Το Ικάλουιτ (αγγλικά: Iqaluit, Ινουκτιτούτ: ᐃᖃᓗᐃᑦ ) είναι πόλη του Καναδά και η πρωτεύουσα της διοικητικής διαίρεσης του Νούναβουτ. Ο πληθυσμός της είναι 7.740 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2016, πράγμα που την καθιστά ως τη μικρότερη σε πληθυσμό πρωτεύουσα καναδικής διοικητικής διαίρεσης.

Ιστορία

Το Ικάλουιτ ιδρύθηκε το 1942 ως Αμερικανική αεροπορική βάση. Οι ντόπιοι πληθυσμοί ονόμασαν την περιοχή τους Ικαλούιτ (χώρα των πολλών ψαριών), ενώ οι Αμερικανοί την αποκαλούσαν Φρόμπισερ Μπέι, προς τιμήν του Μάρτιν Φρόμπισερ.

Ο Μάρτιν Φρόμπισερ ήταν ενας Βρετανός εξερευνητής που ανακάλυψε την περιοχή. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ο πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής γνώρισε κατακόρυφη αύξηση. Σε απογραφή του 1957, ο πληθυσμός της πόλης έφτασε τους 1.200 κατοίκους, εκ των οποίων οι 489 ήταν Ινουίτ, που είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση σχολείου αλλά και την ανάπτυξη του υγειονομικού συστήματος της περιοχής.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες εγκατέλειψαν την περιοχή το 1963.Ένα χρόνο αργότερα,το 1964 διεξήχθησαν οι πρώτες εκλογές για δημοτικό συμβούλιο, ενώ το 1979 εξελέγη ο πρώτος δήμαρχος.

Χάρη στην προηγμένη τεχνολογία, με κάμερες street view και δορυφορική λήψη εικόνων της Google ανακαλύπτουμε τον τρόπο ζωής σε μία πόλη του βορρά, όπου τα έλκηθρα είναι ένα από τα κύρια μέσα μεταφοράς.

“Υπάρχει ένα ρητό που λέμε εδώ στο Βορρά: αν δεν είσαι ο επικεφαλής σκύλος που οδηγεί το έλκηθρο, τότε η θέα είναι λίγο-πολύ η ίδια” -Chris Kalluk, εθελοντής Trekker

Περπατήστε στα χιονισμένα μονοπάτια της καναδικής Αρκτικής, εδώ.