Για 2η συνεχόμενη χρονιά, η Wind καλεί όλους όσους ταξιδεύουν με σκάφη στα νερά του Αιγαίου, να συμβάλλουν στην προστασία των δελφινιών

που ζουν στις ελληνικές θάλασσες. Αυτή τη δυνατότητα προσφέρει το περιβαλλοντικό πρόγραμμα ο «Δρόμος του Δελφινιού», που δημιούργησε η Wind και με τη βοήθεια όλων μας, έχει στόχο να δημιουργήσει αρχείο καταγραφής παρατηρήσεων για τα 4 βασικά είδη δελφινιών που ζουν στη θαλάσσια περιοχή της χώρας μας, το κοινό δελφίνι, το ρινοδέλφινο, το ζωνοδέλφινο και το στακτοδέλφινο.

Παιχνιδιάρικα και φιλικά, συχνά τα δελφίνια στις θάλασσες μας προσεγγίζουν άφοβα τα διερχόμενα σκάφη προκειμένου να παρατηρήσουν τους ανθρώπους αλλά και να παίξουν με τα κύματα της πλώρης.

Αν λοιπόν μας δοθεί μια τέτοια ευκαιρία, ας παρατηρήσουμε κι εμείς τα δελφίνια, καταγράφοντας κάποια απλά χαρακτηριστικά και συμβάλλοντας έτσι στην ακριβέστερη καταγραφή του πληθυσμού των δελφινιών στις ελληνικές θάλασσες αλλά και στην προστασία τους από τους κινδύνους που τα απειλούν.

Για όσους ταξιδεύουν στη θάλασσα το καλοκαίρι, είναι πολύ απλό να ακολουθήσουν τον «Δρόμο του Δελφινιού». Στο site www.spotadolphin.gr κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει βασικές πληροφορίες για τα δελφίνια καθώς και τη φόρμα καταγραφής των στοιχείων τους.

Έχοντας ενημερωθεί, αρκεί κάποιος που θα δει δελφίνι να παρατηρήσει και να καταγράψει τα βασικά χαρακτηριστικά του και τη συμπεριφορά του ως προς το σκάφος. Στέλνοντας τη φόρμα παρατήρησης με φαξ ή συμπληρώνοντας τα στοιχεία online στο www.spotadolphin.gr, βοηθάμε εύκολα και απλά την επιστημονική έρευνα για το αγαπημένο σε όλους μας είδος, το δελφίνι.

Εκτός από το site, η Wind έχει εκδώσει και ειδικό ενημερωτικό έντυπο για τον «Δρόμο του Δελφινιού»  με ενσωματωμένη φόρμα παρατήρησης, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να διανέμεται σε ιστιοπλοϊκούς ομίλους και λιμάνια, ενώ παράλληλα υλοποιείται διαδικτυακή καμπάνια ενημέρωσης μέσα από διάφορα sites.

Επιστημονικός Σύμβουλος και Συντονίστρια του προγράμματος «Δρόμος του Δελφινιού» είναι η  Νίκη Διώγου, Περιβαλλοντολόγος – Ωκεανογράφος (M.Sc). Πρεσβευτής του προγράμματος ο «Δρόμος του Δελφινιού» στις ελληνικές θάλασσας είναι το σκάφος Wind zantino (www.windzantino.gr).