Ο Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις» παρουσιάζει το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα ενόψει της περιόδου 2012-2013 που αποτελείται από θεατρικές και μουσικές βραδιές, καθώς και σεμινάρια.

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις», είναι μια μη Κερδοσκοπική Εταιρία που δημιουργήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, για να παρέχει στέγη και να αποτελεί εστία της αναζήτησης ενός νέου τρόπου αντίληψης και έκφρασης μέσα από την Τέχνη, την Φιλοσοφία, την Επιστήμη και τον Ανθρωπισμό. Η «διέλευσις» λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2011 και υποστηρίζει και ενθαρρύνει την ελεύθερη έκφραση κάθε γνήσιου προβληματισμού και διαλόγου πάνω σε ζητήματα ύπαρξης, συνείδησης και εξέλιξης μέσω θεατρικών και μουσικών παραστάσεων, προβολής ταινιών, εικαστικών,  παρουσιάσεων  βιβλίων, σεμιναρίων, συζητήσεων και ομιλιών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2012-2013

Για τη χειμερινή περίοδο 2012- 2013 στον Πολυχώρο Πολιτισμού «διέλευσις» θα παρουσιαστούν:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Για τη θεατρική περίοδο 2012-2013 προγραμματίζονται δύο παραστάσεις: «Μητροκτονία: Η συμβολική της στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή» και «Άραβες Ποιητές: Η σοφία και η μαγεία της αραβικής ποίησης».

«ΜΗΤΡΟΚΤΟΝΙΑ»
Η συμβολική της στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή

Η Performance έχει ως θέμα της το τέλος του έργου του Σοφοκλή «Ηλέκτρα». Εξετάζει το θέμα της Μητροκτονίας από τη συμβολική του πλευρά. Το όλο σκηνικό της παρουσίασης στηρίζεται πάνω στην φιλοσοφία του Αρχετύπου, όπως αυτά παραδόθηκαν μέσα από την γιουγκιανή οπτική και όπως αποτυπώθηκαν και σε άλλους αρχέτυπους μύθους με την ίδια συμβολική σημασία, άρα τη διαφορά των επιμέρους συμφραζομένων τους. Είναι λοιπόν η Μητροκτονία, όπως παρουσιάζεται στο έργο, μία πράξη εκδικητικού φόνου; Ή μήπως η πράξη αυτή κρύβει μία ενέργεια μυητικής σημασίας που οδηγεί στον καθαρμό και στην λύτρωση αυτούς που συγκοινωνούν με το μυστικό της νόημα;
Η Μητροκτονία είναι μια πρωτοποριακή και πρωτότυπη θέαση στη συμβολική του αρχαίου δράματος και παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνική επιμέλεια της Χρυσάνθης Κορνηλίου.

Προγραμματισμένη πρεμιέρα Νοέμβριος 2012
Σάββατο και Κυριακή στις 20:30
Είσοδος: 15€, 12€ φοιτητικό και άνεργοι του ΟΑΕΔ
Κρατήσεις/πληροφορίες: 210 86 13 739

«ΑΡΑΒΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ»Η σοφία και η μαγεία της αραβικής ποίησης

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα απόδοση στίχων της αραβικής ποίησης που θα συνοδεύεται από μουσική από παραδοσιακά όργανα της ανατολής. Ποιήματα των Τζελαλαντίν Ρουμί, Καμπίρ, Χαλίλ Γκιμπράν, Μιχαήλ Ναϊμί κ.ά. θα μας κρατήσουν συντροφιά σε ένα ταξίδι στην εσωτερική παράδοση του Ισλάμ, τον σουφισμό.

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Θα ανακοινωθεί
Είσοδος: 15€, 12€ φοιτητικό και άνεργοι του ΟΑΕΔ
Κρατήσεις/πληροφορίες: 210 86 13 739

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Για δεύτερη χρονιά η διέλευσις συνεργάζεται στον τομέα του παιδιού με τη συγγραφέα παραμυθιών Κατερίνα Παλαιοθόδωρου.

«Η χορεύτρια και ο πράσινος Πρίγκηπας»

Μια παράσταση ονειρική, γεμάτη περιπέτεια και χορό που ταξιδεύει τους μικρούς μας φίλους στην Βασίλειο των Πάγων. Στο Βασίλειο της αγάπης η ζωή κυλάει όμορφα και ήρεμα όπως την ξέρουν οι υπήκοοί της, μέχρι τη στιγμή της μεγάλης ανατροπής, την ημέρα των γενεθλίων του «Πράσινου Πρίγκηπα». Ένα αθώο ψέμα  θα τον οδηγήσει σε μια παράξενη και απρόσμενη περιπέτεια! Μια συνάντηση με την χορεύτρια από το «Βασίλειο των Πάγων» θα φέρει τα  πάνω κάτω στην ήσυχη ζωή του βασιλείου και στην καθημερινότητα των κατοίκων του!  Πώς θα βρει τον τρόπο ο Πρίγκηπας να αντιμετωπίσει τα εμπόδια και τις προκλήσεις στο παγωμένο βασίλειο; Πόσα ταξίδια κι αποφάσεις θα χρειαστούν για να κερδίσει τη μάχη του; Άραγε θα τα καταφέρει; Με ζωντανή μουσική, τραγούδια και τους ηθοποιούς που ενσαρκώνουν αυτό το τρυφερό χρωματιστό παραμύθι, η συγγραφέας Κατερίνα Παλαιοθόδωρου, μας οδηγεί σε ένα μαγικό τοπίο, όπου η αγάπη έχει την ευκαιρία να αναμετρηθεί με τη διαφορετικότητα και τους φόβους, ανάμεσα στους δύο ήρωες, που προσπαθούν να συναντηθούν για ακόμα μια φορά…

Προγραμματισμένη πρεμιέρα Οκτώβριος 2012
Κυριακή στις 12:00
Είσοδος: 7€
Ειδικές τιμές για σχολεία και γκρουπ

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ

Από την νέα περίοδο οι Παρασκευές θα είναι αφιερωμένες στη μουσική με συνεργασίες όπως: Λάμια Μπετίουι, Νίκος Σουλιώτης και Νεκτάριος Σταματέλος, Σόλις Μπαρκί, Τζιχάν Τούρκογλου, Οι Δερβίσηδες και η Αλίκη, Ζανέτ Καπούγια, Carousel, Dorόs.
Με τους παραπάνω καλλιτέχνες αγκαλιάζονται όλα τα είδη της μουσικής από ρεμπέτικο και φλαμένγκο μέχρι κέλτικη και ανατολίτικη μουσική.
Επίσης, θα οργανωθούν βραδιές κλασικής μουσικής και μουσικής δωματίου και σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑΗ περίοδος ξεκινά με την έκθεση της ζωγράφου και γλύπτριας Κάτιας Αναστασίου από 18 Οκτωβρίου και συνεχίζει με τον ζωγράφο Χρήστο Γκριτζάπη στις 20 Δεκέμβρη.
Ολοκληρωμένο το εικαστικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί με την εναρξη της περιόδου.

ΠΕΜΠΤΕΣ ΜΕ ΟΜΙΛΙΕΣΚάθε Πέμπτη ανά 15 ημέρες θα πραγματοποιούνται ομιλίες με θέματα: Αρχαία Ελλάδα, Εναλλακτικές Θεραπείες, Αρχές Κοινωνικής Αναγέννησης, Αρχαίες Παραδόσεις, σε συνεργασία με μελετητές και επιστήμονες ειδικούς στον τομέα τους.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ«Λόγος – Σώμα – Έκφραση»
(με τις αρχές του αρχαίου δράματος)
Ευμενίδες – Αισχύλου & Τρωάδες – Ευριπίδη

Τριήμερο βιωματικό σεμινάριο  Λόγος – Σώμα – Έκφραση με σκοπό να εξερευνήσουμε πώς ο κάθε ένας μας μπορεί να σωματοποιήσει το λόγο δίνοντας βάση πρωτίστως στη μουσικότητα του κειμένου και έπειτα το νόημα του. Με οδηγό τα χορικά μέρη από δύο τραγωδίες θα πειραματιστούμε μέσα από κινητικούς αυτοσχεδιασμούς και θα βασιστούμε στη μουσικότητα που έχει ούτως ή άλλως το αρχαίο κείμενο για να χορογραφήσουμε αυτά τα χορικά. Το Σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς, θεατρολόγους, και σε όσους έχουν σχέση με την τέχνη της παράστασης.

