Το Pianoscapes project είναι μία σειρά συναυλιών που επιμελείται η πιανίστα Λορέντα Ράμου η οποία καλεί σε κάθε συναυλία διαφορετικούς

καλλιτέχνες. Σκοπός είναι η αναζήτηση νέων ηχοχρωμάτων, τρόπων παιξίματος, αλληλεπίδρασης του πιανίστα με άλλους καλλιτέχνες και τρόπων παρουσίασης ενός πιανιστικού γεγονότος. Το κοινό δεν παρακολουθεί ένα «τετελεσμένο» έργο, αλλά μια εξερεύνηση μέσα από την τεχνολογία, τους απροσδόκητους οργανικούς συνδυασμούς και τη συνδρομή άλλων τεχνών έχοντας το πιάνο ως κοινό παρονομαστή των νέων αυτών καλλιτεχνικών δημιουργιών.

Για την παρουσίαση της σειράς έχει προσκαλέσει τον συνθέτη Γιώργο Κουμεντάκη και τον εικαστικό Πέτρο Τουλούδη.

Λορέντα Ράμου


Το ρεπερτόριο της Λορέντας Ράμου εκτείνεται από τον Μπαχ και τον Μότσαρτ μέχρι τα happenings του κινήματος Fluxus και έργα που συνδυάζουν το πιάνο με ηλεκτρονικούς ήχους.

Τα ρεσιτάλ της κινούνται γύρω από πρωτότυπους θεματικούς άξονες και συχνά έχουν μια εικαστική ή θεατρική διάσταση. Η κριτική έχει επαινέσει την «μεγάλη δημιουργικότητα» και την «ιδιαίτερα ουσιώδη συμβολή» της στην ελληνική μουσική σκηνή, όπως και τις ηχογραφήσεις έργων για σόλο πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα (BIS) και του Δημήτρη Δραγατάκη (ΝΑXOS). Σπούδασε στην Αθήνα, το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Βοστώνη.

Έχει εμφανιστεί σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Βρετανία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία, τις ΗΠΑ και τη Χιλή και ως σολίστ υπό τη διεύθυνση των David Robertson, Θόδωρου Αντωνίου, Μίλτου Λογιάδη και Αλέξανδρου Μυράτ. Έχει συνεργαστεί με τους συνθέτες Maurice Ohana, George Crumb και Mauricio Kagel, όπως επίσης και με πολλούς Έλληνες συνθέτες που της έχουν αφιερώσει έργα τους.