Ο Ντούσαν Μακαβέγιεφ πέθανε την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου σε ηλικία 86 ετών στο Βελιγράδι. Το πιο γνωστό έργο του στην Ελλάδα είναι το «Sweet movie» (1974), καθώς την μουσική του είχε συνθέσει ο Μάνος Χατζιδάκις. Η ταινία «Sweet movie» γυρίστηκε ενώ ο Μακαβέγιεφ είχε εξοριστεί στον Καναδά. Το έργο δεν διέθετε πλοκή με συνοχή, αλλά λειτουργεί σαν μια μελέτη πάνω στις περίπλοκες επιρροές της σεξουαλικότητας στον ανθρώπινο νου. Επίσης, κατακρίνει την εμπορευματοποίηση και καταπίεσή της σεξουαλικότητας από καθεστώτα τύπου Στάλιν.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Ο άνθρωπος δεν είναι πουλί», γυρίστηκε το 1965 και αποτελεί μία ερωτική ιστορία ενός μηχανικού με μία πολύ μικρότερή του ηλικιακά κομμώτρια. Θα ακολουθήσει το «Έγκλημα ζηλοτυπίας», ενώ το 1970 τα «Μυστήρια του οργανισμού», που βασίζονται στις θεωρίες του Βίλχελμ Ράιχ περί σεξουαλικότητας. Τα «Μυστήρια του οργανισμού» έφεραν μεγάλη αναγνώριση στο Μακαβέγιεφ και του χάρισαν μία θέση δίπλα στους πιο αξιόλογους δημιουργούς της εποχής εκείνης. Το 1981 ο Μακαβέγιεφ θα υπογράψει την πιο εμπορική ταινία της καριέρας του, το «Μοντενέγκρο ή γουρούνια και μαργαριτάρια», όπου και πάλι το σεξουαλικό ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο.  Στην ταινία πρωταγωνιστεί η  Σούζαν Ανσπαχ στον ρόλο της καταπιεσμένης Αμερικανίδας νοικοκυράς που αναζητά απεγνωσμένα τη σεξουαλική απελευθέρωση. Το 1985 ακολούθησε το “The Coca Cola Kid”. Συνέχισε να κάνει ταινίες και στην δεκαετία του ’90 χωρίς ιδιαίτερη απήχηση.

Η τελευταία ταινία του είναι η «Danske piger viser alt» (Οι Δανέζες τα δείχνουν όλα) παρουσιάστηκε το 1996, αλλά δεν προβλήθηκε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες.