Με την καθιέρωση, για πρώτη φορά στη χώρα μας, της Χάρτας Πρασίνου, η Αθήνα ξεκινά, με τρεις καινοτόμες για τα ευρωπαϊκά δεδομένα δράσεις, να αναπνέει περισσότερο καθαρό αέρα και να βλέπει περισσότερο πράσινο.

Η εξαγγελία για την πρώτη Χάρτα Πρασίνου δόθηκε από τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 4 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης έδωσε στη δημοσιότητα τρεις νέες καινοτόμες δράσει, οι οποίες στοχεύουν στην ποιοτική και ποσοτική βελτίωση, καθώς και στην προστασία του πρασίνου στα όρια του Δήμου Αθηναίων.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για το πράσινο στην πόλη, αλλά και τον Ελαιώνα καταρρίπτοντας μύθους για τα ποσοστά πρασίνου στα όρια του Δήμου Αθηναίων.

Τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν αποδεικνύουν ότι αντιστοιχούν 6,84 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου σε κάθε κάτοικο. Σκοπός και δέσμευση του κ. Κακλαμάνη είναι η αντιστοιχία αυτή να ανέβει στα 7,25 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο για το σύνολο του Δήμου και για κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα ξεχωριστά.

Οι τρεις νέες καινοτόμες δράσεις, που παρουσιάστηκαν, για την αντιμετώπιση του πρασίνου στην Αθήνα είναι η Τράπεζα Πρασίνου, όπου καταγράφεται με επιστημονικές μεθόδους κάθε εστία πρασίνου (υπερτοπικό και τοπικό), η σύσταση Υπηρεσίας Πρασινοδομίας, για τη συστηματική παρακολούθηση όσων προβλέπουν οι νόμοι για τη δημιουργία και ανάπτυξη του πρασίνου στον αστικό ιστό, αλλά και τις μεγάλες υπερτοπικές εστίες πρασίνου και η σύσταση Υπηρεσίας Φυτοδημιουργίας, μέσω της οποίας ειδικοί επιστήμονες θα προτείνουν και θα παρακολουθούν τα είδη και την ποσότητα πρασίνου που πρέπει να τοποθετείται στην πόλη.