα του έργου η Guardian έγραψε “Λίγο Άλμπυ, λίγο Χίτσκοκ, λίγο Ταραντίνο, Mr. Kolpert, ένα έργο που θα πέθαινες για να το ανεβάσεις μια μέρα. Ποτέ δεν υπήρξε κωμωδία πιο μαύρη από αυτη”.

Παίζουν: Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, Σταυρούλα Γκιόκα, Δημήτρης Κάτσης, Δημήτρης Μαγκλάρας, Μαργαρίτα Παπαντώνη.

Έναρξη παραστάσεων: Τετάρτη 07 Οκτωβρίου έως Πέμπτη 07 Ιανουαρίου

• Πρακτόρισσες, η κωμωδία του Γιάννη Καλαβριανού, σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου

 

Οι “Πρακτόρισσες” του Γιάννη Καλαβριανού είναι μια εμπνευσμένη παρωδία των ταινιών κατασκοπείας . Μια παράσταση- ύμνος στις ταινίες δράσης. Με καταιγιστικούς ρυθμούς ταινιών δράσης, πολεμικές τέχνες, πρωτότυπη μουσική χολιγουντιανού ύφους, προβολή video, microgadjets, δορυφορικά τηλέφωνα, μυστικές φόρμουλες, μικροβόμβες, δηλητήρια και περίστροφα – μονόπετρα  «Οι Πρακτόρισσες» δεν αφήνουν τίποτα όρθιο και παρασύρουν το κοινό σε ένα live action movie χωρίς προηγούμενο.

Η θρυλική εγκληματίας, η διάσημη δολοφόνος Λουκρητία Στρογκανώφ, αγνώστων λοιπών στοιχείων, απήγαγε τον Τσέχο Βιολόγο επιστήμονα Κονσταντίν Κονσταντίνοβιτς που ανακάλυψε το Επιδημικό Κρυπτοσπορίδιο, το πιο επικίνδυνο βακτήριο που εμφανίστηκε ποτέ στον πλανήτη. Ολόκληρη η ανθρωπότητα κινδυνεύει.  ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία επιστρατεύουν τις δυνάμεις τους. Η Ζαμπίνε, αρχηγός της Ρωσικής Ακαδημίας Κατασκόπων βρίσκει τη λύση. Καλεί τις θρυλικές «Πρακτόρισσες»  μετά από πέντε χρόνια και πάλι σε δράση. Άραγε θα καταφέρουν να βρουν και πάλι τη φόρμα τους, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να σώσουν τον κόσμο;Οι ρωσοσπουδαγμένες “Πρακτόρισσες”, οδηγούν μηχανές, αυτοκίνητα, γαϊδούρια, παίρνουν το μετρό, το λεωφορείο, το αεροπλάνο, εισβάλλουν από πόρτες, από παράθυρα, από τουαλέτες προκειμένου να βρουν τη σατανική Λουκρητία Στρογκανόφ και να τα βάλουν με την ομάδα της «Μαύροι άγγελοι».

Παίζουν: Ευγενία Αποστόλου, Χριστίνα Δενδρινού, Μάρα Δαρμουσλή, Πωλ Ζαχαριάδης, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Αλκμύνη Σταθάτου, Τριανταφυλλιά Ταμπαλιάκη

Έναρξη παραστάσεων: Σάββατο 10 Οκτωβρίου έως Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

• Μικρές Ιστορίες Φόνων (2η χρονιά), του Πάνου Μπρατάκου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά

 

