To Platforms Project 2017 θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Τεχνών και θα λειτουργήσει από τις 20 έως τις 25 Μαΐου 2017 με ένα ευρύ πρόγραμμα ομιλιών, βίντεο και περφόρμανς από 42 ομάδες από 17 συνολικά χώρες : Ελβετία, Ισπανία, Ελλάδα, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία, Νορβηγία, Σουηδία, ΗΠΑ, Παναμάς, Ιράν, Ιταλία, Φιλανδία με περισσότερους από 650 καλλιτέχνες. Οι Πλατφόρμες φέτος είναι αφιερωμένες στις συνεργασίες των τεσσάρων προηγούμενων χρόνων και έχουν δημιουργήσει ένα παγκόσμιο network από ανεξάρτητες ομάδες και χώρους.

Στη διεύθυνση του πρότζεκτ είναι η Άρτεμις Ποταμιάνου και ο Μιχάλης Αργυρού. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Platforms Project 2017 έχει η Άρτεμις Ποταμιάνου.

Διημερίδα της AICA Hellas στο Platforms Project 2017:

Ταυτόχρονα στα πλαίσια του Platforms Project 2017 θα πραγματοποιηθεί η Διημερίδα της AICA Hellas -της Εταιρείας των Ελλήνων Τεχνοκριτών- με αντικείμενο διερεύνησης και παρουσίασης τα προβλήματα των νέων καλλιτεχνών στην Ελλάδα ως προς την παρουσίαση του έργου τους, την κοινωνική τους ενσωμάτωση, την χρηματοδότηση της εργασίας τους και την εν γένει αναγνώριση και συμμετοχή τους στην ελληνική καλλιτεχνική ιστορία. Ο τίτλος της Διημερίδας είναι: Οι θεσμικές συνθήκες, το κοινωνικό και το οικονομικό πλαίσιο εργασίας και συμμετοχής στην εικαστική ζωή των νέων καλλιτεχνών στην Ελλάδα σήμερα.

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Μαΐου 2017 στις 16:00-20:00.

Στις 22 Μαΐου θα πραγματοποιήσουν εισηγήσεις οι:

Άρτεμις Ποταμιάνου, Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, Πάνος Χαραλάμπους, Κατερίνα Κοσκινά, Μαίρη Μιχαηλίδου, Μιλτιάδης Παπανικολάου, Ντένης Ζαχαρόπουλος, Γιώργος Τσακίρης, Δημήτρης Αληθεινός, Γιώργος Διβάρης, Ευγένιος Ματθιόπουλος, Έφη Στρούζα, Κώστας Βαρώτσος, Λίνα Τσίκουτα, Κωστής Τριανταφύλλου, Άγγελος Αντωνόπουλος, Φαίη Τζανετουλάκου

Στις 23 Μαΐου θα πραγματοποιήσουν εισηγήσεις οι:

Δημήτρης Παυλόπουλος, Μάριος Σπηλιόπουλος, Συραγώ Τσιάρα, Χάρης Σαββόπουλος, Ανδρέας Μαράτος, Σωζήτα Γκουντούνα, Νίκος Τρανός, Μάνος Στεφανίδης, Αλεξάνδρα Βουτυρά, Θανάσης Πάλλας, Μπία Παπαδοπούλου, Χριστόφορος Μαρίνος

Έργο των Guerrilla Girls στο Platforms Project 2017:

Στo Platforms Project 2017 παρουσιάζεται το έργο των Guerrilla Girls, Free the Women Artists of Europe!, που μέσω των πόστερ τους αλλά και του καυστικού τους χιούμορ, επιχειρούν να αφυπνίσουν τη συνείδηση του χώρου της τέχνης. Από τη δεκαετία του ’80 τα Guerrilla Girls εφορμούν, επιτίθενται και στηλιτεύουν όλα τα κακώς κείμενα ενός συστήματος, που μεθοδικά και ηθελημένα αφήνει τις γυναίκες αλλά και τις έγχρωμες μειονότητες στο περιθώριο. Το έργο δημιουργήθηκε το 2013 και δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ στην Ελλάδα ενώ αποτελεί σχόλιο για τη θέσης της γυναίκας στο εικαστικό γίγνεσθαι και την χρήση των έργων τους στα Ευρωπαϊκά Μουσεία.

