Ο «Περικλής», η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς στο θέατρο Globe στο Λονδίνο συμμετέχοντας στο διεθνές φεστιβάλ Globe to Globe για τον William Shakespeare θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Αισχύλεια 2012» στο Παλαιό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα.

Οι θυελλώδεις περιπέτειες του Περικλή, που εγκαταλείπει το βασίλειο του για να αποφύγει την οργή του Βασιλιά Αντιόχου, χάνει τη γυναίκα και την κόρη του και ενώνεται και πάλι μαζί τους αναπάντεχα σε μία εντυπωσιακή παράσταση, που «ταξιδεύει» σε όλη τη Μεσόγειο και διασχίζει μαγικά το χρόνο. Συλλογική δραματική αφήγηση, συνεχείς μεταμορφώσεις και εναλλαγές, μία γυμνή αλλά παράλληλα θαυματουργή σκηνή συνθέτουν μία παράσταση που βασίζεται στην ερμηνευτική δύναμη 12 εξαιρετικών ηθοποιών.

Επιθυμώντας να δημιουργήσει οικογένεια, κι ένα δυνατό κράτος,  ο Περικλής, πρίγκιπας της Τύρου, έπειτα από περιπλανήσεις και ναυάγια σε στεριά και θάλασσα, παντρεύεται στο βασίλειο της Πεντάπολης, τη Θαΐσα. Καρπός του γάμου τους μια κόρη, η Μαρίνα, και μοιραία συνέπεια του τοκετού ο θάνατος της μητέρας. Η κοπέλα μεγαλώνει μακριά από τον πατέρα και καταλήγει, με τη βία, σε έναν πορνείο, στη Μυτιλήνη. Η έμφυτη αθωότητά της θα  την προστατεύσει από τους πελάτες μέχρις ότου πατέρας και κόρη ξανασυναντηθούν. Η μοίρα θα τους φέρει τελικά κοντά στη Θαΐσα, που από θαύμα έχει σωθεί και υπηρετεί στο ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο. Έτσι η οικογένεια του Περικλή όπως και το κράτος του, ξαναγεννιούνται από τις στάχτες.

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσσα Τριανταφύλλη

Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Δραματολόγος παράστασης: Βιβή Σπαθούλα

ΔIANOMH (με αλφαβητική σειρά)

Ψαράς, Ιππότης, Φιλήμων, Λυσίμαχος: Κώστας Βασαρδάνης

Ηλικανός, Μαστροπός: Γιάννης Βογιατζής

Ψαράς, Ιππότης, Λεονίνος: Γιώργος Γλάστρας

Κόρη του Αντίοχου, Ιππότης, Μαρίνα: Στεφανία Γουλιώτη

Αντίοχος, Ιππότης, Χαιρήμων: Γιώργος Κοτανίδης

Περικλής: Χρήστος Λούλης

Σιμωνίδης, Σύρτης: Μανώλης Μαυροματάκης

Ιππότης: Βασίλης Παπαγεωργίου

Ποιητής: Δημήτρης Πιατάς

Θαΐσα: Μαρία Σκουλά

Διονύσα, Μαντάμ, Άρτεμη: Λυδία Φωτοπούλου

Θαλιάρτης, Κλέων, Ψαράς: Μηνάς Χατζησάββας

Χορός: όλος ο θίασος