Η γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου παρουσιάζει δύο σημαντικούς καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στο Βερολίνο, τους Λίνα Θεοδώρου και Ιωάννη Σαββίδη.
Τα θέματα της Λίνας Θεοδώρου εμπνέονται από ιστορίες από την καθημερινότητα και τον διαδικτυακό τύπο. Στα έργα της η πραγματικότητα αποδομείται και ξαναδιατυπώνεται με ένα καθαρά υποκειμενικό τρόπο επιδιώκοντας μια διαφορετική νοηματοδότηση η ακόμη και μια υπέρβαση του ίδιου του γεγονότος.
Οι καθημερινές ιστορίες εικονοποιούνται με διάθεση ονειροπώλησης εκφράζοντας μια εσωτερική αινιγματική κατάσταση ενώ οι δημοσιογραφικές αφηγήσεις κινούνται σε μια διάσταση σχεδόν μυθολογική.
Θέματα όπως η δυσκολία εύρεσης εργασίας, η αναζήτηση ενός χαμένου αεροπλάνου, το παρωχημένο λάιφ στάιλ ενός διαγωνισμού ομορφιάς,ένα εγκαταλελειμένο ξενοδοχείο, μια μολυσμένη πόλη η ένα τεχνολογικό προιόν αποκτούν εξωπραγματικές ιδιότητες και απομακρύνονται απο τη νοσηρότητα η την κοινοτυπία της αρχικής κατάστασης.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Σε μια εποχή με κυρίαρχο στοιχείο την κατανάλωση και τη μίξη της πληροφορίας όπου η συνύπαρξη του δραματικού και του σοβαρού με το φαιδρό και το επιφανειακό κυριαρχούν στη καθημερινή ενημέρωση το παιχνίδι, το χιούμορ και η ανατροπή μπορούν να διευρύνουν τα όρια της αλήθειας σαν άρνηση σε κάθε μορφή πληροφοριακής χειραγώγησης.
Τα έργα που παρουσιάζει o Γιάννης Σαββίδης αποτελούνται από τρείς ενότητες σχεδίων.
Στην ενότητητα με τίτλο “Stilalive” τα σχεδια έχουν ως αφετηρία έρευνας τις νεκρές φύσεις από την χρυσή εποχή της Φλαμανδικής ζωγραφικής..Τα πρωταρχικά έργα επανασχεδιάζονται με προσωπικές παρεμβάσεις έτσι ώστε οι ζωγραφικές φόρμες τους να αποκαλύπτουν νέες φανταστικές πληροφορίες ταυτόχρονα με τα αρχικά μοτίβα διευρύνοντας τον κόσμο τους.
Στην ενότητα “Αποσυνθέσεις” που βασίζεται σε μοντάζ από φωτογραφικό υλικό αναπτύσσεται ένας διάλογος μεταξύ αφηρημένων μορφών και τρισδιάστατου χώρου αποπλανώντας το βλέμμα και την ερμηνευτική διάθεση του θεατή.
Η τρίτη ενότητα με τίτλο “The Garden (in progress) “είναι η μελέτη για ένα κινούμενο σχέδιο. Ο κεντρικός ήρωας της φανταστικής ιστορίας ενός ανέφικτου έρωτα βασίζεται σε ένα υπαρκτό αρχιτέκτονα του 19ου αιώνα.Τα πραγματικά πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά του σχέδια ενσωματώνονται και αναπτύσσονται μέσα στις συνθέσεις που εξυπηρετούν τη διαμόρφωση της αφήγησης.
Έργα: 1. Lina Theodorou extrememopping 140x81cm
2. Ioannis Savvidis _O kypos#2_27x18_2012