Η φετινή εικαστική έκθεση του θερινού θεσμού ΠΛΟΕΣ που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου είναι επετειακή, καθώς ο επιτυχημένος αυτός θεσμός ολοκληρώνει τα 20 πρώτα χρόνια παρουσίας του.
 

Στόχος των εκθεσιακών εκδηλώσεων που αφορούν τους ΠΛΟΕΣ είναι να φέρουν στο προσκήνιο τις πιο αντιπροσωπευτικές εκδοχές του μεταπολεμικού “ρεαλισμού”, ενός όρου που γνώρισε πολλές περιπέτειες και περισσότερες παρερμηνείες (στη διάρκεια της προηγούμενης 20ετίας), μέχρι την δικαίωσή του στις μέρες μας, με την ισότιμή του αποδοχή, ανάμεσα στα κυρίαρχα εκφραστικά ιδιώματα της εποχής μας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
   

Κατά την διάρκεια των 20 χρόνων που μεσολάβησαν, παρουσίασαν έργα τους στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως, περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες της παλαιότερης και της νεότερης γενιάς, με γνωστές, αλλά και με καινούριες τους κάθε φορά εικαστικές δημιουργίες. Γι’ αυτό και η εφετινή έκθεση είναι αφιερωμένη σε όλους εκείνους που με τον τρόπο τους συνέδραμαν, έτσι ώστε να αποκτήσει κύρος και σοβαρότητα ο θεσμός. Παράλληλα, οι καλλιτέχνες αυτοί υποστήριξαν τις προσπάθειες και τους σκοπούς του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως, ανάμεσα στους οποίους ήταν και συνεχίζει να είναι η ποιοτική αποκέντρωση, η αντιπροσωπευτική προβολή και ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας των εικαστικών έργων (μέσω συνοδευτικών κειμένων, αλλά και με την έκδοση δίγλωσσων Καταλόγων), καθώς και η διάδοση της γόνιμης και καθ’ όλα εύρωστης πολιτιστικής παραγωγής της χώρας μας. Άλλωστε, ένα πολιτιστικό Ίδρυμα λειτουργεί ως ζωντανό κύτταρο της σύγχρονης κοινωνίας μας, προβάλλοντας τις ανησυχίες και τις προσδοκίες του κοινού στο οποίο απευθύνεται.
   

Κάθε χρόνο, ο θεσμός ΠΛΟΕΣ συνοδεύεται και από έναν υπότιτλο, που εστιάζεται στους προβληματισμούς του ανά περίπτωση “θέματος” της έκθεσης, διερευνώντας εκδοχές των σύγχρονων και διεθνών πλέον “ρεαλισμών”, μέσα από έναν διάλογο. Τον διάλογο,  που ευαισθητοποιεί, καλλιεργεί και παράλληλα κινητοποιεί τον θεατή, προκειμένου να στοχαστεί γύρω από την πολλαπλότητά αυτών των “ρεαλισμών”, την πολυμέρεια και συνθετότητά τους, την κριτική διάσταση και τις ποικίλες τους αντιθέσεις ή ανατροπές των αναγνωρίσιμων στοιχείων της “εικόνας”, γεγονός που ενισχύει την διάθεση να επανεξεταστεί ο ρόλος και η λειτουργία της, στους δύσκολους και αδιαφανείς καιρούς που διανύουμε.
   

Ο υπότιτλος της φετινής έκθεσης είναι: “Πραγματικότητες: Living real !” Στους χώρους των δύο ορόφων του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως, παρουσιάζονται εικαστικά έργα δύο κατευθύνσεων, προκειμένου να καταστούν ευκρινέστερες οι διαφορές της γραφής τους και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί  η αφηγηματικότητα πλοκής των εικόνων τους. Από την μια πλευρά ο θεατής έρχεται σε επαφή με έργα που υπαινίσσονται μια σειρά από παραλειπόμενα όσων βλέπει κι αισθάνεται, χωρίς να εξαιρούνται τα ερωτηματικά, οι εσωτερικές τους αμφισημίες ή αντιφάσεις, ενώ από την άλλη πλευρά αντικρίζει κανείς έργα που ασκούν κοινωνική κριτική, συνδυάζοντας τον “ρεαλισμό” τους με περίσκεψη, αινιγματικότητα, ανατροπές και αναθεωρήσεις για τα γνωστά και υποτιθέμενα, που συναρθρώνουν την πραγματικότητα, την οποία βιώνουμε.
   

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες (20, όσα και τα χρόνια του θεσμού “ΠΛΟΕΣ”), αλφαβητικά είναι: Αθανασιάδης Χρήστος, Αλεξοπούλου Λήδα, Αντωνόπουλος Άγγελος, Βαξεβανίδου Αγγελική, Βασμουλάκης Αλέξανδρος, Γρηγοριάδη Μαρία, Γρίβα Αντωνία, Ζαφειρόπουλος Θεόδωρος, Κάλφας Χρήστος, Κίκας Σταύρος, Λάσκος Σταμάτης, Μιχαηλίδης Μίλτος, Παυλοπούλου Ελένη, Ποταμιάνου Άρτεμις, Στοϊδης Άρις, Τσιντσάρης Χρήστος, Χαδουλού Κατερίνα, Χανδρής Παντελής, Χατζηανδρέου Μαρία, Ψυχούλης Αλέξανδρος.
   

Η επιλογή των καλλιτεχνών έγινε (εκτός από την αναγνωρισμένη ποιότητα των έργων τους), με κριτήριο την πολυμέρεια των εκφραστικών τους διατυπώσεων και κυρίως με βάση τις ενδιαφέρουσες διαλεκτικές τους αντιπαραθέσεις, στους εκθεσιακούς χώρους του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως.
   

Σκεπτικό, διαμόρφωση και επιμέλεια έκθεσης: Αθηνά Σχινά, Κριτικός & Ιστορικός Τέχνης