Ο Δήμος Καλλιθέας διοργανώνει ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό αφιέρωμα και τιμά τους Περικλή Χούρσογλου & Αλέξη Αλεξίου.

Θα προβληθούν οι ταινίες τους: «Εξέλιξη» του Περικλή Χούρσογλου και «Τετάρτη 04.45» του Αλέξη Αλεξίου και θα ακολουθήσει συζήτηση.

ΕΞΕΛΙΞΗ

Προβολή της ταινίας «ΕΞΕΛΙΞΗ» (2023) του Περικλή Χούρσογλου | Δευτέρα και Τρίτη 1,2 Ιουλίου στις 9μμ

ΥΠΟΘΕΣΗ

2012. Ο Νίκος μένει στην Αθήνα. Είναι σκηνοθέτης και διδάσκει σκηνοθεσία κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Ζητά από τον πατέρα του, τον κ. Αντρίκο, να τον συνοδεύσει στην τελετή ορκωμοσίας για την ‘»Εξέλιξη του στην ανώτερη βαθμίδα στο Πανεπιστήμιο. Ένα ταξίδι πατέρα – γιού με το τρένο, με τον χρόνο να κυλάει προς τα πίσω.

Με τους Αλέξανδρο Λογοθέτη, Βασίλη Κολοβό, Ελένη Γερασιμίδου, Δημήτρη Ναζίρη. Έκτακτη εμφάνιση: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη.

-Υποψήφια για 4 βραβεία ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου: Βραβείο Σεναρίου (Περικλής Χούρσογλου), Α’ Αντρικού Ρόλου (Αλέξανδρος Λογοθέτης), Β’ Αντρικού Ρόλου (Βασίλης Κολοβός), Β’ Γυναικείου Ρόλου (Ελένη Γερασιμίδου)

Στις προβολές θα παραβρεθεί ο σκηνοθέτης Περικλής Χούρσογλου

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ-ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΧΟΥΡΣΟΓΛΟΥ

Θέλησα να μιλήσω για την εμπειρία 19 χρόνων διδασκαλίας στο Τμήμα Κινηματογράφου τού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τη χαρά που ένιωθα σε ένα καλό μάθημα, τις ελπίδες να φτιάξουμε μία από τις καλλίτερες σχολές κινηματογράφου στην Ευρώπη, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε. Για τον κινηματογράφο και τη διδασκαλία του, πώς η ψευδαίσθηση μετατρέπεται σε συγκίνηση. Για τρείς γενιές: του κ. Αντρίκου, των φοιτητών – τις χωρίζει γκρεμός – και του Νίκου ανάμεσα, που προσπαθεί να περάσει το πάθος του στους νέους κινηματογραφιστές. Τέλος να μιλήσω, για έναν γιό που με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ζητά από τον πατέρα του την επιβεβαίωση.

ΤΕΤΑΡΤΗ 04:45

ΤΕΤΑΡΤΗ 04:45

Προβολή της ταινίας «ΤΕΤΑΡΤΗ 04:45» (2015) του Αλέξη Αλεξίου | Δευτέρα και Τρίτη 8,9 Ιουλίου στις 9μμ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Αθήνα, χειμώνας 2010. Ο Στέλιος Δημητρακόπουλος σε 32 ώρες θα χάσει τα πάντα. Από το τζαζ μπαρ, που με πολύ κόπο διατηρεί σε λειτουργία μέχρι την ίδια του την οικογένεια. Ο Ρουμάνος γκάνγκστερ που του έχει δανείσει χρήματα, απειλεί ότι θα του πάρει το μαγαζί. Ο μεσολαβητής και πρώην φίλος του Στέλιου τον έχει προδώσει και η γυναίκα του ετοιμάζεται να τον εγκαταλείψει. Αναγκάζεται να πάρει δύσκολες αποφάσεις.

Άλλοι κριτικοί χαρακτήρισαν την ταινία αστυνομικό, γκανγκστερικό θρίλερ, άλλοι φιλμ-νουάρ. Όλοι όμως συμφωνούν ότι είναι μια ελληνική ταινία υψηλών προδιαγραφών και αξιώσεων στο είδος.

Ο Στέλιος Μάινας, εξαιρετικός σε ένα ρόλο που χαρακτηρίζεται από έντονες ψυχικές διακυμάνσεις.

Η φωτογραφία του Χρήστου Καραμάνη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ποτέ άλλοτε η Αθήνα δεν είχε κινηματογραφηθεί τόσο όμορφα το βράδυ με φώτα νέον και τη βροχή να κυριαρχεί.

Με τους: Στέλιο Μάινα, Δημήτρη Τζουμάκη, Αδάμ Μπουσδούκο, Γιώργο Συμεωνίδη, Mimi Branescu, Μαρία Ναυπλιώτου

-Η ταινία συμμετείχε μεταξύ άλλων στα Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα, του Κάρλοβυ Βάρυ και του Λονδίνου. Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
-9 βραβεία ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Ανδρικού ρόλου, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Μουσικής, Σκηνογραφίας, Ήχου και Ειδικών Εφέ.

Στις προβολές θα παραβρεθεί ο σκηνοθέτης Αλέξης Αλεξίου.

Βιογραφικό του Αλέξη Αλεξίου

Ο Αλέξης Αλεξίου γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στην Καλλιθέα. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Οι ταινίες του έχουν διακριθεί σε διάφορα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σκηνοθέτησε πέντε ταινίες μικρού μήκους και δύο ταινίες μεγάλου μήκους: «Ιστορία 52» και «Τετάρτη 04.45».

Κεντρική εικόνα θέματος: Από την ταινία «ΕΞΕΛΙΞΗ»