Η Γκαλερί Bernier/Eliades είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την πρώτη ατομική έκθεση του Entang WiharsoPerfect Mirror”, την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015, 20:00-22:00.

O Entang Wiharso (γ.1967, Ινδονησία) ανήκει στις ηγετικές φιγούρες της σύγχρονης εικαστικής σκηνής της Ινδονησίας. Το 2014 συμμετείχε στο Art Stage Singapore και το 2013 εκπροσώπησε την Ινδονησία στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας και στην 6η Μπιενάλε της Πράγας.

Στα έργα του ο Wiharso θίγει ζητήματα της καθημερινότητας ενώ παράλληλα εξερευνά τα κοινωνικο-πολιτικά θέματα της χώρας του, μέσα από μία στενή εξέταση των διαπροσωπικών σχέσεων, των παραδόσεων και της ανθρώπινης ψυχής. Η βασική ερώτηση που απασχολεί τον καλλιτέχνη είναι αν τα κυρίαρχα συστήματα εξουσίας καταπιέζουν τις ατομικές και εσωτερικές μας επιθυμίες. Η θεματολογία των έργων του εστιάζει στην εξουσία, την απώλεια, τα όνειρα και την αγάπη, αναλύοντας επίσης την ιδεολογία, την φιλοσοφία και την ταυτότητα.

Ο Wiharso  απεικονίζει την κατάσταση των ανθρώπων που συνυπάρχουν αλλά η επικοινωνία τους είναι περιορισμένη και έμμεση γιατί συχνά χωρίζονται λόγω των σύνθετων, πολιτικών, φυλετικών και θρησκευτικών συστημάτων. Τα έργα του είναι ιδιαίτερα λεπτομερή και συνδέουν τον άνθρωπο με τη φύση. Μοιάζουν με ιστούς μέσα στους οποίους μπλέκονται ανθρώπινα σώματα, φυτά, γλώσσες, ουρές, έντερα και λεπτομερή τοπία, ενώ συνοδεύονται από πολιτικά φορτισμένα κείμενα.

Ο Entang Wiharso σπούδασε ζωγραφική στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Ινστιτούτου Τεχνών της Ινδονησίας, Γιογκιακάρτα, Ινδονησία.Τα έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε σημαντικές εκθέσεις μεταξύ άλλων: «From Chagall to Kusama and Hatsune Miku» στο Mori Art Museum, Τόκιο, Ιαπωνία (2013), «Panorama: Recent Art from Contemporary Asia», στο Singapore Art Museum, Σιγκαπούρη (2012), «Beyond the East – Indonesian Contemporary Art» στο Museum of Contemporary Art of Rome, Ρώμη, Ιταλία (2011), «Vault Portrait Series» στο New Bedford Art Museum, New Bedford , Μασαχουσέτη, ΗΠΑ (2010) και «Wind from The East» στο Kiasma Museum of Contemporary Art, Ελσίνκι, Φινλανδία (2007).