Καστελλόριζο – Εκεί όπου το ντοκιμαντέρ συναντά την Ιστορία και τον Πολιτισμό

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» –το οποίο θεσμοθετήθηκε το 2016 από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ)– συμπληρώνει φέτος τον πέμπτο χρόνο ζωής του. Και ήδη έχει κατορθώσει να ταξιδέψει μαζί με τις βραβευμένες ταινίες του στην Αυστραλία, στην Ευρώπη και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Το Καστελλόριζο, ένας τόπος ειδυλλιακής ομορφιάς αλλά και πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς, αποτελεί το ιδανικό σημείο συνάντησης του ντοκιμαντέρ με την Ιστορία. Σε κομβικό σημείο ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, πολύ κοντά στα παράλια της Λυκίας, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» επιδιώκει το νησί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περαιτέρω κινηματογραφική και πολιτιστική συνεργασία των δημιουργών ντοκιμαντέρ διεθνώς.

Διαγωνιστικού χαρακτήρα, το «Πέρα από τα Σύνορα» απονέμει κάθε χρόνο πέντε Βραβεία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ με την ευγενική μέριμνα της Βουλής των Ελλήνων, του ΕΚΟΜΕ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΞ και του Δήμου Μεγίστης και συνδιοργανώνεται από την Écrans Des Mondes και το Society for the Restoration of Megisti, στο Σύδνεϋ. Πλαισιωμένο από ποικίλες πολιτιστικές δράσεις, όπως παράλληλες ειδικές προβολές, συναυλίες με παραδοσιακά μουσικά σχήματα, θέατρο, εκθέσεις γλυπτικής-φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων, κ.ά το Φεστιβάλ ταξιδεύει κάθε χρόνο προσπαθώντας να γίνει γνωστό διεθνώς ως ένα Φεστιβάλ που προάγει το ποιοτικό ντοκιμαντέρ.

Ευχόμαστε να απολαύσετε και φέτος το πλούσιο κινηματογραφικό και πολιτιστικό πρόγραμμά του.
Καλή θέαση! – Ειρήνη Σαρίογλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

Επίσημο Πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου