Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος σκηνοθέτης, Αντρέι Βάιντα, όπως επιβεβαίωσε η Ένωση Σκηνοθετών της Πολωνίας.

Ο Αντρέι Βάιντα (Andrzej Witold Wajda), ήταν Πολωνός σκηνοθέτης, ο οποίος σπούδασε στην σχολή Καλών Τεχνών της Κρακοβίας και στη συνεχεία ήρθε σε επαφή με τον κινηματογράφο, στην ξακουστή σχολή Λοτζ.

Πριν σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία με τον τίτλο “Ποκολένιε” – στην Ελλάδα βγήκε στις αίθουσες με τον τίτλο “Μια Γενιά” – σχετικά με την γερμανική κατοχή των Πολωνών, υπήρξε βοηθός του Αλεξάντρ Φορντ.

Έγινε γνωστός ιδιαίτερα για την τριλογία των πολεμικών ταινιών A Generation (1954), Kanał (1956) και Ashes and Diamonds (1958).

Τέσσερις από τις ταινίες του προτάθηκαν για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας (The Promised Land (1975), The Maids of Wilko (1979), Man of Iron (1981), and Katyń (2007). Τελικά κατέκτησε το χρυσό αγαλματίδιο τιμητικά για το σύνολο της προσφοράς του (2000), ενώ
βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα για τον «Ανθρωπο από Σίδερο» (1981) και με τιμητική Χρυσή Αρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου (2006).

Η τελευταία ταινία του Powidoki (Afterimage) αφηγείται την ιστορία ενός Ζωγράφου, του Wladyslaw Strzeminski, ο οποίος υπέφερε από τη μεταπολεμική σταλινική κυβέρνηση στην Πολωνία. Πρόκειται για την επίσημη επιλογή της Πολωνίας για την εκπροσώπηση στα Όσκαρ και την ξενόγλωσση ταινία.