Στις “Μικρές Ιστορίες Φόνων” διάσημη παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής, κάποτε βασίλισσα της τηλεθέασης, καταλήγει στη φυλακή για ένα έγκλημα πάθους. Μέσα από το κελί της η σκηνή μετατρέπεται σε ένα σκληρό reality, όπου παρουσιάζονται πέντε εγκλήματα αγάπης. Καλεσμένοι της εκπομπής ο θύτης, ένας μάρτυρας και το ίδιο το θύμα κάθε ιστορίας που παρουσιάζουν τη δική τους εκδοχή για το χρονικό του εγκλήματος. Δεκατέσσερις εξομολογήσεις ιδανικές να εκτοξεύσουν τα νούμερα της τηλεθέασης. Πέντε ιστορίες, όπου ο ρόλος του θύτη και του θύματος ανατρέπεται συνεχώς, ενώ το μόνο ξεκάθαρο είναι τα εγκλήματα της κοινωνίας απέναντι τους. Πέντε ιστορίες γεμάτες χαμένα όνειρα, χαμένα πάθη, χαμένες ζωές.

Παίζουν: Νίκος Γκέλια, Πωλ Ζαχαριάδης, Γιάννης Καραούλης, Αλεξάνδρα Κόνιακ, Δήμητρα Κολλά, Βάνα Παρθενιάδου, Τριανταφυλλιά Ταμπαλιάκη, Δώρα Χρυσικού

Μουσική: Μάνος Αντωνιάδης

Έναρξη παραστάσεων : Δευτέρα 12 Οκτωβρίου έως Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

 

• Σκάσε ή Η Χαμένη Παντόφλα του Μανώλη Καρέλη. Μαύρη κωμωδία της Χριστίνας Σαμπανίκου, σε σκηνοθεσία Bίκυς Αδάμου (2η χρονιά)

Υπάρχει τελικά Νόημα; Μπορεί αυτό να συμπυκνώνεται σε μία παντόφλα; Και αν αυτή χαθεί; Ή ακόμα χειρότερα αν στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ;

Ο Μανώλης Καρέλης αναζητεί την συνταγή της ευτυχίας. Αναρωτιέται τι φταίει, τι λείπει και τι πήγε στραβά. Ψάχνει να βρει που πήγαν όσα χάθηκαν, η χαμένη του αισιοδοξία, η χαμένη του αθλητική κορμοστασιά, η χαμένη του καριέρα, ο χαμένος του έρωτας, η χαμένη του παντόφλα.

Και οι απαντήσεις έρχονται από εκεί που δεν τις περιμένει. Ή μάλλον μόνο από εκεί που θα μπορούσαν να έρθουν.

Παίζουν: Στέφανος Κοσμίδης, Χριστίνα Σαμπανίκου

Έναρξη παραστάσεων: Παρασκευή 16 Οκτωβρίου έως Παρασκευή 29 Ιανουαρίου (για 16 μόνο παραστάσεις)

 

• Αυτό που εγώ ονομάζω λήθη, του (βραβευμένου Γάλλου πεζογράφου και θεατρικού συγγραφέα) Laurent Mauvignier , σε μετάφραση Σπύρου Γιανναρά και σκηνοθεσία Δημήτρη Κανέλλου, συμπαραγωγή Vault με Κινητήρας Στούντιο (Artistic Residency Centre)

“Και αυτό που είπε ο εισαγγελέας είναι πως κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να πεθάνει για κάτι τόσο μηδαμινό, πως είναι άδικο να πεθαίνει κανείς για ένα κουτάκι μπίρα που ο τύπος κράτησε στα χέρια του τόσο ώστε να μπορέσουν οι φύλακες να τον κατηγορήσουν για ληστεία και να υπερηφανεύονται αργότερα πως τον εντόπισαν και τον ξεχώρισαν εκεί, ανάμεσα στους άλλους που ψώνιζαν…”

Ακριβώς έτσι ξεκινά το σύγχρονο ΚΑΤΗΓΟΡΩ: ένα κείμενο πολεμικής ενάντια στην απαξίωση της ζωής, 60 σελίδες που διαβάζονται με μια ανάσα, όπως η τελευταία του Μίκαελ Μπλέζ που θα πεθάνει από τα γρονθοκοπήματα των σεκιουριτάδων στην αποθήκη ενος σούπερμαρκετ.

