Το Θέατρο Άλμα παρουσιάζει το Πιτσιμπούργκο, της Σώτης Τριανταφύλλου, από τις 15 Φεβρουαρίου 2014 κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Πιτσιμπούργκο 1912. Χιός 1912. Δημοσθένης.. Ελέγκω..Ένα εισιτήριο απόσταση. Ένα εισιτήριο επιθυμία.Τόσο κοντά μα τόσο μακριά.

Χιός 1914. Πιτσιμπούργκο 1914. Επιστολές που ταξιδεύουν στα κύματα. Ελέγκω.. Δημοσθένης.. Δυο σύζυγοι  επικοινωνούν με λέξεις δίχως να ξέρουν καν να τις γράφουν.

Το έργο «Πιτσιμπούργκο» της Σώτης Τριανταφύλλου πραγματεύεται άλλοτε τρυφερά άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με συγκίνηση το θέμα της μετανάστευσης μέσα από τα τοπία του Χάλυβα του μακρινού  Πίτσμπουργκ και της ακριτικής Χίου. Δυό μέρη της γης που ενώθηκαν υπό τη σκέπη μιας αληθινής αγάπης. Μιας σχέση η οποία δοκιμάζεται από την ανασφάλεια της υπάρξης.

Μόνο την εικοσαετία 1900 έως 1920 υπολογίζεται ότι 470.000 άτομα  μετανάστευσαν προς στην Αμερική. Η εξαθλίωση του ελληνικού λαού τον οδήγησε στην ξενιτιά εκεί όπου μπορούσε να εργαστεί και να επιβιώσει. Πώς μπορούμε όμως να υπολογίσουμε αυτούς που έμειναν πίσω; Ποιός θεωρείται μετανάστης;  Έχει ο μετανάστης χρώμα; Έχει ταυτότητα; Πρώτα γίνεσαι φτωχός και μετά μετανάστης.

«Δημοστένη μου, μόλις έλαβα το γράμμα σου μού ΄ρθε λιγοθυμιά..»

«Αγαπημένη μου Ελέγκω, άργησα να σου γράψω γιατί εν ήβρισκα γραμματικό..»

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Μπάμπης Κλαλιώτης
Ερμηνεία: Πανάγος Ιωακείμ, Μόνικα Κολοκοτρώνη
Σκηνικα: Σωτήρης Υφαντής
Κοστούμια: La Reina (Βάλη Μαυρίδη)
Φωτισμοί-φωτογραφίες: Νύσος Βασιλόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Οδυσσέας Κουμάτος
Επιμέλεια μαλλιών: Αθηνά Τουβλατζή

Διάρκεια: 75΄