Η αίθουσα τέχνης εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά την έκθεση «Πολωνοί Καλλιτέχνες στην Ελλάδα», με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

 

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Krystyna Kowalska, Iwona Lisocka-Fromm, Iwona Paulewicz

Στα έργα της Krystyna Kowalska Petalidou διακρίνεται η εκλεπτυσμένη αισθητική και συνθετική φαντασία μορφής και  χρωμάτων.

Η Iwona Lisocka-Fromm θα παρουσιάσει μια σειρά από σχέδια με μολύβι, κάρβουνο και παστέλ σε χαρτί.

H Iwona Paulewicz θα παρουσιάσει 7 έργα μικτής τεχνικής, 4 σε καμβά και 3 σε χαρτί, τα οποία δημιουργήθηκαν κατά τα έτη 2010-11. Με τα έργα αυτά, η καλλιτέχνης εκφράζει τα συναισθήματά της σε σχέση με τη φύση και τη νοσταλγία.

Η  παρουσία αυτών των καλλιτεχνών στον ελλαδικό χώρο αποδεικνύει τη δυνατότητα ύπαρξης μιας κοινής καλλιτεχνικής γλώσσας, η οποία πάντα συνοδεύεται από τις διαφορετικές διαλέκτους της.

Krystyna Kowalska / Χριστίνα Κοβάλσκα Πεταλίδου

Γεννήθηκε στην Πολωνία και σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών (Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών) στην πόλη Λοτζ (Łódź) και αποφοίτησε με ειδικότητα της διακοσμήτριας των εσωτερικών χωρών. Ξεκίνησε την επαγγελματική της δραστηριότητα ως διακοσμήτρια εσωτερικών χωρών, σύντομα όμως την κέρδισε η ζωγραφική. Το 1988 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου άλλαξε ριζικά το στιλ της ζωγραφικής της.  Τα έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Πολωνία και Ελλάδα καθώς επίσης στην Ιταλία, Η.Π.Α, Γερμανία, Ρωσία, Σλοβακία κ.α. Τακτικά παίρνει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στην Πολωνία καθώς και σε διεθνή συμπόσια και εκθέσεις ζωγραφικής.

Iwona Lisocka-Fromm / Ιβόνα Λισότσκα-Φρομ

Γεννήθηκε στην Βαρσοβία. Σπούδασε Αραβική Φιλολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Το 1986 ξεκίνησε σπουδές ζωγραφικής στην Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts στο Παρίσι και αποφοίτησε το 1991 από την Ακαδημία Καλών

Τεχνών της Βαρσοβίας με δίπλωμα στη ζωγραφική και γλυπτική. Τα έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Πολωνία,  Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Ελλάδα.

Iwona Paulewicz/ Ιβόνα Παουλέβιτς

Σπούδασε Ζωγραφική στο Πανεπιστήμιο Νικόλαος Κοπέρνικος, Καλών Τεχνών Τόρουν,  Πολωνία (1990-1995) και Κεραμική στην  Ακαδημία Καλών Τεχνών Γκντανσκ, Πολωνία (1993-1995). Το 1995 κατέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο τομέα της Τέχνης και η  διπλωματική της εργασία δημοσιεύτηκε από «Εκδοτικό του Σόποτ (1998/1999). Σπούδασε επίσης Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο το Δημήτρη Μυταρά, με υποτροφία της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Πολιτισμού της Βαρσοβίας (1998-1999). Το 1999-2000 με υποτροφία από το  ΙΚΥ συνέχισε της σπουδές της στην ΑΣΚΤ αλλά και στην Ελληνική Γλώσσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Έχει εκθέσει το έργο της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Πολωνία και άλλες χώρες του εξωτερικού. Έργα της βρίσκονται στο Εθνικό Μουσείο, Τμήμα Μοντέρνας Τέχνης του Γκντανσκ της Πολωνίας και σε ιδιωτικές συλλογές. Παράλληλα, είναι συγγραφέας καλλιτεχνικών βιβλίων.