Η Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργανώνει την Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010 στις 20:30 προβολή της τελευταίας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη της Διασποράς, Γιώργου Αγαθονικιάδη, Πικρό Χιόνι. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τoν σκηνοθέτη.

Το 1941 ένας έλληνας στρατιώτης σκοτώνει κατά λάθος έναν γερμανό στρατιώτη, πράξη που βαραίνει τη συνείδησή του. Μετά από πολλά χρόνια οι αναμνήσεις επανέρχονται και ο άντρας αυτός θέλει να επιστρέψει τα προσωπικά αντικείμενα -που είχε πάρει από τον νεκρό στρατιώτη- στην οικογένεια του ως έναν ύστατο φόρο τιμής, έτσι ώστε να λυτρωθεί και η ψυχή του.

Όμως οι δυνάμεις του τον εγκαταλείπουν και την Οδύσσεια αυτή καλείται να εκπληρώσει η εγγονή του Μυρτώ. Η ταινία, ποιητικό δράμα, έχει έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία.

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Αγαθονικιάδης ανήκει στα θύματα του εμφύλιου και του εθνικού διχασμού, καθώς έφυγε με την οικογένειά του από την Ελλάδα μόλις 18 μηνών για την πρώην Τσεχοσλοβακία. Σπούδασε σκηνοθεσία σε μια από τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές σχολές στον κόσμο, την FAMU της Πράγας. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1983 και έκτοτε εργάζεται ως σκηνοθέτης στην ΕΡΤ όπου διετέλεσε υπεύθυνος του Θεατρικού Τμήματος (1986-1989).