Στην έκθεση “Microcosm” παρουσιάζονται λάδια σε καμβά από την Πηνελόπη Ακριτίδου σε έντονους χρωματισμούς και παστέλ σε χαρτί σε ασπρόμαυρους τόνους από τον Ion Rudolf (Ίων Ρούντολφ).

Πιο συγκεκριμένα η Πηνελόπη Ακριτίδου θεωρώντας το άτομο ως ένα κοινωνικό κύτταρο, δημιουργεί σε κάθε έργο της ένα διαφορετικό περιβάλλον με ανάλογες συνθήκες, σχολιάζοντας την αλληλεπίδραση του με την κοινωνία.

Τα έργα της απεικονίζουν τον οργανικό μικρόκοσμο των μικροβίων και των κυττάρων. Το εκάστοτε περιβάλλον που δημιουργείται σε κάθε έργο προέρχεται από εικόνες που παρουσιάζουν ιούς, είτε είναι μάζα συσσωρευμένη που περικλείει κύτταρα, είτε είναι περιεχόμενο από μη ανθρώπινο οργανισμό, που οδηγεί σε θανάτωση κυττάρων.

Χρησιμοποιώντας αλλεπάλληλες χρωματικές στρώσεις και έντονα χρώματα επιδιώκει να τονίσει την συνεχή και έντονη επίδραση του ανθρώπου πάνω στο σύγχρονο περιβάλλον.

Ο Ion Rudolf με τα έργα του προσπαθεί να εξερευνήσει τον ξεχασμένο κόσμο του ανεξήγητου, του ανεξιχνίαστου μεταφυσικού, της μυστικιστικής παράδοσης. Θέλει να θυμίσει στον θεατή τον αθέατο κόσμο των πνευμάτων και της μαγείας της φύσης εισάγοντάς τον σε μια μυσταγωγική διαδικασία μύησης στον ιδιαίτερο σεβασμό προς το σύμπαν.

Χρησιμοποιεί έντομα τα οποία μετουσιώνονται με ιερά σχήματα και μαγικά σύμβολα σε πνεύματα.

Απεικονίζονται υπερμεγέθη, απόκοσμα και απειλητικά, διεκδικώντας τον σεβασμό στην ύπαρξή τους. Η σχεδιαστική σημειολογία και αισθητική είναι άμεση αναφορά σε σελίδες μαγικού βιβλίου που ο θεατής ξεφυλλίζει στον δικό του χρόνο, συμμετέχοντας στην αβίαστη τελετουργία της μεταμόρφωσης.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Ion Rudolf, graphite & pastel on paper, 150 x 150 cm (αριστερά) | Πηνελόπη Ακριτίδου, oil on canvas, 180 x 155 cm (δεξιά)