Στη διάρκεια της πολύχρονης σταδιοδρομίας είχε συνεργαστεί  με καλλιτέχνες όπως ο Ρέι Τσαρλς, ο Όρσον Ουέλς, ο Ζαν Κοκτό, ο Φρανκ Σινάτρα, ο Σαρλ Τρενέ και η Εντίθ Πιάφ. Ο Μισέλ Λεγκράν ήταν ο κύριος δημιουργός μουσικών θεμάτων για ταινίες του Ζακ Ντεμί όπως «Οι Ομπρέλες του Χερβούργου» και «Τα κορίτσια του Ροσφόρ».

Ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα του με διασκευές για τραγουδιστές. Στην συνέχεια άρχισε να συνθέτει μουσική για κινηματογραφικές ταινίες.  Την δεκαετία του 1960, την χρυσή δεκαετία της νουβέλ βαγκ, είχε συνεργαστεί με την Ανιές Βαρντά και τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ.

Ο Μισέλ Λεγκράν έχει κερδίσει συνολικά τρία βραβεία Όσκαρ. Πρώτα για το τραγούδι “Les moulins de mon coeur”, που περιλαμβάνεται στη μουσική επένδυση της ταινίας «Υπόθεση Τόμας Κράουν» (1969), στη συνέχεια για το “Un été 42” (“Summer of ’42”, 1972) και το «Γεντλ» (1984).

Μέσα σε πενήντα και πλέον χρόνια καριέρας ο Μισέλ Λεγκράν δημιούργησε περισσότερα από 200 κινηματογραφικά και τηλεοπτικά soundtracks, τζαζ δίσκους, μπαλέτα και όπερες.