Παίζουν : Δημήτρης Αγοράς

Έναρξη παραστάσεων: Σάββατο 17 Οκτωβρίου έως και Κυριακη 10 Ιανουαρίου

• ΜπΑτσος (1η Πανελλήνια Παρουσίαση), του Félix Estaire, σε μετάφραση Κατερίνας Χριστοδούλου και σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου

 

Το έργο του Ισπανού Félix Estaire, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ισπανία, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε, θίγει το θέμα του φαύλου κύκλου της βίας και των οδυνηρών συνεπειών του μέσα από τη μάχη ενός πατέρα, αστυνομικού των ΜΑΤ, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος στη διαδήλωση με την κόρη του. Πώς θα αντιδράσει; Τι θα ακολουθήσει; Ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής της στιγμής στις ζωές και των δύο και ποιες θεωρίες της ζωής του θα ανατραπούν;

Παίζουν: Μπάμπης Χατζηδάκης, Άρτεμις Ορφανίδου

Έναρξη παραστάσεων: Τετάρτη 21 Οκτωβρίου έως και Πέμπτη 07 Ιανουαρίου

• Μάρτυς μου ο Θεός (βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014), του Μάκη Τσίτα, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη (2η χρονιά)

Ο αφηγητής της ιστορίας –ένας τυπικός αντιήρωας της εποχής μας, άνθρωπος απλός, οπλισμένος με χιούμορ, με φαντασία και με μια ιδιαίτερη λεκτική ευφορία-,  έχοντας βρεθεί στα πενήντα του χωρίς δουλειά και με υγεία κλονισμένη, εξιστορεί τα πάθη που υφίσταται από παιδί στην αναμέτρησή του με τη σκληρή πραγματικότητα. Όλοι –οι γυναίκες που συναντά, οι εργοδότες του, ακόμη και η ίδια η οικογένειά του– τον προδίδουν, ενώ γύρω του διαγράφεται η εικόνα μιας κοινωνίας που, παρά την επιφανειακή ευμάρεια, βυθίζεται στην παρακμή

Μέσα από τον χειμαρρώδη μονόλογό του, που ακολουθεί τη ροή της σκέψης του, παρακολουθούμε τον αγώνα του να σταθεί όρθιος, ισορροπώντας ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό.

Με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 τιμήθηκε ο Μάκης Τσίτας για το βιβλίο του Μάρτυς μου ο Θεός (Εκδόσεις Κίχλη, 2013).

Παίζει: ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης

Έναρξη παραστάσεων: Σάββατο 24 Οκτωβρίου έως Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

• MARVINS ROOM, του Scott McPherson, σε μετάφραση Μελισσάνθης Μάχουτ και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά

Βραβείο Ένωσης Δραματουργών Hull- Warner 1991, Βραβείο John Gassner, Βραβείο Outer Critics Circle (1991-1992) για καλύτερη Off-Broadway παράσταση και Βραβείο Drama Desk για καλύτερο έργο (1991-1992)

Πρόκειται για ένα από τα πιο αστεία και συγκινητικά έργα για την αναζήτηση, την ανάγκη και την αξία της οικογένειας. Δυο αδελφές ξανασυναντιούνται μετά από χρόνια δίπλα στο κρεβάτι του ετοιμοθάνατου πατέρα τους. Τα έντονα συναισθήματα κι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που βαραίνει μια από τις δύο, απομακρύνουν την πικρία που χαρακτηρίζει τη σχέση τους και τις βοηθούν να δουν τη ζωή από διαφορετική οπτική γωνία.

Το Marvins Room παρουσιάστηκε και στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Τζέρι Ζακς, με τους Μέριλ Στριπ, Νταϊάν Κίτον (για την οποία έλαβε την τρίτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου), Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Παίζουν Αθηνά Τσιλύρα, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Κική Μαυρίδου, Γιάννα Σταυράκη κλπ

Έναρξη παραστάσεων: Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015