Η έκθεση του Peter Buggenhout (γ. 1963, Bέλγιο) είναι μια επισκόπηση του συνολικού του έργου και μια πραγματική ευκαιρία για να ανακαλύψει κανείς την δουλειά και το σύμπαν του καλλιτέχνη. Είναι η πρώτη φορά που ο καλλιτέχνης εκθέτει στην γκαλερί Bernier/Eliades και στην Αθήνα.

Για να κατανοήσουμε αυτό το σύμπαν πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα γλυπτά, τα οποία κάνουν αναφορά στην πολυπλοκότητα του κόσμου, αναπτύσσονται σε σειρά.

Παρά την αλληλεπίδραση και την αμοιβαία σχέση τους, εκφράζοντας μια συνεχιζόμενη εξέλιξη, κάθε σειρά είναι αυτόνομη, δηλώνοντας την ατομική της ταυτότητα.

Peter Buggenhout

«Δεν είναι η πρόθεσή μου να δημιουργήσω μια συμβολική αναπαράσταση σε αυτό που συνήθως αποκαλούμε «χάος». Στην πραγματικότητα, ο κύριος σκοπός του έργου μου, είναι να υπονομεύσει κάθε εμφάνιση συμβολισμού.

“The Blind Leading the Blind #53”, 2012, Mixed media (iron, paper, plastic, polyester, textile) covered with domestic dust, 142 x 185 x 170 cm. Courtesy: Peter Buggenhout & Bernier/Eliades Gallery

Προσπαθώ να δημιουργήσω μια πραγματικότητα, ανάλογη με αυτήν στην οποία ζούμε. Τα γλυπτά γίνονται μεγάλα αυτόνομα κομμάτια της πραγματικότητας, κάνουν αναφορά μόνο στον εαυτό τους, χωρίς το ελάχιστο ίχνος απλοποίησης ή συμβολισμού. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργώ έργα που λόγω της πολυπλοκότητάς τους, είναι σχεδόν αδύνατο να απομνημονευθούν, ακόμη και για τον πιο διορατικό θεατή.»

Κεντρική φωτογραφία θέματος: “Mont Ventoux #44”, 2021, wood, cow stomach, wax, cloth, isomo, epoxy, plastic, 68 x 107 x 89 cm. Courtesy: Peter Buggenhout & Bernier/Eliades Gallery | Photo Credits: Dirk Pauwels