Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο από τα τρία τριήμερα των εκδηλώσεων της επετειακής 50ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής στο Κέντρο …

Ελληνικής Κεραμικής, στο Μαρούσι. Ο Νίκος Σκλαβαινίτης ολοκλήρωσε την κατασκευή και άναψε το μεσογειακό καμίνι σε μια δική του πειραματική εκδοχή.

Με μεγάλη συμμετοχή έλαβε χώρα ένα σεμινάριο από τον ίδιο σε δύο χρόνους στην αίθουσα τέχνης και πολιτισμού του κεραμικού κέντρου.(Παρασκευή και Σάββατο )με θέμα προσεκτική ματιά στα αγγεία –σύντομη εισαγωγή στην οπτική σύνταξη(ασκήσεις επί χάρτου).

Παράλληλα στην αλέα του κέντρου ολοκληρώθηκε και το τριήμερο της οικολογικής – εστίασης στην πράξη με ψησίματα σε ξυλόφουρνο, ρεβυθιών και άλλων εδεσμάτων σε πυρίμαχα σκεύη, τσουκάλια , γιουβέτσια, γάστρες και προσφορά στο κοινό με συνοδεία λαχανικών και κρασιού. Όπως κάθε μέρα μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων , τα εργαστήρια(workshops)ήταν πόλος έλξης του κόσμου που συμμετείχε στην διαδικασία κάνοντας τροχό, πλάθοντας φόρμες και μορφές και ζωγραφίζοντας κεραμικά αντικείμενα. Μικροί και μεγάλοι είχαν μια συγκλονιστική εμπειρία δημιουργίας και χαλάρωσης(καθημερινά 5:00-8:00 και το Σαββατοκύριακο και τα πρωινά 11:00-2:00).

Την Κυριακή 28η Οκτωβρίου οι αγγειοπλάστες οργάνωσαν εκδήλωση με παραδοσιακή λόγω της ημέρας φασολάδα και δεξίωσαν το Δήμαρχο Γιώργο Πατούλη και τους αντιδημάρχους μαζί με τη γαλλική αντιπροσωπεία του Tilleul και Belfort που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Δήμο Αμαρουσίου.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 2ο  τριήμερο 2-3-4 Νοεμβρίου: ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ

Το Σάββατο 3/11 θα ολοκληρωθεί η κατασκευή καμινιού από χαρτί, με τους κεραμίστες Μάρω Κερασιώτη και Δημήτρη Διέλλα ειδικούς της τεχνικής αυτής, για να ψηθούν κεραμικά έργα. Το καμίνι θα ανάψει το μεσημέρι με ξύλα για να ψήσει και θα ανοίξει την Κυριακή 4/11  στις 2:00μ.μ το μεσημέρι.

Το πρωί της Κυριακής 4/11 στις 11:30 θα γίνει μια ιστορική αναδρομή της Ελληνικής Κεραμικής, από την κεραμίστρια-γλύπτρια Κα Ελευθερία Δροσάκη, μέσα από την διαδρομή πάνω από 50 χρόνια της Πανελλήνιας Έκθεσης κεραμικής, και μέσα από το έργο της.  Οι γλυπτές φιγούρες τις Δροσάκη έχουν περάσει στον αθάνατο χώρο των κλασσικών.

Στις 12:30 μ.μ. το μεσημέρι της ίδιας μέρας, η παλαίμαχος κεραμίστρια Αγγελική Τσεβά θα παρουσιάσει την πολυετή δημιουργία της και το έργο της, στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού του Κέντρου, μέσα από εικόνες – αφηγήσεις από τη δική της διαδρομή, σε πιο σύγχρονο και επαναστατικό  στυλ, μιας και τη δεκαετία του ’70 και του ’80 η pank εκδοχή της φόρμας που εισήγαγε στην τέχνη, ήταν εξωραϊστική.

 

Το μουσικό πρόγραμμα του τριημέρου:

Παρασκευή 2/11

6:00 μμ  ΚΡΗΤΙΚΑ: Το ντουέτο «Ειρήνη Δερέμπεη – Κάρολος Κουκλάκης» Ένα ταξίδι με σύγχρονη και παραδοσιακή Κρητική μουσική 7:00 μμ ROOTS N’ BLUES: Μουσικό σχήμα «Κάτω Από Το Δέντρο» Σύγχρονος ακουστικός ήχος σε Ελληνικούς δρόμους                                                                                      

8:00 μμ ΕΝΤΕΧΝΟ: Η Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Δήμου Αμαρουσίου σε έντεχνο ελληνικό πρόγραμμα. Υπεύθυνος: Μιχάλης Σωτηράκης 

Σάββατο 3/11

5:00 μμ ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΚΡΟΥΣΤΑ: Πειραματικό μουσικό σχήμα «ΑΙΩΡΑ» Η μουσική μέσα από την κεραμική                                                                                                                            

6:00 μμ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ: Χορωδία & Χορευτικό Πολιτιστικού & Πνευματικού Ομίλου Νέων Παλατίων (Ωρωπού) με τραγούδια και χορούς Μικράς Ασίας .Υπεύθυνος Χορωδίας: Αθανάσιος Θάνος. Υπεύθυνος Χορευτικού: Αργύρης Δήμου                                                                                    

7:00 μμ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ: Νησιώτικο Πρόγραμμα με τη Στέλλα Κονιτοπούλου  

Υπεύθυνος: Βασίλης Κλουβάτος

Κυριακή 4/11

5:00 μμ BLUES, JAZZ: Η Μοντέρνα Ορχήστρα των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Δήμου Αμαρουσίου σε μοντέρνο πρόγραμμα. Υπεύθυνος: Λευτέρης Βαλασέλλης      

                                                                                                                                     

7:00 μμ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: Μουσικό σχήμα «Αχιλλέας Περσίδης – Νότιος Ήχος» Οργανικά κομμάτια μέσα από Μεσόγειο, Κρήτη και Αιγαίο.

Οι επιδείξεις κεραμικής και τροχού για μικρούς και μεγάλους,  με την συμμετοχή τους, συνεχίζονται με επιτυχία καθημερινά 5:00μμ  με 8:00μμ και το Σαββατοκύριακο και τα πρωινά 11:00 πμ – 2:00 μμ , στα εργαστήρια  (workshops). Παράλληλα συνεχίζονται και οι προβολές ντοκιμαντέρ για την κεραμική καθημερινά 5:00 – 8:00 στην αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού του Κέντρου.
Οι Εκθέσεις είναι ανοιχτές για το κοινό 10:00πμ – 8:00μμ καθημερινά και το Σαββατοκύριακο. Οι Εκθέσεις:
50η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής Έκθεση  Σχολών  Κεραμικής Έκθεση Φωτογραφίας                                                                                                                  

Έκθεση παραδοσιακών ειδών εστίασης Έκθεση κεραμικών μουσικών οργάνων

Η 50η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ και  θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.