Με παραγωγή πλανηταριακής παράστασης εμπνευσμένης, επενδεδυμένης και ομότιτλης με τη Συμφωνία II «Το τραγούδι της γης» του …

Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζει το Ίδρυμα Ευγενίδου αποδίδοντας «φόρο τιμής» στο μεγάλο συνθέτη για τα 85 χρόνια του, κορυφώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τις εκδηλώσεις του για το 2010.

Σε μια περιπλάνηση συναινετική μαζί του, αφού ο ίδιος προσέφερε τη μουσική του, το Ίδρυμα Ευγενίδου δημιουργεί αυτό το «μουσικόραμα», εναποθέτοντας το ευχαριστώ του, στον άνθρωπο που μας πολιόρκησε με τη γοητεία του και που η 85χρονη παρουσία του, στοχαστική και συνθετική μας άλλαξε πολιτιστικό μέγεθος.

Με μοναδικό στόχο την ενεργοποίηση αισθημάτων, που απορρέουν από ΜΥΘΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ, ο θόλος του Πλανηταρίου, θα λάμψει από την πολύπλευρη δημιουργικότητα του Μίκη και την «αφηγηματική ψηφιοποίηση» της Συμφωνίας Νο 2 «To τραγούδι της γης». Το μουσικό μανιφέστο του Μίκη όπως έχει χαρακτηρισθεί.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Παναγιώτης Σιμόπουλος με επίγνωση ότι ο Μίκης ήταν και είναι μπροστά από την εκάστοτε εποχή του, δημιούργησε μια παράσταση ακριβώς όπως θα ήθελε -και όπως έζησε- o Μίκης: ελεύθερη αλλά συγχρόνως αιχμάλωτη των ονείρων του.

Μια παράσταση – πρόταση απόδρασης – από τα ασφυκτικά όριά μας…

Ένα πλανηταριακό εγχείρημα, εφεδρεία φωτός – óπως και ο Μίκης – στη σημερινή σκιερή και αμήχανη πραγματικότητα, με κυρίαρχο εφαλτήριο έμπνευσης, τη μουσική του.

Από το Τραγούδι της Γης – και ποιητική σύνθεση του ίδιου του Μίκη – διαλέξαμε ηχοχρώματα ρυθμούς και στοίχους που ήταν δυνατόν να έχουν πλανηταριακή αφήγηση και τη χορωδία του έργου. Μια χορωδία με ήθος ψαλμωδίας…

Συγχρόνως στους χώρους του Ιδρύματος φιλοξενείται και η έκθεση «85 χρόνια Μίκης».

Μíα ομαδική έκθεση έργων φιλοτεχνημένων από μεγάλους σύγχρονους ζωγράφους, η οποία φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως καθρέπτης της ψυχής του Μίκη, διεισδύοντας συγχρόνως και στα μονοπάτια της δικής μας ψυχής…

Πυροδοτώντας τα συναισθήματά μας όλα τα έργα καρέ-καρέ καταγοητεύουν το βλέμμα μας και το συμπαρασύρουν σ’ έναν απόλυτα αναγνωρίσιμο Μίκη, παρά τις διαφορετικές επιρροές και την εκφραστική ιδιαιτερότητά τους.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν κατά αλφαβητική σειρά είναι:
Αδαμάκος Γιάννης, Αρμακόλα Γεωργία,  Γαζετοπούλου Γιούλια, Δρούγκας Αχιλλέας, Ζουμπουλάκης Πέτρος, Καρράς Χρήστος, Κευγάς Μιχάλης, Κληρονόμος Νικόλας, Κοκκινίδης Δημοσθένης, Κούκος Δημήτρης, Λογοθέτης Γιάννης (Λογό), Μυταράς Δημήτρης, Μυταρά Χαρίκλεια, Παπαγιάννη Σύνη, Ροζάκου Γιούλα, Σταθόπουλος Γιώργος, Ταλαγάνης Δημήτρης, Τζανουλίνος Πραξιτέλης, Τσιροπούλου Άντα, Χατζηπαυλής Ιωσήφ.

Μια συνάντηση μοιραία, μια πολυσχιδής απόπειρα αφήγησης ενός ζωντανού Μύθου, όπου διασταυρώνονται, πολύτιμοι δρόμοι διαφορετικής εικαστικής γραφής και ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής έκφρασης.

Τα έργα, που ανιδιοτελώς προσφέρθηκαν από όλους τους καλλιτέχνες για τις ανάγκες της συγκεκριμένης ημέρας/γιορτής «85 χρόνια Μίκης» στο Ίδρυμα Ευγενίδου, δεν είναι παρά αντίδωρο τιμής, αγάπης και εκτίμησης και για μας και για τον Μίκη.

Τους ευχαριστούμε όλους θερμά.
Ευχαριστίες θερμές επίσης στον κο Γιάννη Τζουανόπουλο για τη συνεργασία μας.
Χωρίς την πολυεπίπεδη και αμέριστη βοήθειά του δεν θα ήταν δυνατό το «στήσιμο» αυτής της έκθεσης.

Η παράσταση θα προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο για όλους όσους θέλουν να την παρακολουθήσουν, τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου από τις 5μμ μέχρι τις 10μμ. Φυσικά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας άφιξης στο Πλανητάριο.

Παράλληλα, στο ισόγειο χώρο του Ιδρύματος Ευγενίδου θα φιλοξενείται η έκθεση του καταξιωμένου καλλιτέχνη Νικόλα Κληρονόμου «Τα παιδικά του χρόνια…ένα ταξίδι».

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα εμπνευσμένα από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, προσφορά του ζωγράφου στο μεγάλο συνθέτη.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα έως και Κυριακή 10.00 – 20.30.