Πάρτε το χρόνο σας και από τον καναπέ του σπιτιού σας, περιηγηθείτε στην έκθεσή μας “Πολεμική Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων”.

Ακολουθήστε τις οδηγίες και απολαύστε τόσο τα εκθέματα όσο και το πανέμορφο κτίριο στο οποίο φιλοξενούνται! Η περιήγηση πραγματοποιήθηκε με την τεχνογνωσία και την ευγενική προσφορά της εταιρείας Argo Navis Marine Consulting and Engineering.

Μπορείτε να βρείτε την περιήγηση εδώ.

Η Βιντεοθήκη

Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αγκαλιάζουμε την πρωτοβουλία #DigitalSolidarityGr και προσφέρουμε σε όλους τους θησαυρούς της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, έτσι όπως αυτοί μελετήθηκαν, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από την Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ).

Για όσο καιρό διαρκεί η προσπάθεια όλων να κρατηθούμε υγιείς και να αντιμετωπίσουμε την αόρατη απειλή, η ψηφιακή βιβλιοθήκη των video θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη από όλους. Παράλληλα, οι άνθρωποι του μουσείου και οι επιστημονικοί του σύμβουλοι, μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις και απορίες που το κοινό μπορεί να θέτει μέσα από τις σελίδες του μουσείου στα κοινωνικά δίκτυα.

Στην ψηφιακή μας βιβλιοθήκη, το κοινό μπορεί να δει video και να μάθει μεταξύ άλλων για:

Α) την αυτόματη Θεραπαινίδα Φίλωνος και Ήρωνος – το πρώτο δηλαδή ρομπότ στην τεχνολογική ιστορία της ανθρωπότητας. Η μελέτη, σχεδίαση και κατασκευή του ομοιώματος έγινε από τον ακαδημαϊκό Μανόλη Κορρέ σε μια ιδέα του καθ. Θεοδόση Τάσιου. Ο κ. Κορρές μελέτησε και κατασκεύασε και τον μηχανισμό κίνησης, ενώ τον μηχανισμό κεράσματος κατασκεύασε ο Σπύρος Οικονομόπουλος

Β) τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων – τον πρώτο δηλαδή αναλογικό υπολογιστή στην τεχνολογική ιστορία της ανθρωπότητας. Η μελέτη και σχεδίαση του μεγάλου λειτουργικού μοντέλου έγινε από τους καθ. Ιωάννη Σειραδάκη και Κυριάκο Ευσταθίου, του ΑΠΘ.