Την Πέμπτη 4 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης “A World Not Ours” στο Art Space Pythagorion.

Πλήθος κόσμου, ντόπιοι, Έλληνες και ξένοι επισκέπτες του νησιού, εκπρόσωποι των media από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και οι τοπικές αρχές συγκεντρώθηκαν στο χώρο πολιτισμού που έχει ιδρύσει το Ίδρυμα Schwarz στο νησί της Σάμου. Σε ένα “ζεστό”, ανθρώπινο και συγκινητικό κλίμα, η Πρόεδρος του Ιδρύματος Χιόνα Ξανθοπούλου – Schwarz και η επιμελήτρια της έκθεσης Κατερίνα Γρέγου μίλησαν για την προσπάθεια που γίνεται στο κομβικό αυτό σημείο μεταξύ Ανατολής και Δύσης αλλά και για το περιεχόμενο της φετινής έκθεσης.

Η έκθεση εστιάζει στο θέμα της προσφυγικής κρίσης και της αναγκαστικής με­τανάστευσης, συγκεντρώνοντας μια ομάδα εικαστικών, φωτογράφων, κινηματογραφιστών και ακτιβιστών που παρουσιάζουν τις σχετικές αντιδράσεις, τις σκέψεις και τις μαρτυρίες τους. Μέσα από τις ποικίλες τους πρακτικές —εγκαταστάσεις, performance, φωτογραφία, φιλμ, φωτορεπορτάζ— οι συμμετέχοντες πηγαίνουν πέρα από τη μονόπλευρη και στερεότυπη παρουσίαση των ΜΜΕ και επισημαίνουν τις περίπλοκες ρίζες ενός από τα πιο επείγοντα ζητήματα της εποχής μας.

H έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Το Art Space Pythagorion παρουσιάζει μία σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της έκθεσης A World Not Ours.

Ξεναγήσεις

Το Ίδρυμα Schwarz προσκαλεί το κοινό στις δωρεάν ξεναγήσεις δίνοντας την ευκαιρία σε όσους ενδιαφέρονται να τις παρακολουθήσουν να ανακαλύψουν τα έργα της έκθεσης παρέα με τις επιμελήτριες του ιδρύματος Sarita Patnaik, Ιόλη Τζανετάκη και Φαίδρα Βασιλειάδου.

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά στις 12:00 και στις 20:30 μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Η δήλωση συμμετοχής γίνεται στην υποδοχή του Art Space Pythagorion χωρίς απαραίτητη προηγούμενη κράτηση.

Επίσης, το Art Space Pythagorion διοργανώνει και επιπλέον ξεναγήσεις σύμφωνα με τις ανάγκες του ταξιδιωτικού προγράμματος των επισκεπτών της Σάμου.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Art Space Pythagorion στο πλαίσιο της έκθεσης A World Not Ours προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από 8 μέχρι 14 χρονών. Το πρόγραμμα έχει τον συμβολικό τίτλο Good Earth@Google Earth, είναι διάρκειας δύο ωρών και έχει ως στόχο να εξοικειώσει τα παιδιά με σημαντικά ζητήματα του καιρού μας όπως είναι η μετανάστευση, η προσφυγική κρίση, η ανεκτικότητα και η αλληλεγγύη, μέσα από σύγχρονα έργα τέχνης.

Το πρόγραμμα έχει επιμεληθεί η εικαστικός Κατερίνα Ζαχαροπούλου και θα γίνεται κάθε Τετάρτη και Σάββατο στις 7.00 μμ. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να γίνουν είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά. Δεν απαιτείται κράτηση, όλα τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτα! Επίσης, προσφέρεται η δυνατότητα σε σχολεία και μεγαλύτερες ομάδες να δηλώσουν έγκαιρη συμμετοχή.

A World Not Ours

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ, TANJA BOUKAL, RÓZA EL­ HASSAN, NINAR ESBER, MAHDI FLEIFEL, MAΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ, JUICE RAP NEWS, SALLIE LATCH, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΤΑΦΗΣ ΚΑΙ DILLER SCOFIDIO & RENFRO, MARK HANSEN, LAURA KURGAN & BEN RUBIN ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ROBERT GERARD PIETRUSKO & STEWART SMITH ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΤΟΥ PAUL VIRILIO

Επιμέλεια: Κατερίνα Γρέγου

Photo Credits: Πάνος Κοκκινιάς