Παρασκευή 21- Σάββατο 22- Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012
10:00- 14:30
Συντονιστής: Μαρία Χελιδώνη
Ηθοποιός/ Κάτοχος Μεταπτυχιακού στην Παιδαγωγική θεάτρου/ Movement & voice instructor

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣτον Πολυχώρο Πολιτισμού «διέλευσις» θα ξεκινήσει η λειτουργία βιβλιοθήκης ειδικής θεματολογίας με έμφαση στο θέατρο και στη μουσική με πάνω από 600 τίτλους βιβλίων. Η βιβλιοθήκη θα λειτουργεί παράλληλα με το καφέ για ερευνητές, φοιτητές και άλλους ενδιαφερόμενους για εσωτερικό δανεισμό, στα πλαίσια του καφέ-αναγνωστηρίου.

Επίσης, για την προώθηση του εθελοντισμού πραγματοποιούνται εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα στον Πολυχώρο Πολιτισμού «διέλευσις» σε συνεργασία και με την βοήθεια άλλων Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών.
Ο χώρος παρέχεται προς ενοικίαση για εκδηλώσεις Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών, συνελεύσεις, σεμινάρια, μαθήματα κ.α κατόπιν συνεννόησης.

Απολογισμός Πολυχώρου Πολιτισμού «διέλευσις» πρώτου χρόνου λειτουργίας:

Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας ο Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις» έχει φιλοξενήσει καλλιτέχνες και επιστήμονες σε όλους τους τομείς. Στο Θέατρο παρουσιάστηκαν το θεατρικό αναλόγιο «De Profundis» του Oscar Wilde και η πειραματική παράσταση: «Το αιώνιο Θήλυ: πέρα απ’ των χρόνων και των τόπων τα σύνορα» σε δραματουργική επεξεργασία Χρυσάνθης Κορνηλίου. Στην παιδική σκηνή ανέβηκε: «Ο Παντελής και το Δαχτυλίδι», ένα χρωματιστό παραμύθι της Κατερίνας Παλαιοθόδωρου.  Οι ομιλίες κάλυψαν θέματα φιλοσοφίας και έρευνας στους τομείς της Αρχαίας Ελλάδας, των Εναλλακτικών Θεραπειών και της Πνευματικής Αναγέννησης. Οι μουσικές συναυλίες φιλοξένησαν όλα τα είδη της μουσικής με επιλεγμένες βραδιές με δεξιοτέχνες μουσικούς. Στα εικαστικά φιλοξενήθηκαν  εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας αλλά και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτρας. Ακόμα πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια: Εργαστήρι παραδοσιακής μουσικής με τον Τζιχάν Τούρκογλου και η διημερίδα: Οι Τέχνες ως Θεραπεία με μια ομάδα ειδικών στην δραματοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, εικαστική θεραπεία και χοροθεραπεία.  Στη λογοτεχνία έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Άνθρωπος και Θεός», ποιητική βραδιά με την υποστήριξη της Unesco και το λογοτεχνικό αφιέρωμα στον Άγγελο Σικελιανό και την Εύα-Πάλμερ Σικελιανού με συντονιστή τον καθ. του ΑΠΘ Ντέιβιντ Κόνολι. Τέλος φιλοξενήθηκαν ΜΚΟ για παρουσίαση του έργου τους όπως η ΜΚΟ Μέριμνα Ζωής, Lalibela (Σύλλογος βοηθείας Παιδιών Αιθιοπίας), Ηχώ Καρδιάς.