Το Art Therapy στο Platforms Project 2017:

Ο Γιώργος Ωραιόπουλος, ο παρουσιαστής της ραδιοφωνικής εκπομπής Art Therapy από το booth του Beton7 Art Radio θα ερευνήσει τα θέματα που απασχολούν τις σύγχρονες πλατφόρμες μέσω μίνι συνεντεύξεων από τους συμμετέχοντες στο Platforms Project 2017 την Κυριακή 21 Μαΐου 2017. Θα δημιουργηθεί έτσι ένα αρχείο καταγραφής στο οποίο ο ακροατής θα μπορεί να ανατρέξει και μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Πάρτι Εγκαινίων του Platforms Project 2017:

Το Σάββατο 20 Μαΐου το Platforms Project καλωσορίζει σε ένα ανοιχτό πάρτι στο Ginger (Δορυλαίου 10, Αθήνα, 115 21) μετά την εναρκτήρια εκδήλωση στο Κέντρο Τεχνών. Καλεσμένοι είναι οι καλλιτέχνες των πλατφορμών αλλά και όλο το φιλότεχνο κοινό.

Εκδηλώσεις κλεισίματος του Platforms Project 2017:

Την Πέμπτη 25 Μαΐου στις το Beton7 παρουσιάζει τα εγκαίνια της έκθεσης Things. Στην έκθεση παίρνουν μέρος η Julie René de Cotret, ο Mathieu Valade και η Άρτεμις Ποταμιάνου, καλλιτέχνες από πλατφόρμες που συμμετέχουν στο Platforms Project 2017.

Blue Note Organ Trio live στο Beton7

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017, 22:30

Στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης τέχνης «Platforms Project 2017», ένα από τα πιο αξιόλογα νέα jazz συγκροτήματα της Ελλάδας, το Blue Note Organ Trio, θα δώσει την τελευταία του εμφάνιση στην Αθήνα για τη φετινή σεζόν στο Beton7 με ελεύθερη είσοδο.

Το Blue Note Organ Trio είναι ένα project του κιθαρίστα Μιχάλη Παπαδόπουλου σε συνεργασία με τον κορυφαίο jazz οργανίστα της Ιταλίας Leonardo Corradi και έναν από τους γνωστότερους Έλληνες jazz drummers, τον Σεραφείμ Μπέλλο. Το project είναι ένα αφιέρωμα στη μυθική δισκογραφική εταιρεία Blue Note Records, η οποία ειδικά την περίοδο 1952-1965 κυκλοφόρησε κάποιους από τους κλασσικότερους δίσκους στην ιστορία της jazz.

Ο Leonardo Corradi θεωρείται από πολλούς «παιδί θαύμα», αφού σε ηλικία μόλις 18 ετών ψηφίστηκε από το περιοδικό JAZZIT ως ο καλύτερος οργανίστας (Best Hammond Player) της Ιταλίας. Τα τελευταία χρόνια περιοδεύει σε όλο τον κόσμο με μεγάλους μουσικούς όπως ο κιθαρίστας Ulf Wakenius, ο τρομπονίστας Fred Wesley (με τον οποίο πρόσφατα εμφανίστηκε στην Αθήνα), ο τρομπετίστας Flavio Boltro κ.α. Το παίξιμό του έχει παρομοιαστεί συχνά με αυτό δύο γιγάντων του hammond organ, του Jimmy Smith και του Joey DeFrancesco.

Το trio θα παρουσιάσει συνθέσεις των Jackie McLean, Lee Morgan, Hank Mobley, Donald Byrd, Horace Silver, Duke Pearson κ.α.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Διαβάστε επίσης: Platforms Project 2017 στο Κέντρο Τεχνών