Οι Εκδόσεις Κέδρος παρουσιάζουν το βιβλίο του Henry David Thoreau με τίτλο «Περιπλανήσεις», που αποτελεί ένα σύνολο από στοχασμούς φιλοσοφικής υφής.

Μετάφραση: Βασίλης Αθανασιάδης

 

Τίτλος πρωτοτύπου: «A Winter Walk, The Maine Woods, A Week on the Concord & Merrimack Rivers, Journal»

Ένας χειμωνιάτικος περίπατος | Τα δάση του Μέιν

Μία εβδομάδα στους ποταμούς Κόνκορντ και Μέριμακ | Ημερολόγιο

«Μάταια προσπαθεί κανείς να γράψει για τις εποχές εάν δεν τις έχει μέσα του», υπογραμμίζει ο Αμερικανός φιλόσοφος Χένρι Ντέιβιντ Θορώ (1817-1862), συγγραφέας του κλασικού Walden ή Η ζωή στο δάσος, σ’ αυτή τη συλλογή κειμένων που βασίζεται σε ταξίδια και εξορμήσεις του, αφηγήσεις και ημερολογιακές καταγραφές. Διψασμένος για εξερεύνηση ταξιδιώτης, οξυδερκής φυσιοδίφης, τολμηρός οραματιστής ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής. Ο Θορώ ταξίδεψε στην αμερικανική ενδοχώρα, ακολούθησε δυσδιάκριτα μονοπάτια, περιπλανήθηκε σε άγρια τοπία, έφτασε στις παρυφές πρωτόγονων δασών, διέσχισε ποταμούς και πάτησε απροσπέλαστα, μη εποικισμένα μέρη, παρατηρώντας τη θαυμαστή αρμονία της φύσης, την τέχνη και τη σοφία της, τη μεταμορφωτική της ικανότητα. Παρακολούθησε τη ζωή των βαρκάρηδων και των υλοτόμων, των λιγοστών αποίκων και των κυνηγών Ινδιάνων, των ρωμαλέων εκείνων ανθρώπων που γράφουν καθημερινά πάνω στη γη τη δική τους ιστορία επιβίωσης. Περιέγραψε εικόνες μοναδικής ομορφιάς και απόλαυσε μια πρωτόγνωρη θαλπωρή, αναλογιζόμενος πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας εάν ήταν εναρμονισμένη με τους αρχέγονους ρυθμούς της φύσης.

«Ο Θορώ μας έμαθε πώς να γράφουμε για τη φύση, πώς να τη γνωρίσουμε καλύτερα, πώς να την παρατηρούμε, ακόμα και πώς πρέπει να ζούμε…»

Paul Theroux, από την εισαγωγή του στα Δάση του Μέιν

Ο συγγραφέας:

Ο Αμερικανός συγγραφέας και νατουραλιστής φιλόσοφος Χένρι Ντέιβιντ Θορώ γεννήθηκε στο Κόνκορντ της Μασαχουσέτης το 1817. Σπούδασε στο Χάρβαρντ. Το διάστημα 1838-1841 δίδαξε στην Ακαδημία του Κόνκορντ. Εκτός από το κορυφαίο του έργο Walden ή Η Ζωή στο δάσος (1854), έχει γράψει: A Week on the Concord and Merrimack Rivers (Μία εβδομάδα στους ποταμούς Κόνκορντ και Μέριμακ, 1849), Civil Disobedience (Πολιτική Ανυπακοή, 1849), The Maine Woods (Τα δάση του Μέιν, 1848), και άλλα. Πέθανε από φυματίωση το 1862.